Skip to content

Bondage - bundet og fri?

Hvorfor liker mange å bli bundet eller satt fast? Kanskje fordi vi startet livet med å være svøpt inn i varme, myke og gode pledd av foreldrene våre? Som barn overgir vi oss til den trygge følelsen av at noen vil oss vel. Eller kanskje hadde vi vår første seksuelle opplevelse når noen holdt oss fast i en lek? Kan det tenkes at denne følelsen er gjemt i kroppens egen hukommelse?

B i BDSM

Bondage er et stort og omfattende tema, og artikkelen er ikke ment å dekke alle aspekter, men være til inspirasjon for deg som har lyst til å lære mer.

Bondage er representert ved bokstaven B i BDSM (link til vår store guide om BDSM). Mange assosierer bondage med å bli bundet, men det opprinnelige japanske uttrykket kommer fra å holde i fangenskap.

I praksis handler bondage om å overføre kontroll og makt fra den som underkaster seg (sub), til den som i aktiviteten skal være den dominerende (dom). Denne formen for maktovertagelse krever også at man tilegner seg kunnskap som sørger for at sikkerheten til den som bindes blir ivaretatt på en god måte. 

Som for andre BDSM-aktiviteter, er også bondage i realiteten styrt av den som underkaster seg. I den forstand at alle handlinger må være samtykkebasert og at de også øyeblikkelig skal avsluttes dersom avtalt stopp-ord brukes.
 

Bindingen kan skje med et tau, men man kan like gjerne bruke andre metoder for å frarøve et annet menneskes bevegelsesfrihet. Bruk av håndjern, mansjetter, bondage-tape, bandasjer, stropper, lærreimer, spreadbars, plastfolie, krok, tvangsjakker, monogloves (monohansker), tommelfinger- og magekjeder. 

Det brukes også møbler, installasjoner og inventar for å sette fast en sub. Og ikke minst finnes det også verbal bondage der man med kommandoer styrer den andres bevegelsesfrihet.

Bondage kan være et mål i seg selv (estetisk/dekorativt), en del av andre BDSM-aktiviteter (DS/SM-handlinger), eller knyttet til rene seksuelle og erotiske handlinger. Noen har et somatosensorisk mål i bondage når man bindes med tau. Da handler det om sanseinntrykkene man får fra kroppens overflater gjennom selve opplevelsen som følge av bindingen (smerte/berøring).

Undersøkelser har vist at bondage og andre BDSM-aktiviteter tiltrekker mennesker i alle samfunnslag uavhengig av legning og sosial status. Det er flere årsaker til dette, bl.a. fordi at det er endeløst med spennende variasjons- og kombinasjonsmuligheter med hensyn til utstyr, klær, preferanser, utøvelse og rollevalg for å nevne noe. 

Filmen er tatt opp på Moscow knot 2016. Artist: Andrea, La quarta corda, Italia 

Hvorfor liker mennesker å bli bundet eller satt fast?

Enkelte liker å bli bestemt over (sub), mens andre liker å ha makten og kontrollen (dom) og mulighetene som dette gir. Enkelte liker og fungerer godt både som dominant og underdanig (switch). Begge rollene kan gi sterke, erotiske og spennnede inntrykk.

Det finnes mange myter og fordommer knyttet til tematikken, mye takket være psykoterapien som i flere hundre år har ment at utøvere hadde psykiske lidelser. Ikke bare er BDSM-ere friskmeldt, men forskning  har også påvist at dominante generelt har en bedre mental stabilitet enn befolkningen forøvrig, og at også den underdanige har minst like god eller bedre mental helse. Les mer om dette i vår introduksjon til BDSM og saken om økt mental stabilitet.

En myte er at sosial status, ansvar og roller i næringslivet eller sosial status definerer interesse for å være underdanig eller dominant. Det finnes ingen holdepunkter for slike tanker i all forskningen som har blitt gjennomført i flere land de siste tiårene. Alle sosiale lag er representert i begge rollene.

