Planlegging, forberedelser og sikkerhet når man praktiserer BDSM er nødvendig. Ellers kan både nytelse og glede utebli.
For å nyte BDSM-aktiviteter må man særlig den som underkaster seg ha tillit til den som dominerer. Vissheten om at all aktivitet skjer i trygge rammer gjør at man kan slappe av og fokusere på selve aktiviteten, fremfor å være engstelig for hva som kan skje.
Dette er en støttesak for vår artikler knyttet til:
Den største gleden, det trygge, det deilige og det intense er basert på tillit.
Den største gleden får man når begge åpent kan uttrykke fantasier og ønsker, og å få praktisere i trygge rammer. Gjensidig nytelse og glede skal alltid stå i begges fokus.
Gleden og nytelsen er avhengig av omsorg, kommunikasjon og åpenhet – og tillit! Tillit har man som regel til sin partner. Men likevel er det et poeng å understreke at tillit i situasjoner knyttet til bondage eller andre BDSM-aktiviteter, krever sin egen reise.
Når tilliten er på plass slapper man av og kan fokusere på nytelsen. Dette gjelder særlig for den som rollespiller sub. Man skal slippe å være usikker på om man kan komme til å bli utsatt for noe som er vondt og ubehagelig på feil måter.
Dette innebærer at dom har litt kunnskap om både hvordan og hvor lenge kroppen kan være utsatt for ulike belastninger, vridninger og press/trykk o.l. Man skal for eksempel ikke binde stramt, men sikre at minst to fingre lett kan føres mellom tau og kropp.
Man skal aldri bruke knuter som ytterligere strammes når man trekker i tau/knute. Knuter designet for bondage er nettopp designet for at dette ikke skal skje. Man binder aldri over ledd, og har man en partner med ryggplager krever dette naturligvis egne forholdsregler.
Knuter skal kunne løsnes raskt, men i nødsfall (F.eks ved panikksituasjoner) skal tau klippes over og ikke knytes opp! Et viktig aspekt for å unngå at panikk i det hele tatt oppstår, er blant annet at dom ALDRI forlater sub i hjelpesløs tilstand! Ikke en gang for et øyeblikk.

Det helt nødvendige STOPP-ordet
Begynn med å finne et egnet stoppord. Når dom hører dette ordet, skal han eller hun øyeblikkelig stoppe all aktivitet. Sub skal løses fra eventuelle restraints (tau/håndjern/gags/seler/mansjetter o.l.).
Man bør ikke bruke dagligdagse og vanlige ord som; Nei, stopp, jeg vil ikke mer, hold opp. Enkelte av disse uttrykkene kan oppfattes som om sub egentlig ikke vil at det skal stoppe. Det kan for mange også være uttrykk som brukes som en del av leken.
Hold det kort! Ord som kan fungere; Rødt, svart, avslutt, opphør. Men dersom ananas er ordet som funker for dere, for all del, rop ananas hvis det blir skummelt. Velg ett stoppord og hold dere til dette. Bytter dere, kan det bli forvirring om hva stoppordet er.
Det er viktig for den dominante å erkjenne at han eller hun ikke vet hva som faktisk pågår i hodet hos sin sub. Kanskje personen allerede har presset seg til å være med på noe under sterk tvil, føler en viss redsel eller en generell utrygghet.
Kanskje personen allerede balanserer temmelig nær panikkfølelsen. Veien til full panikk kan lure under overflaten og utløses av uforsiktig eller for rask fremferd. Den beste måten å forhindre utilsiktede situasjoner er å ta små skritt, og å kommunisere godt underveis.
Man må samtidig sikre at stoppordet ikke glemmes. Er det først behov for å bruke ordet kan det være som følge av plutselig panikk. Da er det naturligvis viktig at ordet ikke er glemt. Gjenta stoppordet hver gang dere planlegger en seanse.
Hva med situasjoner der den underdanige har munn-gag og ikke kan si stoppordet? Da må STOPP signaliseres på andre måter. Det avhenger av situasjonen hva slags muligheter man har.
- Bruker man helmaske, kan det å riste med hodet være et stopp-signal.
- Er man helt uten mulighet til å bevege seg, kan man bruke avtalte gryntelyder eller nynne en sang
- Andre signaler kan være å åpne og lukke en eller begge hender gjentatte ganger, eller slippe en gjenstand som holdes i den ene hånden (for eksempel en gummikule eller et skjerf).
- Man kan blunke raskt med øynene.
- Er armer eller ben frie, kan man signalisere ved et visst antall slag mot underlaget.
Forberedelser
1. Anatomisk forståelse
Når man praktiserer bondage. kan ulykker og varig skade unngås ved å ta svært enkle sikkerhetsforholdsregler og ha en grunnleggende innsikt i menneskets anatomi. Det handler om å forstå:
- Hvor stramt er for stramt – la det alltid være plass til minst to fingre mellom hud og tau
- Hvordan taubinding og andre former for restraints kan skade når de strammes over nerver
- At man ikke binder direkte på/over ledd
2. Butt saks må være lett tilgjengelig
En nødsituasjon er ikke noe man ønsker, men skulle det likevel skje må man være forberedt. Derfor skal alltid en butt saks designet for å klippe over tau være lett tilgjengelig. Det er også viktig å teste at saksen er god nok for tautypen og -dimensjonen som er i bruk.
