Skip to content

Norske par har flere sexpartnere som aldri før

Enkelte menn deler kvinner i to kategorier: hore eller madonna. Hva ligger bak denne tankegangen?

He wants a lady in the street, but a freak in the bed!

Menn vurderer kvinner på bakgrunn av hennes seksuelle historie

Hore og madonna er et eldgammelt fenomen og kvinnesyn. Vi lever i 2018, men fremdeles vurderer mange menn kvinner på bakgrunn av hennes seksuelle oppførsel. 

Det er greit å ha sex med kvinner som har hatt flere sexpartnere. Men det er ofte ikke like greit å gå inn i et fast forhold med en kvinne som har hatt mange forhold eller mange sexpartnere.

Menn har sex med enkelte typer kvinner, men leter etter helt andre type kvinner til faste forhold!

Dette fenomenet er faktisk noe mange kvinner er klar over. Det oppleves urettferdig og dobbeltmoralsk. 

Resultatet er at mange kvinner ender med å holde sine tidligere forhold skjult i nye forhold. Eller faktisk velge å leve alene.

Hos våre danske søstre og brødre har de opplevd en bekymringsfull utvikling. I hvert fall sett med mannens øyne. 

Stadig flere kvinner velger nemlig å leve som single. 

De trives best uten en fast partner, og de finner heller en sexpartner etter behov. Karrière og selvstendighet er langt viktigere enn nødvendigheten av å tilpasse seg en partners krav og behov.

Også her i Norge er det ting som tyder på at det er et økende antall single menn. Går norske menn den samme skjebnen i møte? 

For de fleste menn her til lands som i Danmark, ønsker nok en kvinne i sine liv. Kanskje har menn gjennom historiens lite flatterende kvinnesyn gravd sin egen grav i så måte?!

Hva handler hore/madonna-uttrykket om?

Hore blir ofte brukt om kvinner i overført betydning når de liker sex og har hatt mange partnere. 

En madonna blir hun når hun kun har hatt noen ytterst få partnere og oppleves lite tilgjengelig for menn. 

Mange menn liker at kvinnen har lite erfaring. Han kan alltids lære opp den uerfarne, tenker han kanskje.

Hore og madonna | Et gammel og velkjent fenomen og kvinnesyn

Hore/madonna-komplekset umuliggjør likestilling

Mange menn synes det er greit å finne kvinner via sexdating-sider. Det er greit å ligge med damer som har hatt mange partnere, men de vil ikke å gå inn i et forpliktende forhold med henne. 

Menn likestiller ikke kvinner som har hatt like mange eller flere partnere, enkelt og greit!

Mannen på sin side, kan ha hatt så mange partnere han bare vil, uten at det har samme betydning for fremtidige faste relasjoner. I hvert fall er det tilsynelatende mange menn som tenker slik.

Men stakkars den kvinne som ikke har vært ærlig om antall tidligere forhold og tilfeldige relasjoner. 

Røper hun etterhvert at hun har hatt en del elskere før den store kjærligheten som hun nå deler tak med, kan det utløse en krise i forholdet.

Er du en tøyte kanskje, en tøs, eller en hore?? Hvorfor har du ikke fortalt meg denne katastrofale informasjonen tidligere? Da hadde jeg jo ikke giftet meg med deg!

Hore/madonna-komplekset i et evolusjonært perspektiv

Mannens holdning til båssettingen hore/madonna kan forklares ut i fra et evolusjonært perspektiv.

Tenk deg noen tusen år tilbake i tid. Mannen er opptatt av å føre genene sine videre. Han trenger en kvinne som kan føde avkommene hans. 

Han må sikre seg at han faktisk er far til sine avkom. Han behøver også at hun blir værende for å ivareta oppfostringen!

Hvis en kvinne tidligere har vist stor interesse for menn og sex, kan mannen anse det som en mulig risiko for at hun vil være utro. 

Da kan han risikere at han fostrer opp en annen manns barn. Han kan også miste henne helt til en annen mann på et senere tidspunkt. 

Skulle det skje, ville han samtidig miste en oppfostrer for hans avkom. Det er derfor logisk at urmannen velger den partneren han mener best vil ivareta rollen som mor og partner. 