Det kan være vanskelig å se for seg hvordan man vil reagere og hva man vil føle når man blir bundet eller er den som binder. For noe skjer i hjernen når man plutselig ikke kan bevege seg, samtidig som man utsettes for seksuelle handlinger, eller påføres en viss grad av smerte (samtykkebasert). En sub vil ofte føle nytelse og opphisselse i både å underkaste seg såvel som å oppleve nytelsen til den som dominerer.

Likeledes er den mentale tilfredsstillelsen og nytelsen stor hos den som har kontrollen og makten. Dom bestemmer og styrer helt og holdent den andres nytelse og bestemmer når sub for eksempel skal få orgasme. Det er en sterk gjensidighet i dette rollespillet.

Forskning har påvist flere positive aspekter for par som utforsker og praktiserer bondage og andre BDSM-relaterte aktiviteter, enn bare de seksuelle. Å praktisere bondage krever stor grad av tilstedeværelse, god kommunikasjon, omsorg, og lyst til å utforske egne og den andres seksualitet innenfor avtalte grenser.

Planlegging og forberedelser til aktiviter der begge uttrykker fantasier og ønsker, kan i seg selv skape sterke erotiske forventninger. Og når man kommer til selve bindingen, kan dette initiere en helt spesiell ro, nærhet og intimitet. Man næres av hverandres nytelse, og utforsker stadig nye måter å oppnå den på.

Det er når du har overgitt deg helt og frir deg fra all tilbakeholdenhet, at den virkelige gleden og nytelsen finner sted.

Bondage-varianter

Sikkerhet

Det er en rekke aspekter knyttet til planlegging, forberedelser og sikkerhet når man praktiserer innen BDSM. Siden temaet er viktig og omfattende, har vi valgt å lage dette som en egen støttesak.

Kvinnelig underdanig

Bildet er publisert under creative common license. Bildet er fra the Schlossmeister Collection on Lodbrock.com 2018, av Paul Druce

Bundet og fri

Det er flere ulike preferanser for å la seg bli bundet. Det seksuelle er en viktig side, men det finnes også åndelige aspekter ved bondage. Enkelte opplever en frihet i det å bli bundet.

Det høres kanskje rart ut, men det forklares med at man gjennom å være bundet kan konsentrere seg om sin indre åndelighet. På den måten oppleves en slags fred. Noen har etter lengre seanser med å være bundet, opplevd å få en slags ut-av-kroppen-opplevelse.

En deltager i en undersøkelse knyttet til bondage uttalte: «Enkelte må være bundet for å føle seg fri.» Andre føler en masochistisk glede av sin egen hjelpesløshet, i å kjempe mot tauene og føle en smerte, i tillegg til at dom utfører erotiske eller sadistiske handlinger.
 
Det er mye psykologi i denne formen for erotisk lek og rollespill. Det er mange myter og fordommer knyttet til BDSM, men også til sex generelt for den sakens skyld. Det kan derfor være en utfordring for mange å gi seg hen – å overgi seg til sin partner helt og fullt. Frigjøre seg fra skam og skyldfølelser, frigjøre seg fra tanken om hva andre ville tenkt og ment. 

Det har blitt gjennomført mye forskning på BDSM-utøvere med ulike mål og hensikter. Slike studier har blant annet vist at par som praktiserer BDSM peker på økt åpenhet, sterkere bånd, bedre kommunikasjon, økt nærhet, mer omsorg for hverandre og større tillit generelt. Hele samlivet påvirkes positivt. 

Selv om forskning kan ha hatt mål om å forske på psykologiske sider ved praktiseringen, finner man altså også andre indikatorer. Den positive effekten for samliv er sannsynligvis knyttet til åpenhet, den nødvendige omsorgen man har for hverandre og kommunikasjonen.
bondage-soverom-1120x686

Så utrolig deilig, så pirrende og så spennende

Undersøkelser knyttet til sexfantasier viser at svært mange fantaserer om røffere sex, BDSM, eller flere sexpartnere og lignende. Mange har et underliggende ønske eller behov om å leve ut en dominant eller underdanig rolle. Opplevelsen og følelsene som oppstår kan overraske. Se bare hvordan TVNORGE-Milda uttrykte det da hun deltok på en jentesexfest.

