Skip to content
Forbudte sko | Menn i damesko

Foto: page69. Sko utlånt fra Lillefrekke.no, skomodell; red satin fra Pleaser.

De forbudte dameskoene

Innerst i et klesskap, gjemt i en anonym boks, ligger de. Glatte, røde, skinnende silkesko. I størrelse 43.

Vakre klær og sko, men ikke for gutter

«Noen av mine første barndomsminner er fra festene til mor og far. Hele lørdagen stod huset på hodet. Mor vasket og ryddet. Far sjekket barskapet, blandevannet og isbeholdningen. Det kom liflige dufter fra kjøkkenet. Stemningen var litt elektrisk og jeg befant meg i midten av det hele. Usynlig men likevel full av forventningsglede, jeg også.»

Øyvind (57 år) forteller videre.

«Mor og far var del av en svært sosial vennegjeng. Det var alltid spennende å se mor pynte seg og gjøre seg klar til å gå bort. Jeg satt ved siden av henne ved sminkebordet og så hvordan hun forvandlet seg fra hverdagsmoren min til en vakker dame. Men det beste var når jeg fikk lov til å mene noe om kjolen og skoene. 

Hun tok frem fine kjoler fra klesskapet og bredte dem utover sengen. Så fant hun frem skoene som kunne passe til. Jeg husker jeg syns hun var så heldig som hadde så vakre klær å pynte seg med. Det var fine farger, glatte stoffer, skinnende perler, tynne nylonstrømper, blanke smykker. Jeg kunne kjenne og ta på alt. 

Jeg fikk prøve selskapsskoene hennes og kjente intens glede. Jeg tenkte på stakkars far som bare hadde den samme mørke dressen som han tok på hver gang. Og inni meg et sted skjønte jeg allerede da at jeg aldri skulle kunne få ta på meg slike vakre fargerike klær eller sko foran andre.»

En holdning som henger i fra tidligere tider er at kvinner har lavere sosial status enn menn. Derfor kan det bli problematisk for en mann å ha på seg feminine klær. Kvinner derimot kan uten problemer kle seg i alle typer maskuline klær i moderne vestlige samfunn. 

En mann som har på seg kjole, nylonstrømper til cityshortsen eller gule gummistøvler vil antagelig få hånlige kommentarer slengt etter seg. Det er ikke ansett som maskulint heterofilt. Selv om motebildet nå tillater menn å gå med sterkere farger og tettsittende klær, er rammene for menns garderober likevel mye trangere enn for kvinner.

Skomodell: Amuse | Forbudte sko | Menn i damesko

Bilde: Sko fra Lillefrekke.no, skomodell; Amuse Criss Cross. Leveres i sort eller rød lakk. Her finner du Lillefrekkes utvalg i store størrelser.

Alt kan gi tenning

Da Øyvind kom i 12-års alderen, fikk dameskoene en begynnende erotisk tiltrekningskraft. 

«Da gjestene begynte komme inn døren, måtte jeg gå inn på rommet mitt og bli der resten av kvelden. Men det gjorde ingenting, for jeg kunne sniktitte gjennom dørsprekken mot hallen. Jeg kjente dufter av etterbarberingsvann og dameparfyme, hørte glade stemmer og så hvordan gjestene byttet til selskapssko. 

Sent ut på kvelden da gjestene hadde danset seg varme og slengt av seg skoene i hallen for å danse videre i strømpelesten, snek jeg meg ut av rommet mitt. Hallen var omgjort til en himmel av lekre damesko! Det var svarte sko, blanke, røde, blå, sko med sløyfer på, spenner i sølv, høye hæler, sko av silke og semsket lær. Jeg måtte stryke på alle sammen mens jeg trakk inn duften av kvinneføtter. 

Jeg kjente på en opphissende følelse av begjær og glede, kombinert med følelsen av forbudte handlinger. Jeg turte ikke bli i hallen lenge, og vel inne på rommet mitt hadde jeg en ereksjon som var sterk og deilig. Senere kunne jeg bare tenke på de fine dameskoene, så ble jeg opphisset.»

Det er ikke klart hvorfor folk har den seksualiteten de faktisk har. Men det virker som om indre krefter driver retningen på individets seksuelle lyst og interesse. Disse kreftene er oftest utenfor bevisst kontroll. Folk velger dermed ikke seksualiteten sin. 

Alle mennesker har sine egne individuelle tenningsmønstre. Men de som har en seksuell fetisj tenner på noe som mange andre ikke forbinder med noe seksuelt. Handlinger (som nysing), livløse gjenstander (som ballonger), materialer (som silke), kroppsdeler (som en fot) eller kroppstyper (folk med amputasjoner) som ikke har noe med sex å gjøre, får en seksuell verdi og gir seksuell tilfredsstillelse.