Denne tankegangen har blitt nedarvet i menn gjennom tusenvis av år!

Dette er kjernen i dagens hore/madonna-tematikk. Forstår man konsekvensene av dette, forstår man lettere hvorfor kvinner ofte blir satt i disse to båsene.

Mannen gifter seg med madonnaen, og har sex med «hora»

Vi gjør et sprang i historien, nærmere vår egen tid. Den evolusjonære reisen har altså sørget for at mannen gjennom historien nærmest er kodet til å velge madonnaen som mor til sine barn. 

En madonna er i utgangspunktet vanskeligere å få som partner, hard to get. Hun vil derfor også vise mindre interesse for andre menn.

Villige kvinner har på sin side alltid hatt en sterk tiltrekningskraft på menn. I sitt parforhold har han en madonna som oppfostret i sin tid, også er mindre frigjort i sengen. Det ventes jo en bestemt adferd hos en madonna. 

Hun skulle virkelig være dydig og prektig i alle samlivets kriker og kroker. Men det var jo ikke særlig spennende for en mann.

Han ville gjerne ha mer spenning når han hadde sex. For mannens del ville sex med andre kvinner ikke utgjøre noen fare. 

Han ordnet seg derfor med sex med kvinner som ble kalt friller. Kvinner som hadde sex med gifte menn. 

For henne innebar det risiko for å bli gravid, og før oppfinnelsen av prevensjon ble det ofte barn ut av det. Såkalte frillebarn.

En passende ordning for mannen var det i hvert fall. En kvinne der hjemme som ikke ville se på andre menn, og en elskerinne som kunne tilfredsstille ham på alle mulige vis på siden.

Når seksuell frigjort adferd blir et tveegget sverd – forandringen

Tilbake i nåtid, når mannen møter en kvinne. Begge liker sex, og hun bidrar til at de to har det deilig. De forelsker seg og etterhvert blir det et fast forhold.

Ettersom forholdet går over i nye faser, opplever hun at ting han likte ved henne nå plutselig ikke er like greit lengere.

Hennes seksuelle åpenhet eller frigjorthet som har gitt ham så mye glede, blir plutselig sett på som noe negativt. Han ønsker ikke lengre at hun er direkte i sin kommunikasjon om sex. 

Han tolker mer av hennes adferd som flørtete overfor andre menn. Hennes behov for sex skal ikke uttrykkes. Nå er forholdet plutselig på vei inn i hore/madonna-komplekset.

Det er evolusjonen som får mannen til å vise hans sanne ansikt. Fordi han grunnleggende ønsker seg deilig sex, har de blitt sammen. 

Men etterhvert overtar urgamle instinkter, og hans behov for å sikre seg en mindre promiskuøs kvinne trer frem.

Kan man bli kvitt dette todelte kvinnesynet?

Holder vi oss til evolusjonen, vil svaret være ja. Grunnleggende evolusjonære endringer i mennesker, dyr og natur skjer over tid. Og alt organisk kan endres når omgivelsene på en eller annen måte krever det.

Det kan være en naturkatastrofe der kun de best tilpassede overlever i nye omgivelser. 

Det kan også være at visse egenskaper ikke lenger kreves eller prefereres av omgivelsene, og at det derfor vil være fordelaktig å endre disse. Men slikt skjer altså over lang tid.

Så lenge en mann ønsker avkom, samt en partner som kan ivareta en oppfostringsrolle, vil han søke en stabil partner. 

Madonnaen om du vil. Evolusjonært vil det med andre ord foreløpig ikke gi mannen noen fordeler å endre seg.

En som veksler mellom alle former for seksualitet og tar et oppgjør med kjønnskonvesjonene, er artisten Madonna. På wikipedia skriver de dette om hore og madonna.

Norges største dating og sexblogg

page69.no er et livsstilsmagasin som har sitt innholdsfokus knyttet til menneskers seksualitet, men særlig knyttet til sex og erotikk og uavhengig om man er singel eller i et forhold.

Det innebærer at vi jobber med mange spennende temaer som angår alle, for seksualitet er noe vi alle har. Velkommen.