Skip to content

om å leve i et åpent forhold og dele tiden med flere

Åpent forhold. Vi er jo programmert til å forelske oss igjen og igjen. Er ikke et åpent forhold derfor et godt alternativ for mange av oss?

Will Smith og Jada Pinkett, Demi Moore og Ashton Kutcher, Tilda Swinton, Simone deBeauvoir og Pablo Picasso. Kjente eksempler på personligheter som har levd eller lever i et åpent forhold. Vi ser nærmere på denne relasjonsformen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Del gjerne saken med andre i dine sosiale kanaler.

Fra monogamisk til et åpent forhold

For å kunne overleve har menneskene siden vi begynte å gå oppreist, utviklet evnen til å forelske oss igjen og igjen og gjennom hele livet. 

Det har vært livsnødvendig å ha evnen til å finne en ny partner, dersom den du hadde døde eller dersom du måtte bytte stamme.
 
Denne evnen viser seg også å skape utfordringer for oss mennesker. Å ha evnen til å bli fasinert og forelske oss i andre mennesker kan for eksempel lede til utroskap.
 

Biologer skiller mellom sosialt påtvunget og økologisk påtvunget monogami. Sosialt påtvunget er monogami der samfunnet forventer en slik relasjonsform. Økologisk monogami oppstår i kulturer der tilgangen til ressurser er så lav at en mann ikke kan brødfø mer enn en familie.

Ved ekvator er det vanlig med flerkoneri og polyamorøse forhold. Der har man flere partnere blant annet fordi parasittbyrden er stor (pga. varmen) Dermed utsettes en partner for større dødsrisiko. Heller kone nummer 2 for en frisk mann, enn kone nummer 1 hos en syk mann.
 
Sett i et historisk perspektiv er altså relasjonsformen et valg basert på overlevelse.
 
I vår kultur og i mesteparten av Europa, er monogami en sosialt påtvunget relasjonsform. Vår religiøse historie er helt klart en faktor. Ekteskapet er religiøst sett en helligdom, og det å ha relasjoner utenfor ekteskapet kunne medføre den sikre død (Og fremdeles i enkelte kulturer.)
 
Det finnes ulike former for ikke-monogamiske forhold. Par som deltar i swingers-klubber regnes som ikke-monogamiske. Folk som praktiserer trekantsex er ikke en hovedgruppe som medregnes i ikke-monogamiske relasjoner. Antagelig fordi dette ikke nødvendigvis regnes som et åpent forhold der man kan møter andre på egenhånd.

Å være hotwife er derimot regnet for en variant av å leve i et åpent forhold. Hun kan med aksept fra sin partner ha sex med flere partnere. Det er likevel som regel kun hun som har andre partnere, ikke han, og dermed ikke et fullverdig åpent forhold.
 
I dag ser folk flest monogami som den ultimate relasjonsformen og i mange kulturer stigmatiseres ikke-monogame forhold. Likevel viser forskning tydeligvis at de som faktisk lever i ikke-monogamiske forhold, har et høyere nivå av tilfredshet (Moors, A.C., m.flere 2014).

Åpent forhold. Er det noe for meg?

åpent-forhold-02-800x533

Maktkamp mellom sjalusi og forelskelse

Fortsatt vendt mot vår historie. En mann vil ikke tillate at hans kvinne har sex med andre fordi hun risikerer å bli gravid. Det var ikke aktuelt for våre forfedre å bruke ressurser på andre menns barn, og vi utviklet sjalusi og makeovervåking.

En kvinne vil tilsvarende være redd for å miste mannens omsorg og ressurser om han forelsker seg i en annen kvinne.

På den ene siden har vi altså vår evne til å forelske oss igjen og igjen og fasinasjon for nye potensielle partnere. 

På den andre siden har vi sjalusi og makeovervåking. Sjalusi er noe de fleste av oss har følt en eller flere ganger i livet, og som forklarer hvorfor et åpent forhold kan være vanskelig å leve med.

Det er altså to sterke krefter som virker mot hverandre og som skaper kompleksitet i forhold.

Hva skal til for å leve i et åpent forhold?

Det finnes ingen enkel fasit på spørsmål om dette er noe for dere. I USA lever i følge undersøkelsen (Moors, A.C., m.flere 2014) ca 4 til 5% av amerikanske par i såkalt ikke-monogamiske forhold, og som klarer en slik relasjonsform helt utmerket.