Det er ingen fasit på hvordan man skal praktisere bondage og det er heller ikke viktig å gi aktiviteten et navn. Det er handlingene og opplevelsene som skal ha fokus. Kanskje man kun ønsker litt enkel variasjon og litt krydder i sexlivet. Kanskje utvikles det etterhvert til en større interesse. Rammen skal uansett være trygg, gjensidig og samtykkebasert.

Den største gleden får man når begge åpent kan uttrykke fantasier og ønsker. Gjensidig nytelse og glede skal alltid stå i begges fokus. Når tilliten er på plass, slapper man også av og kan fokusere på aktiviteten. Man skal slippe å være usikker på om man kan komme til å bli utsatt for noe som er vondt og ubehagelig på feil måter.

Å gå inn i rollen som dominant eller underdanig handler om preferanser og ønske om å utforske sider ved egen seksualitet. Det handler også om å forstå sin partners seksualitet bedre. Det å kunne utforske den andres nytelsesspekter innenfor avtalte grenser. 

Det kan være kort vei mellom ønsket og uønsket ydmykelse, hva som er deilig sviing eller direkte vondt og sterkt ubehagelig. Når man finner balansen, er den forsiktige og utforskende ferden så utrolig deilig, intens og nærhetsskapende. 

Å frata noen bevegelsesfrihet eller å blokkere synssansen, er aktiviteter man skal gjøre hensynsfullt og stegvis. En ting er å snakke om det og å tenke at dette er spennende. En helt annen ting er å gjøre det, for man kan ikke på forhånd vite hvordan den som domineres reagerer når det faktisk skjer. Panikk kan oppstå plutselig og voldsomt.

En situasjon som lett kan indusere panikkfølelser, er når lungene presses sammen og gjør pusting mer anstrengende (F.eks. når knær og bryst møtes i sammenkrøpet stilling). Binding som innebærer at dette kan skje frarådes på det sterkeste for nybegynnere!

En stegvis tilnærming innebærer at man utforsker et element av gangen. Å binde, blinde og piske når man prøver ut bondage første gang er ikke nødvendigvis en god idè. En god tilnærming er derfor å prøve ut en enkel binding eller en annen form for restraint, uten andre mål enn å leke og se hvordan det oppleves. 

Prøv med et skjerf eller lignende og en knute som lett lar seg løsne. Styr unna avanserte posisjoner, behold øyekontakt, og sørg for å kommunisere med sub for å sikre at alt føles greit. Ha alltid en butt saks ment for formålet lett tilgjengelig!

Bondage | De første knutene

Praktisk

De første knutene

Begynn med korte tau og enkle knuter. Dess lengre et tau er, dess vanskeligere er det for en nybegynner å å binde.

Hensikten kan være trening på knuter og binding eller ha erotikken som fokus. En liten plan for hvordan man skal binde er lurt, for da unngås unødvendig fomling. Man kan fint praktisere enkle knuter på seg selv, og senere på sin partner med større selvtillit.

Single og double column tie er de to knutene man først bør lære. Når det gjelder selve posisjoneringen av sub, tar man hensyn til hva målet med seansen skal være. 

Skal man gjennomføre seksuelle handlinger, er det en fordel å tenke gjennom hva og hvordan dette skal skje, slik at rau og posisjonering ikke hindrer den man ønsker å gjøre. Men også fordi man vet hva man skal gjøre og derfor selvsikkert kan gå i gang.

