Skip to content
Et smil kan gjøre all verdens forskjell i kommunikasjonen | page69.no

Et smil - det viktigste tilbehøret du kan ha på deg!

Å ha et smil om munnen er en universell indikator på positivitet og lykke, men hva går du glipp av ved å velge å ikke smile? Og enda viktigere: hva får du igjen for å smile?

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Et konsekvent smil kan gjøre livet ditt langvarig og tilfredsstillende på mange forskjellige måter, fra å forbedre din mentale og fysiske helse til å tiltrekke positive mennesker og karriereprogresjon.

Smilet ditt er en viktig vane som kan forbedre livet ditt totalt sett. Tenk på tingene du kan gå glipp av ved å ikke smile. Et godt smil er dessuten definitivt en del av vår seksuelle fitness.

Grunner til å ikke smile

En persons smil er en god indikator på deres emosjonelle og fysiske helse, samtidig som det viser at individet er imøtekommende og snill. Men det er mange grunner til at noen velger å ikke smile. (Du kan lese om tannhelsemessige årsaker til mange ikke vil smile i denne saken)

En persons munnhelse er ofte hovedårsaken til at noen velger å ikke smile. Misfargede tenner, dårlig ånde og skjeve tenner er alle grunner til å være selvbevisst om smilet ditt. Kanskje det er en tannkjøttbetennelse eller lesjon inne i munnen deres, noe som skaper smerte – det er nok til å avskrekke noen.

Det er verdt å nevne at det mange utelukkende ser på som kosmetiske behandlinger, faktisk kan ha stor verdi som forebyggende mot alvorlig sykdom. Invisalign er et eksempel på slik behandling. Dette er en usynlig tannregulering som har blitt populær hos voksne fordi den enkelt kan tas av ved behov. Samtidig vil reguleringen rette opp tenner og gjøre renhold mellom tennene langt enklere, og nettopp dette er helt sentralt i forebygging mot tannkjøttsykdommene gingivitt og periodontitt.

Det er også verdt å vurdere de psykologiske årsakene til at folk avstår fra å smile. Kanskje de har lav selvtillit, forårsaket av problemer med kroppsbilde eller psykiske lidelser, som depresjon eller angst.

Å ta vare på deg selv og kroppen din har en nedsivningseffekt på samfunnet som du kanskje ikke er klar over. I Norge har vi et offentlig helsevesen frem til fylte 18 år. Etter dette gis økonomisk støtte kun til enkelte behandlinger og prosedyrer for enkelte grupper. Uansett kan kostnadene ved å besøke en tannlege for mange være stressende. 

Mer statlige midler til tannlegebehandlinger vil sannsynligvis resultere i at færre mennesker utsatte nødvendig behandling for tann- og munnproblemene sine. Ofte kan små tannproblemer raskt bli til store problemer, kostbare og smertefulle å fikse. Hvis pasienter hadde tilgang til rimelig eller gratis tannpleie, ville det vært færre sykemeldte med tannproblemer, og dermed en mer produktiv arbeidsstokk og økte inntektsskatter fra næringslivet.

Som et svar på den norske regjeringens budsjettkutt i tannhelsesektoren, har en tannlege i Oslo tilbudt sine pasienter muligheten til å få en imponerende rabatt når de verver venner og familie som nye kunder til klinikken.

Dette prosjektet skaper positive bølger hos mennesker med lav inntekt der tannpleie har blitt neglisjert på grunn av de økonomiske byrdene det forventes å gi.

Bra for din mentale helse

Konsekvent å stå opp av sengen med et smil om munnen har flere fordeler enn vi er klar over, spesielt på din mentale helse.

Studier viser at å tvinge deg selv til å smile under en ubehagelig oppgave eller situasjon kan øke din positivitet til oppgaven. Charles Darwin teoretiserte til og med dette i The Origin of Species, og skrev om responsteori for ansiktsfeedback. 

Denne teorien sier at handlingen med å smile «får oss til å føle oss bedre fremfor det at å smile bare er et resultat av å ha det bra». 

Studier de siste årene har støttet denne påstanden. Psykologer ved University of Cardiff i Wales fant at personer som hadde mottatt Botox-behandlinger, som stivner ansiktet og gjør det vanskeligere å rynke pannen, rapporterte å være lykkeligere enn ikke-botoksede.

Når vi smiler, selv om det er tvunget, frigjør hjernen serotonin, som fungerer som et naturlig anti-depressivt middel. Dette vil redusere stressnivået og det generelle blodtrykket, og forbedre din generelle helse.

Bra for din fysiske helse

Vi vet at smil kan ha en positiv effekt på din mentale helse, men et smil kan også ha noen overraskende fordeler for din fysiske helse.

