Skip to content
Avtal tid for sex | page69

Planlagt sex kan ha mange fordeler for forhold som har vart noen år

Det tar kanskje vekk det spontane, men sikrer at dere faktisk har sex regelmessig. Og det er ganske viktig i forholdet.

La oss ha sex i morgen i stedet. Hørt den før?

En lang dag er i ferd med å gå over i sen kveld. Intensjonen var å ha sex i kveld, men så føler begge seg egentlig litt trøtte og har mest lyst til å legge seg for kvelden. Det er både vanlig og normalt å ha mindre sex i et forhold som har vart i flere år.

Problemet er at det foregår helt andre ting kvelden etter. Det er egentlig litt slitsomt å hele tiden ha intensjonen om å ha sex og føle at man aldri får det til. Det kan tvert i mot oppleves som om dere nedprioriterer sex og at dere har et litt mislykket sexliv.

Se det i øynene. Det er ikke nødvendigvis enkelt å ha et aktiv sexliv over tid. Dess lengere vi er i et forhold, dess vanskeligere kan det oppleves. Rett og slett fordi vi ikke prioriterer sex like sterkt som når vi var nyforelsket og kåte døgnet rundt.

Å avtale tid for sex kan sørge for at dere faktisk gjennomfører. Det bør derfor også være 100% realistisk at dere har tid på det tidspunktet dere avtaler.

Planlagt sex er kanske ikke det mest romantiske, spontane eller mest sexy. Men det sikrer at dere faktisk har sex og sånn sett vedlikeholder et sunt sexliv. Det er så viktig at WHO har inkludert seksualitet i sin definisjon av helse.

Vi planlegger både ferier og fester. Hvorfor ikke sex også?

Glem at sex bare skal skje av seg selv - planlegg at det faktisk SKAL skje.

Nærhet og intimitet – to viktige ingredienser i ethvert forhold. Et aktivt sexliv sørger for at disse to kontinuerlig næres og holder forholdet friskt og sunt.

De færreste tenker på å planlegge når de skal dyrke sexlivet. Det er så altfor vanlig å tenke at sex bare er noe som skjer når det passer seg slik. Dessverre vil par i langtidsforhold oppleve at det ikke bare skjer – og ikke ofte nok. Det skal ikke gå altfor lang tid uten sex før man mister litt av initimiteten og nærheten til hverandre.

Å avtale tid for sex er en derfor en fantastisk måte å holde intimitet og tilfredshet i live! Men ja, planlegging krever dedikasjon og respekt av dere begge. Noen føler økt press når sex planlegges, men det er her de gode samtalene kommer inn i bildet.

Finn dag og tid som fungerer for begge

Det høres innlysende ut, men du kan ikke planlegge sex uten å finne et tidspunkt som passer begge på flere måter.

Når har dere mest energi? Når er dere mest uforstyrret i forhold til barn, sosialt nettverk, jobb og jobbrelaterte tanker? Hva krever deres oppmerksomhet i hverdagen og på hvilke tidspunkter?

Dette handler om å finne et tidspunkt der dere vet at dere vil være mentalt tilstede og har nok energi til å ha god sex. For noen er tidlig en lørdag det beste tidspunktet. Andre liker å ha sex på søndag kveld.

Når det gjelder tidspunkter kan det selvfølgelig fungere å ha en fast dag og tid. Andre vil foretrekke å avtale fra gang til gang. Prøv dere frem og finn ut hva som passer best for dere.

Et siste tips: Om dere ikke allerede har en fin kalender på kjøkkenet, kjøp en. Ring rundt dagen med en fin farge! Og husk at den største utfordringen med planlagt sex er å ikke følge planen.

Å være mentalt tilstede

Å være mentalt tilstede er noe dere skylder hverandre. Det blir bare så god sex som den mest fraværende hjernen tillater. Sex skal være deilig, gi nærhet, gode opplevelser og tilfredshet hos dere begge. Planlagt sex gir et godt utgangspunkt til nettopp å være mentalt tilstede. Det er hver av deres ansvar å sette av tid og gjøre det som skal til for å ha energi og motivasjon, til å være kreative og klare.

Å planlegge sex betyr ikke at dere skal møtes på soverommet kl 19.00 presis. Det betyr at dere har satt av tid til hverandre på FRA dette tidspunktet og at dere kan fylle det med flere gode ting. En hyggelig søndagslunsj bare dere to hjemme eller på et hyggelig sted ute. En fin gåtur i en park eller skog er ypperlig for å sette i gang blodsirkulasjonen. Vær litt kreative – hva med å prøve rollespill?