Uttrykket single column tie innebærer binding på en enkel kroppsdel. For eksempel rundt et håndledd, rundt overkroppen, rundt en arm, et lår, legg, ankel eller vrist. Double column tie betyr å binde sammen to single columns. Altså at man for eksempel binder sammen armene, en arm og et ben og to ben. Man kan også bøye et ben slik at hælen legges opp mot baksiden av låret, og på den måten kan binde over lår og legg på samme ben –  double column tie!

Den første filmen nedenfor viser en måte å binde en single column tie. Som du ser kan man dra i tauet uten at knuten strammes, hvilket er svært viktig.

For stram binding kan innebære at det oppstår sirkulasjonsstopp, at nerver kommer i klem, nummenhet, brennmerker på hud, oppskrapet hud og blødning når grove tau brukes feil, samt lemmer som sovner. Det er praktisk at den som binder selv har opplevd å bli bundet, slik at man fullt ut forstår hvordan det kan oppleves.

Noe av det fine med taubinding er at grunnteknikkene man lærer som nybegynner, aldri mister nytten. Faktisk vil slike knuter alltid være i bruk uansett erfaringsnivå. De blir ganske enkelt bare komponenter i stadig mer avansert og komplisert bondage ettersom man får kunnskap.

På You tube finner du en rekke gode filmer som både kan inspirere og gi deg kunnskap. De viktihge knutene kan enkelt læres, men også mer kunstneriske varianter som den lekre bindingen i midten. Her den laget i tau, men slike harnesser kan også kjøpes og bidra til veldig spennende seanser på soverommet.

Ideer, teknikker og variasjonsmuligheter

I amerikanske og europeiske bondagemiljøer har ulike begreper blitt utviklet for forskjellige typer bondage-varianter. 
 
Begrepene som oftest brukes i den europeiske bondage-subkulturen er på engelsk. Enkelte bondage-uttrykk kommer fra det japanske språket, for eksempel kata (bondage-stilling) eller musubime (bondage-knute). 
 
Eksempler på teknikker er:
 
  1. Å binde kroppsdeler sammen, for eksempel armer eller ben.
  2. Hogtie, som betyr at hender og føtter hver seg er bundet, men også forbundet med hverandre.
  3. Å «spre ut» kroppsdeler, for eksempel armer og/eller ben som bindes til f.eks sengehjørner e.l.
  4. Å binde sub til et objekt som f.eks et bord, St.Andreas-kors e.l..
  5. Å henge sub fra tak eller et objekt høyere enn sub.
  6. Skrittbinding – bruk av tau som utøver press på kjønnsorganer.
  7. Å hindre muligheten for bevegelse til sub ved bruk av f.eks et hobble-skjørt eller et korsett.
  8. Å pakke sub inn i et mykt, elastisk materiale, og begrense bevegelse for hele kroppen, også kjent som mumifisering.
  9. Verbal bondage der sub gjennom befaling kommanderes til å ikke bevege seg, eller kun bevege seg på bestemte måter. Ingen fysiske begrensinger brukes.
  10. Soft bondage der svært milde begrensninger brukes, f.eks gjennom kun å bruke egne hender til å begrense subs mulighet til bevegelse. 
Bondage-tau

Taubondage og tauvalg

Taubondage tilsier en aktivitet som utelukkende tar i bruk tau. I den vestlige verden er det vanlig å bruke flere tauvarianter, mens man i japansk bondage holder seg til hamp eller jute. Verdt å legge seg på minnet er at enkelte kan være allergisk mot naturtau.

Viktige hovedaspekter ved valg av tau er planlagt opplevelse og posisjonering av tauet. Skal det være mykt og romantisk, velges kanskje nylon eller bomull. Skal det være grovt og ubehagelig, velges kanskje jute eller hamp.

Andre viktige vurderinger når tau skal velges er tykkelse og lengde. Hvor langt tau man velger. avhenger av hva slags binding som skal gjennomføres og fysikken til personen man binder. Erfaringsnivå påvirker også. Erfarne utøvere vet hvor mye tau man behøver til ulike bindinger, og er generelt flinkere til å håndtere lange tau.