Det kan være en god start å klargjøre hva som menes med å leve i et åpent forhold for dere. Det handler om å være enige om at begge kan ha sex eller romantiske forhold med andre enn sin partner. Som regel er livsstilen styrt av et sett med regler.

En slik livsstil har behov for en stor grad av ærlighet, tillit, evne til å kunne kommunisere om vanskelige temaer samt åpenhet. Nettopp ærlighet kan være en utfordring og uløselig knyttet til det å stole på. Vi mennesker har lett for å mistro. 

Vi tolker alt, ser etter mistenkelige tegn og mange blir lett sjalu. Ikke gode utgangspunkter for å gå inn i et åpent forhold.

Hvordan finne ut om man passer i et åpent forhold?

Er et åpent forhold noe for meg eller oss? Hvordan er det å være i et åpent forhold? Hva er farene ved å være i et åpent forhold? Hvordan snakker jeg med min partner om dette? Vi har lyst til å leve i et åpent forhold, men hvordan forebygger vi sjalusi og brudd?

Dersom du vurderer å ta diskusjonen om et åpent forhold i forholdet sitt, bør du aller først ha en god diskusjon med seg selv. Hva er du ute etter? Hvorfor ønsker du et åpent forhold – hva er din motivasjon? Hva handler dette om for deg?
 
Å stille de riktige spørsmålene til seg selv og svare på dem er et viktig utgangspunkt.
 
Gode spørsmål og diskusjon med seg selv bør handle om din partner også. Dersom du ikke aner hvordan din partner vil reagere på et slikt spørsmål, kan det være lurt å ikke starte med en samtale der et åpent forhold er temaet.
 
For dersom tanken er fjern for din partner kan spørsmålet i seg selv skape utfordringer som kan ødelegge mye. Du forteller jo praktisk talt at du ønsker andre sexpartnere, noe din partner lett kan tolke som et uttrykk for at han eller hun ikke er nok eller bra nok for deg.
 

Beskytt din partner fra en slik opplevelse!

Hvorfor ønsker noen å leve i et åpent forhold?

Å oppleve forelskelse, føle frihet og variasjon i sexlivet. Å kunne oppleve andre mennesker og andres kropp og kjønn og seksuelle personlighet, uten å gi slipp å den man elsker.
 
Fremfor å undertrykke vår evne til å bli forelsket og å være fasinert av andre, lar man i et åpent forhold dette få lov til å blomstre. Man er sannsynligvis personer som av natur er åpne og tolerante, uselviske og ikke opptatt av å forandre den andre.

Sex, nytelse og romanse handler om mye. Overordnet handler det om spenning mellom mennesker, kropp og kjønn og hvordan vi bruker disse fysiske attributtene. Det handler om attraktive ulikheter mellom individer, og hvordan vi evner å bruke kropp og kjønn for å tilfredsstille et annet menneske. 

Det handler om selv å bli tilfredsstilt på ulike måter og av ulike partnere. Alt kan være sterke motivasjoner for å ha flere partnere.
 
Det handler også om å føle begjær og å føle seg begjært. At man kan oppleve de sterke følelsene det er å bli begjært av flere, og at man får lov til å leve ut det å bli elsket med av flere. Man er ute, man blir sett på, man blir smigret og opphisset over andres interesse. 

Man har samtykke til å innlede flere seksuelle og romantiske forhold, og oppnå seksuell nytelse og samvær med mange ulike personligheter.
 
Men det kan også være ulikhet og ubalanse som driver ønsket om åpenhet. Misnøye med sexlivet og at man opplever forholdet som kjedelig, kan bidra til at man ønsker et åpent forhold. Man vil beholde forholdet med personen man elsker, men kan søke til andre for mer spenning, variasjon og større seksuell utfoldelse.
Åpent forhold

Et forholds levedyktighet handler om mange faktorer

Å lykkes selv med et monogamisk forhold er avhengig av mange faktorer og kan være ganske komplisert til tider. Inntekt og økonomi, utdanning, maktfordeling og balanse i forholdet, sjalusi, sex- og samliv, toleranseevne, familiesituasjon (barn/ikke barn), kommunikasjonsevner, bosted, sosiale faktorer og vennekrets er noen slike påvirkere.
 