For noen er fetisjen et erotisk krydder i sexlivet, mens for andre er fetisjen helt nødvendig for å oppnå seksuell opphisselse og tilfredsstillelse. Eksempler på fetisjer er gummi, kroppshår, dameundertøy, føtter, lær, kosedyr, sko, kvelning, halser, overvektige mennesker, kle seg ut, kiling, urinering og rollespill. Listen er uendelig lang. Fetisjen kan også utvikle seg til å bli en livsstil og subkultur.

En italiensk studie fra 2007 viste at føtter og objekter assosiert med føtter var de vanligste fetisjene. Dette trenger ikke være tilfelle i andre kulturer. Men fetisjisme finnes blant alle seksuelle orienteringer. De fleste fetisjer er helt ufarlige, mens andre inneholder en viss fare for den som utøver preferansen. Hvis fetisjen involverer andre mennesker, må man få en bekreftelse fra den andre om at dette er ok og frivillig.

Skomodell: Domina | Forbudte sko | Menn i damesko

Bilde: Sko fra Lillefrekke.no, skomodell; Domina skolett. Leveres i sort eller rød lakk. Her finner du Lillefrekkes utvalg i store størrelser

Handlingene gjentas

Øyvind oppdaget at han hadde et tenningsmønster.

«Etter hvert skjønte jeg at jeg var litt annerledes enn de andre guttene. Da jeg var 13-14 år, var det alltid en i guttegjengen som hadde fått tyvlånt farens pornoblader. Vi gjemte oss i skogen og stimlet rundt bladet. Guttene kommenterte rumper og pupper med stor interesse. Da det plumpet ut av meg «Se de fine skoene!», fikk jeg bare oppgitte fnys og rare blikk tilbake fra de andre. De var aldri opptatt av undertøyet, smykkene eller skoene på damene i bladene. For meg ble interessen for sko bare sterkere og sterkere. 

Når mor og far dro bort på fest, visste jeg at jeg hadde hele kvelden alene med mors klesskap. Jeg gikk med sommerfugler i magen hele dagen, kjente på skamfølelsen av å skulle gjøre noe forbudt, men samtidig var det umulig å ikke tenke på dameskoene jeg skulle prøve på føttene mine. 

Jeg fikk dem egentlig ikke på, for mor hadde ikke så store føtter, men det gjorde ingenting. Det gjorde meg så vanvittig tent. Ingen av jentene jeg kjente eller så rundt meg, fremkalte noen gang de samme seksuelle følelsene i meg. Ikke noe annet heller.

Hver gang jeg var hjemme alene en hel kveld, klarte jeg ikke la være å åpne mors garderobeskap. Handlingene mine ble en vill avhengighetsskapende blanding av skam, hemmelighold og kåtskap.»

Det finnes flere forklaringer på hvorfor noen mennesker får en bestemt fetisj, mens andre ikke gjør det. En forklaringsmodell er at fetisjen skapes av den første sterke seksuelle opplevelsen/orgasmen man opplevde og den følelsen dette ga. Det handler både om de tidligste seksuelle erfaringer i livet og hvordan man kobler forskjellige objekter sammen med sex. 

Om dette er en riktig forklaring, kan det bety at en person for eksempel utvikler bleiefetisj fordi hen hadde en spesiell seksuell opplevelse som barn mens hen ennå brukte bleie. En seksuell preferanse for å bli bundet bondage kan knyttes til den deilige følelsen av å bli pakket stramt inn og holdt rundt når man var et lite barn. Hvis noen har en sterk seksuell opplevelse i ung alder i et rom som lukter kaffe, vil duften av kaffe kunne vekke lysten igjen senere.

Belønningssystemet i hjernen vil søke tilbake til den opplevelsen som skapte så sterke følelser og seksuell tilfredstillelse, uansett hva det er.

Skam og ensomhet

Øyvind beskriver starten på voksenlivet sitt.

«Da jeg flyttet bort på hybel for å studere i Oslo, kunne jeg endelig bestemme over mitt eget liv. Jeg trodde jeg skulle bli kvitt den seksuelle lengselen etter damesko når jeg fikk møte mange søte jenter på studiene og kanskje fikk meg en kjæreste. Det skjedde ikke. Derimot ble desperasjonen etter å skaffe meg et par damesko større og større. 

En dag gikk jeg forbi en butikk som solgte sko i store størrelser. I vinduet var det utstilt både dame- og herresko. Og der, foran meg, sto skoene. Røde skinnende silkesko! Hvordan skulle jeg få tak i dem? 

Skammen over å ha slike tanker var stor. Men en dag mannet jeg meg opp, gikk inn i butikken og sa at jeg skulle overraske kjæresten min med nye sko. Hun var en høy jente, så skoene måtte være i størrelse 43. Jeg var kjemperedd for at løgnen min skulle avsløres, men ekspeditrisen bare fant frem de røde silkeskoene i rett størrelse og pakket dem fint inn. Og smilte vennlig til meg. Jeg bar pakken hjem som om det var en gullskatt jeg hadde røvet. 