I tillegg til taumatriale og taulengde for den enkelte oppgave, må man også vurdere tauets tykkelse i forhold til hva man skal binde (kroppsdeler). Et aspekt når tauet blir for tykt, er at det rett og slett kan bli for vanskelig å lage knutene. Det vil for eksempel være umulig å bruke et tykt tau på en penis.

Stående, liggende, hengende? Hva slags posisjon sub skal innta, vil i stor grad påvirke tauvalget. Å være bundet med et grovt og tynt tau er betydelig mer ubehagelig enn et noe tykkere/mykere når man henger. Oppheng innebærer økt risiko uten nok anatomisk kunnskap, og suspension-oppsett anbefales uansett kun for erfarne utøvere.

Hengende vil det stilles helt spesielle krav til knuter, taufriksjon, bøybarhet, fleksibilitet, elastisitet, slitestyrke, og mykhet. Ikke minst vil fysikken (vekt og fysisk størrelse) til den som bindes ha betydning for valg av tau.

I kompliserte bindinger er det også vanlig å kombinere ulike tautyper og dimensjoner. For eksempel kan en taumester velge å bruke et tynnere tau for å støtte hovedbindingen.

Så noen ord om valg av farge på tauet. Selvsagt er ikke farge det viktigste aspektet, men kan likevel tilføre en viktig visuell finesse til en binding. Valg av farge handler om personlig stil og uttrykk, men også om sammenheng og situasjon.

Syntetiske tau

Mange nybegynnere bruker et syntetisk tau. De er billige og lett tilgjengelige, lette å rengjøre og enkle å bruke. Nylon og polyester er vanlige materialer.

Nylontau

Nylontau er veldig fleksibelt, mykt å ta på, og har lav friksjon og noe elastitet (strekk). Nylon er holdbart og sterkt. Det kan være et godt valg for nybegynnere, spesielt for den som er interessert i vestlig basert bondage i motsetning til japansk shibari.

Vær imidlertid obs på at lite friksjon gjør at nylonknuter kan skli eller stramme. I mange situasjoner er dette absolutt ikke ønskelig! Nylon er derfor ikke egnet for suspension (oppheng), evt. kun for å støtte.

Nylon kommer i mange farger og tykkelser som kan inspirere kunsterisk utfoldelse. Nylontau er utmerket for binding på gulv, til dekorativ bondage.

Polyestertau

Polyestertau er også billig, sterkt og holdbart. Dens moderat fleksibilitet og råere tekstur gjør det til et mindre sannsynlig valg for bondage.

Andre typer syntetiske tau, som syntetisk hamp og polypropylen-tau, er egentlig ikke så godt egnet på grunn av den plastlignende strukturen og lave fleksibiliteten. 

Tau i naturmateriale

Etterhvert som man får erfaring og selvtillit, begynner man å bruker mer spesialiserte tau. Erfarne utøvere foretrekker oftest tau i et naturmatriale. Valg av tautype avhenger av hva slags aktivitet som skal gjennomføres. Shibari-entusiaster foretrekker ofte jutetau.

Jutetau

Jutetau er manges favorittvalg for både gulv og suspension (oppheng). Jute er fleksibel og litt ru på huden, har høy friksjon og lite strekk, og den har god styrke, men lav holdbarhet. Godt behandlet jutetau kan gjøre det mykere og bedre mot huden, men det må gjerne skiftes ofte. Jutetau kan også enkelt farges.

Hamptau

Hamptau har de samme egenskapene som jute, men har en merkbar lukt og er litt tyngre. Mange taumestere liker hamp fordi det mykner med tiden. Det er også lettere å finne enn jute. Den er også sterk nok til å brukes i suspension.

Lintau

Lintau er mykere og lettere enn jute eller hamp, men har de samme egenskapene.