Å gå en tur eller å være ute en stund gir dere anledning til å småprate, kanskje være litt sex-frekke ovenfor hverandre, snakke om sex og hva dere har lyst til.

Kanskje det ikke blir sex likevel? Hva så - det går helt fint.

Å avtale når dere skal ha sex betyr faktisk ikke at dere MÅ ha sex. Dere MÅ ikke ha samleie, oralsex eller utløsning eller noe som helst! Så hvorfor planlegge det da?

Selv planlagt sex kan ende med at dere faktisk ikke har lyst akkurat på dette tidspunktet – den ene eller begge kan mangle nødvendig lyst. Men å likevel bruke tiden på bare dere to er like fullt oppbyggelig. Å bestemme seg for å gjøre noe annet på hver deres kant er å misbruke muligheten til å dyrke intimitet og nærhet.

En kopp te eller et glass vin i rent sengetøy og der dere prater om hyggelige ting er uansett en bra ting. Ofte kommer lysten når man ser hverandre nakne eller i pent undertøy. Stryking og sexprat skaper stemning. Eller hva med litt sensuell massasje? Det viktige er at begge får være seg selv og får den andres aksept for at det kanskje ikke blir noe sex «akkurat denne gangen.» Ta bort presset.

Dere kan finne nærhet og intimitet på mange måter. På et hyggelig spisested, på gåturer, på aktiviteter og reiser. Igjen, vær kreative og engasjer dere i aktiviteter som skaper nærhet og intimitet og som altså slett ikke behøver å være fysisk sex.

Det er i tillegg viktig å huske at den fysiske nærheten med forføring, stryking og kos kan stimulere. Både opphisselse og begjær som kanskje ikke var der da dere la dere dukker opp ved berøring. Prøv en felles dusj med såpe og kroppskontakt.

Tenk også at sex ikke behøver å bety at begge får orgasme. Oralsex der målet er at bare den ene får utløsning er helt innafor. En annen gang er det den andre som får behandling. Det er jo sånn at ikke begge er i sexhjørnet og klar for samleie samtidig. Men vi kan jo likevel gi den andre nytelse.

Å kunne prate åpent om sex er svært viktig. For mange er slike samtaler dessverre en stor utfordring i seg selv. Åpenhet omkring sexfantasier, hva man liker og sexlivet generelt er viktig for å kunne utvikle og vedlikeholde sexlivet, samt å ha god sex. Selve praten om sex kan dessuten ofte skape opphisselse og forventning.

Men planlegging gjør sexen så kjedelig og forutsigbar, ikke sant?

Å avtale tid for sex passer ikke for alle. Noen vil føle at spenningen blir borte når det spontane ikke lenger skal være i sentrum av sexlivet. At planleggingen også blir en rutine.

Dette må det enkelte par finne ut av, men husk at dere jo selv bestemmer om dere alltid skal planlegge litt tid i forveien, kun ha spontan sex eller kanskje en kombinasjon. Det viktige er tross alt ikke hvordan dere vedlikeholder et godt sexliv, men at dere gjør det. Planlegging av sex er kun en metode som kan brukes ved behov.

Det er dessuten viktig å avklare at planlagt sex ikke betyr noe annet enn at dere finner et tidspunkt dere skal nyte hverandre. Hva dere bruker tiden til kan jo likevel innebære at dere overrasker hverandre.

Sex kan være utrolig mye. De fleste kan ha godt av å utforske både sine egne og den andres grenser. Å leke med fantasier og utforske hverandres seksualitet. Prøve nye ting, samtale om opplevelsene og inkludere stadig mer i sitt seksuelle reportoar.

Har dere et regelmessig og spontant sexliv, er kanskje ikke det å avtale tid for sex noe for dere. Imidlertid kan langtidsforhold ofte mangle nettopp spontaniteten. Da kan planlagt sex skape både forventning og opphisselse – noe man gleder seg over og ser frem til. Kanskje tenker man på hva man har lyst til, og hva den andre kan tenke seg å gjøre. Hver for seg kan det planlegges spennende ting og aktiviteter. Kjøp av sexy undertøy, sexleketøy, massasje, hvor dere skal ha sex og hvordan for å nevne noen enkle eksempler.

Vi mennesker planlegger både ferier og fester og alle mulig andre begivenheter. Planleggingen er ofte grunnlaget for at det blir gøy og bra. Det er da ingen grunn til at sex ikke kan planlegges til å bli så vellykket man ønsker. Å planlegge en erotisk aften finnes ikke kjedelig i det hele tatt.

Linker

I vår dating-seksjon finnes mye inspirasjon til aktiviteter og opplevelser dere kan gjøre sammen. 

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.