Og så på en fest stjal jeg et par nylonstrømper fra jenta som bodde der. Jeg følte meg skamfull, men trangen var større.

Nå kunne jeg slippe løs alle hemningene mine. Jeg passet på at døren til hybelen var låst og gardinene trukket for. Så trakk jeg langsomt på meg de glatte fine strømpene og smøg på meg de røde silkeskoene. Jeg var i mitt eget seksuelle himmelrike. Følelsen av å ha på de tettsittende strømpene og de vakre skoene var overveldende intens. Jeg gikk sakte rundt i den lille hybelen min og følte meg sexy. Den seksuelle opphisselsen var meget sterk. Og den påfølgende skammen likeså.

Fra den dagen visste jeg at denne hemmeligheten kunne jeg ikke dele med et eneste menneske i verden! Ingen normale menn tok jo på seg nylonstrømper eller damesko frivillig!»

Siden 2010 er ikke fetisjisme lenger regnet som en psykiatrisk diagnose, men som en naturlig del av det store menneskelige seksuelle mangfoldet. Mange kan oppleve det å ha en fetisj som forvirrende og vanskelig, men det er ikke uvanlig eller unormalt å ha en fetisj. Fetisjen er bare en del av individets seksuelle tenningsmønster, akkurat som alle andre har sitt individuelle mønster. 

Det kan likevel være en ensom opplevelse å oppdage at man har en seksuell fetisj. Det er lett å tro at man er den eneste i hele verden som har denne fetisjen. Skam og ensomhetsfølelse kan føre til depresjon og isolasjon. Vi oppsøker sjelden venner eller fagpersoner med seksuelle spørsmål, noe som gjør at det kan være vanskelig å få normalisert sitt tenningsmønster.

I de aller fleste tilfeller er fetisjer helt ufarlige og vanlige, og man er en av mange som tenner på akkurat dette. 

Ikke alene i verden

Øyvind måtte tilslutt bekjenne sine lyster for sin kjæreste.

«De andre kompisene mine begynte gå ut med jenter og få seg kjærester da vi kom i 20-årene. Praten blant gutta i garderoben etter fotballtrening dreide seg om hvordan de skulle skåre hos jentene og hva slags jenter de likte. Det var lange diskusjoner om hvilke kvinnelige attributter de fant sexy. Jeg deltok aldri. For hvilken jente skulle vel akseptere at jeg gikk rundt i høye hæler for å bli opphisset?

En dag spurte en god venn forsiktig om jeg foretrakk menn. Forskrekket svarte jeg nei, at jeg likte jenter. For jeg var jo ikke homofil, det visste jeg sikkert. Som de andre ville jeg gjerne ha en kjæreste å dele livet med. Jeg ville ikke leve alene. Da jeg hadde tenkt den tanken høyt, visste jeg at jeg måtte lete etter noen som ville forstå meg. Jeg måtte tørre å dele seksualiteten min med en partner. 

Nå, mange år senere, kan jeg fortelle at jeg var så heldig å treffe ei jente som var raus og forståelsesfull. Hun er jeg fremdeles lykkelig gift med. 

Jeg lærte meg også å ta hensyn til hennes behov. Som oftest tar jeg frem de røde silkeskoene når hun er borte en helg. Da kan jeg erindre så tydelig de intense seksuelle følelsene jeg hadde da jeg var ung gutt foran mors klesskap. Det er fremdeles deilig å bli så hinsides opphisset.»

Seksuell variasjon kan være til glede for både par og enkeltindivider. Men utøvelsen av en fetisj kan bli et problem hvis tenningsmønsteret forstyrrer et ønske om positiv, intim, seksuell aktivitet sammen med andre mennesker. 

Det å fortelle andre om at man har en fetisj, kan føre til lettelse over at man slipper ha hemmeligheter. Men man gjør seg også sårbar. Det kan oppleves vanskelig å fortelle om en fetisj og spørre en partner direkte. Likevel er det den eneste måten å finne ut om den partneren man skal ha sex med, kan tenke seg å akseptere fetisjen eller faktisk også glede seg over den. 

Det er lurt å tenke gjennom hva man ønsker å si og hvordan man vil si det. Når man er blitt trygg på partneren, kan man finne det rette tidspunktet for å fortelle om fetisjen. De fleste mennesker er seksuelt nysgjerrige og derfor er det ikke usannsynlig at responsen blir positiv. 

Klarer man være åpen overfor seg selv og partnere, kan det føre til at man føler seg mer trygg på sin seksualitet. Da er det lettere å akseptere sin fetisj og på den måten unngå følelsen av skam som er så ødeleggende.

Kun et tastetrykk unna finnes det mange forum med likesinnede som deler den samme fetisjen. Ingen er helt alene i verden. 

Kilder:

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.