Bomullstau

Bomullstau er et godt valg for nybegynnere fordi det er billig og lett tilgjengelig. Bomullstau er relativt fleksible, føles myk på huden, gir moderat friksjon og har litt elastitet (strekk). Imidlertid er holdbarheten og styrken til bomullstauet ikke den beste. 

Bomull kan brukes til de samme aktivitetene som nylontau, men det er ikke egnet for opphengsarbeid på grunn av dets lave styrke. Det er flott for dekorativt arbeid også. Bomullstau er også lett å farge, noe som betyr at du kan kjøpe det ufarget og gjøre det til hvilken farge du vil ha.

Bomull suger lett fuktighet og kan derfor svelle.

Silke og bambustau

Silke og bambus-baserte tau er ganske dyre, men gir gode resultater. De har de beste egenskapene i forhold til å være fleksible, være myke, ha god friksjon, strekk, holdbarhet og styrke. 

Prisen reflekterer kvaliteten. Bambus har dessuten den egenskap at den er naturlig antibakteriell og blank som nylon.

Sisal, manila og coir er ikke egnet i bondage fordi de er stive og grove.

japansk-bondage-1120x747

Japansk bondage

Japan har en flere tusen år lang historie knyttet til bruk av tau. Og Hojo-jutsu, en gammel japansk kampsport, sies å være opprinnelsen til shibari som er den japanske kunsten å knytte tau. Shibari er et verb og betyr direkte oversatt å binde.

Taubinding ble brukt for å sikre at fanger ikke rømte, eller rett og slett som en måte å torturere og skade fanger på. Enkelte av teknikkene som ble utviklet under Hojo-jitsu hadde som formål å påføre kroppen nerve- og/eller muskelskader. Øvede kunne immobilisere en fange i løpet av sekunder. Slike teknikker er selvsagt ikke en del av det vi forbinder med bondage innenfor BDSM.

Å vokse opp i Japan innebærer at man får en kulturell bevissthet omkring tau, binding og den historiske betydningen. Det knytter seg en slags kollektiv bevissthet til dette temaet i Japan som utenforstående bruker lang tid på å forstå.

For å fullt ut forstå det kulturelle, begrepenes betydning og den sterke emosjonelle betydningen, må man enten vokse opp i landet, eller studere taubindingskunsten hos annerkjente mestere i Japan. De dyktigste har praktisert og studert i flere år.

I vestlig bondagekultur har det blitt vanlig å skille mellom Shibari og Kinbaku, der Shibari refererer til kunsterisk og estetisk binding, mens Kinbaku refererer til skjønnhet i tett binding, og en større helhet der elementer som estetikk, sensualitet og det seksuelle inngår. 

Bondage innebærer ofte bruk av flere lag med tau og kompliserte knuter. Det er ikke uvanlig at det kan ta flere timer å fullføre en binding. 

Shibari

Shibari er en tradisjonell og generell form for taubinding med opprinnelse i Japan. Direkte oversatt betyr shibari å knyte. Shibari kjennetegnes gjennom bruk av tynne tau for å lage intrikate mønster.

I nyere tid har begrepet Shibari blitt et vanlig begrep over hele verden for å beskrive den kompliserte taubindingen som praktiseres innen bondage. 

Shibari-entusiaster liker måten den forseggjorte bindingen og tauets robuste tekstur står i kontrast til glatt hud og kroppens kurver. Noen har uttrykt at modellen er som en malers kanvas eller lerret, og at taumesteren er som en kunstner som bruker tau i stedet for en pensel og maling.

Shibari-tau og knuter kan også plasseres strategisk for å stimulere ulike trykkpunkter på kroppen. Nesten som en Shiatsu-massasje. Modellen opplever glede fra tau over brystene, over kjønnsorganene og andre erogene soner. I enkelte tilfeller blir modellen også stimulert ved hjelp av pisking eller bruk av andre rekvisitter, og samleie er ikke uvanlig.