3. Forberedende samtale
Forbered den som skal være sub/modell på hva som skal skje. Pass på å gi opplæring i sikkerhet, forståelse om hva slags situasjoner som kan oppstå, og forståelse for viktigheten av å melde fra straks dersom uønsket ubehag oppstår. Sub skal gi beskjed dersom hun/han føler nummenhet eller prikking. Dette kan være et tegn på sirkulasjonsproblemer eller tilløp til nerveskader.
Sub/modell bør ikke være forkjølet eller ha redusert pusteevne som følge av astma, tett nese o.l. når anstrengende posisjoner skal inntas. En sub som har astma må sikre at medisin er lagt lett tilgjengelig og at den som dominerer forstår hvordan den skal brukes.
4. Rusmidler, medikamenter o.l
Alkohol, medikamenter, eller andre rusmidler o.l og hører ikke sammen med binding! Verken for den som binder eller blir bundet. Kompliserte bindinger bør utføres i lokaler der flere og/eller erfarne er tilstede.
5. Forebygg besvimelse
Det er ikke uvanlig at sub/modell kan besvime under lange økter. En god måte å forebygge er å spise lett i forkant, drikke og å ha lett mat/drikke/snacks tilgjengelig. Besvimelse kan også forekomme som følge av anstrengende posisjon og for stram binding.
6. Valg av binding/restraint-scenarie
Det finnes mange fantasi-scenarier på nett der man av visuelle årsaker har skapt situasjoner. Å kopiere slik kan medføre skader og/eller farlige situasjoner dersom man ikke har nødvendig kunnskap/erfaring. Enkelte scenarier man ser på film og bilder er ofte kun ment å opprettholdes i minutter før sub/modell frigjøres.
7. Fysisk form
For enkelte posisjoner, oppheng og svært kunsterniske utøvelser av bondage, vil det være en fordel med god fysikk for sub/modell. Situasjoner med press mot bryst/lunger kan raskere føre til pustebesvær for personer i dårlig fysisk form enn for de som har god fysikk.
Vær også ekstra varsom med personer som er overvektige. Vekt kan i seg selv medføre ekstra press mot tau og bidra til sirkulasjonssvikt, pustebesvær e.l problemer. Det er ikke uvanlig at svært overvektige har dårligere kondisjon, og følgelig ikke bør låses i stillinger som skaper press mot lunger i særlig lang tid. Overvåk situasjonen kontinuerlig – og ha en løpende kommunikasjon med sub.
8. Å utføre bondage på nybegynnere
Ovennevnte er ikke ment å være utfyllende – ta aldri unødig risiko – selv erfarne kan feilbedømme!
Sikkerhet under aktivitet
- Dersom knutene ikke er gjort korrekt, kan skader etter fall oppstå når man er i en suspension (oppheng). Feilaktige knuter kan i seg selv skade en person.
- Oppheng gir ekstra belastning på hele kroppen. Lunger kan presses sammen, nerver kan komme i klem, blodsirkulasjon kan strupes eller helt opphøre med de fatale konsekvenser dette kan få.
- Besvimelse kan oppstå som følge av de foregående årsakene, men også av andre årsaker. Det er vanskeligere å løsne noen som henger i en suspension. Enda vanskeligere dersom sub har fått panikk. Det sier seg selv at oppheng ikke er noe for nybegynnere – verken for dom eller sub.
- Unngå for stramme tau.
- Unngå stillinger som gjør at knær og bryst møtes for lenge/for stramt. Det behøver ikke være et problem akkurat i det tauene knytes eller stillingen inntas, men dette kan raskt endre seg (Igjen – ikke forlat noen som er bundet!).
- Unngå bruk av korsett eller andre klær som presser/klemmer eller er for stramme over tid.
- Unngå bruk av hette, gjenstander eller annet som kan klemme eller blokkere munnen før erfaringsnivå og kunnskap er på plass.

Behandling og vedlikehold av tau
Tau har en viss holdbarhet og dette påvirkes av både tautype, behandling, bruk og vedlikehold. Godt vedlikehold av tau handler også om sikkerhet, særlig når vi snakker om suspension bondage – opphenging.
Kunstfibertau har lang holdbarhet og råtner ikke. Tau i naturfiber kan derimot råtne dersom det ikke lagres tørt eller generelt utsettes for mye fukt uten å få tørke opp.
Når tau brukes mot nakne kropper, utsettes det for både kroppsvesker og døde hudceller. Særlig gjelder dette når tauet brukes på ulike mennesker, og ikke kun på den samme partneren. For hjemmebruk på samme kropp er behovet for vasking kanskje mindre, selv om regelmessig rengjøring opprettholder taukvalitet og holdbarhet.
Når tau brukes i og rundt det kvinnelige kjønnsorganet, kan det utsettes for både fukt, bakterieflora og sopp. Rengjøring etter slik bruk er særlig viktig når man bruker tauet på flere personer.
Etter vask bør tauene tørkes godt og uten at tauet ligger klemt eller er rullet sammen. Bruk en vaskepose når du vasker tau i en vaskemaskin. Er du usikker på temperatur, hold deg til 30 grader. Mange velger å vaske tauene sine for hånd, fordi de har et spesielt forhold til tauene. Sørg uansett for god skylling og tørking.
Vedlikehold av naturtau
Tau vedlikeholdes ved å sette dem inn med for eksempel jojobaolje eller bivoks. Man kan også bruke voks som brukes på lærstøvler o.l og som kan kjøpes hos sportsforretninger. Voks og oljer holder tauet mykt og bøybart.
Dersom tau-enden er i ferd med å vikle seg opp, kan det enkelt fikses ved å lage en kronspleis eller takling. Naturtau kan ha lang holdbarhet dersom de vedlikeholdes og behandles på en bra måte.