Hvordan vi er mot hverandre, hva vi krever og blir avkrevd påvirker også i stor grad det som coacher kaller pardansen i et forhold. Hvordan parforholdet mestrer ulike utfordringer, livskriser og vanskelige situasjoner. Dette handler om grunnleggende verdier og hvem vi er som mennesker i forholdet.
 
En grunnleggende sterk kjærlighet og interesse for sin partner er nok også viktig skal et åpent forhold fungere.
 
Finner man at begge er nysgjerrige på tanken om å leve et åpent forhold, bør dere analysere forholdet dere har først. Alle personlige egenskaper slik du ser din partner bør legges på bordet. Ærligheten må være 100%.
 
Har dere samme utgangspunkt for å ha et åpent forhold? Hun vil sannsynligvis ha langt enklere tilgang til flere partnere enn mannen, hvordan vil han takle en tørke mens hun nyter livet i armene til andre?
 
Og hvordan skal dere håndtere situasjonen dersom den ene plutselig ikke synes dette var en god ide likevel? Særlig dersom den andre synes det var et strålende påfunn. 

Ekstra vanskelig blir det dersom den som foreslo er den som trekker seg, samtidig som den som hadde litt motsand elsker det nye livet.

Regler som kan være nyttige.

Når beslutningen er tatt bør det lages noen hellige regler som skal styre den nye relasjonsformen. Men merk at det dere åpner for sjeldent lar seg styre helt. Ingen regker kan forhindre at man virkelig forelsker seg i en annen og fordufter ut av forholdet man er i.

Typiske regler kan handle om:

 1. At hjemmet er hellig grunn. Ingen fremmede skal inn her.
 2. At man kun skal ha samkvem med ukjente.
 3. At man kun skal møte fremmede en gang for å forebygge mot forelskelse.
 4. At man ikke utveksler kontaktdata.
 5. At man ikke møter noen i samme by man bor i.
 6. At man ikke møter folk fra arbeidsplassen.
 7. At man alltid bruker beskyttelse.
 8. At man aldri overnatter med andre.
 9. Hvor ofte man skal møte andre.
 10. Å prioritere primærforholdet.
 11. Være enige om tidspunkter for å ungå at avtaler kolliderer med innhold i primærforholdet.

Dette var kun noen eksempler, og enkelte av disse reglene er vanskelig å kontrollere og krever absolutt tillit og ærlighet.

Regler har også den egenskapen at de kan virke kontraproduktivt på selve ideen om å ha et åpent forhold. Friheten kan føles innskrenket og virke mot sin hensikt.

Et åpent forhold vil som et monogamt forhold også utvikles ettersom tiden går. To partnere vil oppleve den nye friheten på ulike måter, og ikke nødvendigvis til fordel for å fortsatt leve i et åpent forhold.

Følelser er komplekst og umulig å forutsi. Derfor kreves det som nevnt god selvinnsikt, stor toleranse, minimal grad av sjalusi og gode kommunikasjonsevner for å lykkes.

Hvorfor tror vi flere er nysgjerrige på å ha et åpent forhold?

Samfunnet er mer åpent nå enn for ti år, tyve år og tredve år siden. Yngre mennesker i sær, tar kanskje i større grad beslutninger som står i kontrast til normativene. 

Mange unge mennesker er kanskje ikke så opptatt av hva andre mener om måten de lever sine liv. Vi vet for lite om slike spørsmål og holdninger uten forskning.

Det er også en annen utvikling som kanskje påvirker holdningene til det å ha et åpent forhold. Og det er tilgangen til andre partnere gjennom apper og tjenester som tilbyr sexdating der man først og fremst søker etter tilfeldige sexpartnere.

Aldri har det vært enklere å søke, finne, og avtale stevnemøter med fremmede enn i dag – helt anonymt. Og tar man en titt innenfor tjenester som tilbyr slike tjenester kan man raskt konstantere at mange åpenlyst oppgir at de er gifte og derfor ønsker diskresjon.

Deres felles ansvar

La alltid kjæresten være førsteprioritet.

Kilder

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Del gjerne saken med andre i dine sosiale kanaler.

Norges største dating og sexblogg

page69.no er et livsstilsmagasin som har sitt innholdsfokus knyttet til menneskers seksualitet, men særlig knyttet til sex og erotikk og uavhengig om man er singel eller i et forhold.

Det innebærer at vi jobber med mange spennende temaer som angår alle, for seksualitet er noe vi alle har. Velkommen.