Tradisjonelle utøvere tror utøvelse av Shibari kan stimulere overføring og flyt av Ki-energi. Enkelte modeller går inn i en trans-lignende tilstand etter hvert som endorfiner og andre hormonnivåer øker. Begrepet Rope Drunk, direkte oversatt som «tau-full», benyttes for å beskrive tilstanden til enkelte etter en Shibari-økt.

Når man er løsnet fra tauene og blodet igjen renner fritt i årene, beskriver mange oppstemthet, «som litt stein», litt utmattet og kåt.

Kinbaku

Som seksuell aktivitet ble bondage etter det vi vet først tatt i bruk i Japan etter 1600-tallet. Opphavet til Kinbaku og erotisk bondage sies å være en japansk maler, Seiu Ito (1882 – 1961), som studerte Hojōjutsu. 

Kinbaku økte i popularitet utover på 1950-tallet, særlig fordi magasiner som Kitan Club og Yomikiri Romance publiserte de første bildene med avkledde bondage-motiver. På 1960-tallet så man de første live SM-showene som ofte inkluderte mye taubinding. Først på 1990-tallet tok man i Vesten i bruk uttrykket Shibari.

For at en binde-seanse skal kunne kalles Kinbaku, uttaler Osada Steven Sensei, må man gå inn i kvinnen, ta på sjelen hennes. For mennesker som ikke jobber med bondage på et profesjonelt plan vil det være vanskelig å se forskjellene, sier han. Han sikter til den emosjonelle koblingen som oppstår mellom en mester og hans subjekt når japanske utøvere praktiserer Kinbaku, sammenlignet med vestlige utøvere.

Kinbaku er basert på ganske spesifikke taumønstre, hvorav mange er avledet fra Hojo-jutsu-bindemønster, betydelig modifisert for å gjøre dem tryggere i bondage. 

Av spesiell betydning er Ushiro Takatekote (en type kassebinding som omgir brystet og armene), som danner grunnlaget for mange Kinbaku-bindinger, samt Ebi-bindingen som originalt ble designet som en torturbinding og benyttet som en del av torturteknikkene i Edo-perioden. I dag brukes Ebi-bindingen som en del av SM-lek og kan betraktes som en form for «Semenawa», tau-tortur.

I Japan er det jutetau som er mest benyttet. Tauet refereres til som «Asanawa», vanligvis oversatt som «hamptau». Asa betyr hamp og nawa betyr tau. Likevel er brukes dette som en mer generiske form av ordet, og refererer til et utvalg av naturlige fibertau fremfor tau fra en bestemt plante. I nyere historie har en rekke tautyper blitt brukt til Kinbaku i Japan, selv om en Nawashi (taumester) sjelden bruker syntetisk fibertau.

Kinbaku praktiseres gjerne med tau på 6–8 meter. Men fordi det i mange vestlige land er vanligere med større kropper, benyttes ofte 7–8 meterlange tau. 

Kinbaku har blitt populært i den vestlige BDSM-kulturen, og har vært utgangspunkt for flere nye fusion-stiler.

Bondage utstyr

Øk innlevelsen i bindingen

Kostymer og antrekk

Bondage i seg selv krever ingen antrekk eller spesielle rekvisitter utover det som faktisk er nødvendig for å frarøve noens bevegelsesfrihet. Det er endeløst med variasjonsmuligheter, og man bestemmer selv hva slags scenario man vil skape. I sin enkleste form er man naken og bruker binding eller restraints som del av en erotisk lek.
 
Bondage og BDSM innebærer for noen at man rollespiller. Noen ser ikke på dette som lek, men som en viktig del av deres liv, og det blir da mer å regne som en livsstil.
 
Når man mer aktivt ønsker å bruke bondage som en del av et rollespill, brukes gjerne både klær og ulike tilbehør for å øke realismen. 
 
Valg av antrekk gjøres basert på personlig smak og preferanser, hva slags image man ønsker å ha, hva som er praktisk for en gitt aktivitet, eller hva slags følelser og stemning man ønsker.
 