Som tidligere nevnt, kan endorfinene som frigjøres når du smiler bidra til å senke blodtrykket, øke immunforsvaret og redusere stress. Endorfiner kan også fungere som smertestillende, som ligner smertestillende medisiner som morfin.

De har til og med vitenskapelig bevist at smil kan hjelpe deg å leve lenger og sunnere. Forskning utført ved Wayne State University i 2010 så på levetiden til Major League-baseballspillere, fra før 1950, basert på bildet deres på handelskortene deres. 

De fant ut at «spennet til en spillers smil faktisk kunne forutsi lengden av livet hans. Spillere som ikke smilte på bildet levde i gjennomsnitt bare 72,9 år, mens spillere med strålende smil levde i gjennomsnitt nesten 80 år.»

Dette beviser at å opprettholde et lyst smil kan legge til år til livet ditt – det er mer tid til å nyte med familien og nyte en hardt opptjent pensjonisttilværelse.

Å smile er smittsomt

Har du noen gang opplevd at humøret ditt stiger umiddelbart rundt en positiv, smilende person? Det er overraskende vanskelig å rynke pannen når man ser på en smilende person, ettersom studier ved Uppsala universitet i Sverige tyder på at smil er evolusjonært smittsomt, og undertrykker kontrollen vi har på ansiktsmusklene våre. 

Med et konsekvent, muntert smil om munnen kan du projisere positivitet til andre rundt deg. Hvorfor ville du ikke velge å heve stemningen til de rundt deg?

Et universelt språk

Et smil er en gest som overskrider alle språkbarrierer, et universelt språk som vi alle kan snakke. Dette gjør et smil til en verdifull vare når du reiser, ettersom et smil er det første trinnet i å kommunisere vennlighet med mennesker, spesielt når det er en språkbarriere.

Før de i det hele tatt kan snakke, reagerer babyer på smilende foreldre. Fremskritt innen 4D ultralydteknologi har vist at babyer til og med smiler i livmoren, langt før fødselen. 

Som tidligere antatt, kunne ikke babyer smile før seks uker etter fødselen, lært av å kopiere smilene til foreldrene sine. Dette viser at smiling er en naturlig refleks som alle mennesker kjenner igjen, som professor Stuart Campbell sier at dette «kan vise babyens rolige, problemfrie tilværelse i livmoren og de relativt traumatiske første ukene etter fødselen, når babyen reagerer på et merkelig, nytt miljø». 

Uten et lyst smil ville babyen din fortsatt utviklet sitt eget smil, men går glipp av å dele det med deg.

«En fersk studie fra Penn State University fant at når du smiler, spesielt på arbeidsplassen, fremstår du som mer kompetent og sympatisk

 

Gjør deg mer attraktiv

Smil forbedrer ikke bare din mentale og fysiske helse, det gjør underverker for måten andre oppfatter deg på. Et lyst smil kan øke utseendet til troverdighet og skape en illusjon av åpenhet og integritet. 

Dette vil forbedre oppfatningen din til andre, noe som gjør dem mer sannsynlig å lytte til dine innspill og sette pris på din munterhet på arbeidsplassen. En fersk studie fra Penn State University fant at når du smiler, spesielt på arbeidsplassen, fremstår du som mer kompetent og sympatisk. 

Uten smilet ditt kan du gå glipp av den store kampanjen du har jobbet hardt for eller kompromittere arbeidsforholdet ditt med kollegene dine!

Å smile får deg til å se mer attraktiv ut. I følge en studie utført av en datingapp, Coffee Meets Bagel, blir kvinner som ikke smiler på profilbildene sine, bare «likt» 17 % av gangene. 

Vi er naturlig nok tiltrukket av de som smiler, mens bruk av de motsatte ansiktsuttrykkene – for eksempel en rynke eller skummel – vil gjøre mer for å skyve folk bort fra deg. Folk vil naturligvis anta at du er en positiv person å være rundt hvis du har et smil om munnen. 

Så hvis du leter etter den, enten du er i baren eller med en datingprofil, fortsett å se best ut med et smil om munnen.

Konklusjon

Samlet sett er smilet ditt den mest verdifulle ressursen du har. Ikke bare er smil gunstig for din mentale og fysiske helse, men også som måten du presenterer deg selv for verden på.

Å opprettholde smilet ditt med en positiv holdning og riktig tannpleie er en verdifull investering.

Å ha et lyst smil om munnen er en enkel og gratis måte å bygge opp selvtillit og forbedre forholdet til de rundt deg. Smilet ditt viser verden at du er omsorgsfull og lidenskapelig. Uten et smil ville ikke livet ditt vært like vellykket eller tilfredsstillende. Kanskje er det på tide å ta de riktige skrittene for å perfeksjonere holdningen din til smilet ditt.

Referanser

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.