Sexy kostymer definerer ofte hva slags scenario som skal rollespilles. For eksempel der en er politi og den andre fange. Den en er lærer og den andre student. Eller der hun er dominatrix og han den underdanige eller omvendt.
 
Sko kan være en egen fetisj, og generelt en viktig detalj for å støtte realismen i et rollespill. Utvalget er enormt og du kan lese mer om dette i vår sak om sexy sko.
 
Antrekk kan også være en del av ens fetisj knyttet til BDSM. Lær, lakk, latex, kunstskinn og wetlook-antrekk er populære matrialer. Lær kan i tillegg ha praktiske årsaker for bruk, da det er et solid matriale som tåler «riving», generell tøff behandling og har god holdbarhet. Lær gir mye for pengene.
 
Valg av antrekk handler ofte om å forsterke ubalansen i makt mellom to individer i et rollespill. Det kan også handle om å påkalle vanlige ikoner som understreke det passive eller seksuelt uskyldige. 

Andre hjelpemidler

Dette temaet er utømmelig og begrenses kun av fantasi og kreativitet.

Fordi bondage ofte er en del av en erotisk seanse, er det vanlig å ta i bruk ulike hjelpemidler som ytterligere forsterker opphisselse og kåthet. Det finnes sexleketøy som vibratorer og dildoer, samt BDSM-tilbehør som pisker, pads, klemmer, masker, gags o.l. 

Med utstyr mener vi objekter, rekvisitter, produkter og effekter, som skaper ønsket realisme. Disse bidrar til, understreker eller støtter rollespill, påfører ubehag eller smerte, bidrar til et bestemt image, eller skaper en bestemt atmosfære eller stemning. Noe må eller kan man kjøpe, mens andre ting kan hentes fra skuffer og skap hjemme eller lages.

Valg og bruk av utstyr og tilbehør er stort sett et spørsmål om personlige preferanser og hva slags effekter man ønsker å oppnå. Det være seg visuelt, fysisk eller åndelig.

Kvalitet er viktig når det gjelder utstyr generelt. For opplevelsen og realismen, men i noen tilfeller også på grunn av sikkerhet. En viktig grunn for å f.eks velge mansjetter og ulike bondage-sett i god kvalitet, er kraften utstyret utsettes for. Sterke orgasmer påfører restraints krefter man kanskje ikke er klar over, og som lett kan få billig utstyr til å ryke.

Se på det som en investering i sexlivet. Begynn heller enkelt for å se om dere har felles interesser innen bondage, før dere kjøper dyrere ting. 

BDSM-miljøer

I Norge finnes det en rekke lokale foreninger man kan bli medlem hos. Vi anbefaler søk på Google for å finne nærmeste miljø. Her vil man garantert også få massevis av nyttige tips og hjelp, samt ideer til hvordan man kan utvikle evner og kunnskap.
 
I tillegg finnes det mange internasjonale klubber, messer o.l som man kan besøke og få minneverdige opplevelser. www.boundcon.com er et eksempel. Folsom Street Fair er en årlig BDSM- og skinnsubkultur-gatemesse, som arrangeres i San Franciscos «Leather Pride Week» i september. Så har det dukket opp en stor messe i Hamburg – fetishistas.
 
Ekshibisionisme i det offentlige rom er også en måte individer og grupper manifisterer sine interesser og legninger. Gjerne som politiske eller sosiale utsagn, og ofte som forsøk på å skape økt bevissthet omkring alternativ seksualitet eller undertrykkelse.
 
På nett finnes det bokstavelig talt tusenvis av nettsteder som har en relasjon til BDSM på et eller annet nivå. Butikker eller leverandører av film for enhver smak. kink.com er en stor amerikansk leverandør av kink-filmer innen en rekke kategorier.

Linker

Smil Norge er en interesseorganisasjon for sadomasochister og personer med interesse for BDSM, SM og fetisjisme i Norge. Foreningen er frittstående og ikke-kommersiell.

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.