Skip to content

Enkelte menn deler kvinner i to kategorier: hore eller madonna. Hva ligger bak denne tankegangen?

He wants a lady in the street, but a freak in the bed! Det er greit for mange menn å ha en seksuelt sulten og aktiv sengepartner, men ikke som fast partner.

Menn vurderer kvinner på bakgrunn av hennes seksuelle historie

Inndelingen av kvinner i hore eller madonna er et eldgammelt kvinnesyn. Vi lever i det vi liker å kalle et moderne samfunn, men fremdeles vurderer mange menn kvinner på bakgrunn av hennes seksuelle oppførsel. 

Det er greit å ha sex med kvinner som har hatt flere sexpartnere. Men det er ofte ikke like greit å gå inn i et fast forhold med en kvinne som har hatt mange forhold eller mange sexpartnere. Menn har sex med enkelte typer kvinner, men leter etter helt andre type kvinner til faste forhold!

Dette fenomenet er faktisk noe mange kvinner er klar over. Det oppleves urettferdig og dobbeltmoralsk. Resultatet er at mange kvinner ender med å holde sine tidligere forhold skjult i nye forhold. Eller faktisk velge å leve alene.

Hos våre danske søstre og brødre har de opplevd en bekymringsfull utvikling. I hvert fall sett med mannens øyne. Stadig flere kvinner velger nemlig å leve som single. De trives best uten en fast partner, og de finner heller en sexpartner når de har behov. Karriére og selvstendighet er langt viktigere enn nødvendigheten av å tilpasse seg en partners krav og behov, eller fordømmelse.

Også her i Norge er det ting som tyder på at det er et økende antall single menn. Går norske menn den samme skjebnen i møte? For de fleste menn her til lands som i Danmark, ønsker nok en kvinne i sine liv. Kanskje har menn gjennom historiens lite flatterende kvinnesyn gravd sin egen grav i så måte?!

Hva handler hore/madonna-uttrykket om?

Hore blir ofte brukt om kvinner i overført betydning når de liker sex og har hatt mange partnere. En madonna blir hun når hun kun har hatt noen ytterst få partnere og oppleves lite tilgjengelig for menn. Mange menn liker at kvinnen har lite erfaring. Han kan alltids lære opp den uerfarne, tenker han kanskje.

Hore og madonna | Et gammel og velkjent fenomen og kvinnesyn

Hore/madonna-komplekset vanskeliggjør likestilling

Mange menn synes det er greit å finne kvinner via sexdating-sider. Det er greit å ligge med damer som har hatt mange partnere, men de vil ikke å gå inn i et forpliktende forhold med henne. Menn likestiller ikke kvinner som har hatt like mange eller flere partnere, enkelt og greit!

Mannen på sin side kan ha hatt så mange partnere han bare vil, uten at det har samme betydning for fremtidige faste relasjoner. I hvert fall er det tilsynelatende mange menn som tenker slik. Men stakkars den kvinne som ikke har vært ærlig om antall tidligere forhold og tilfeldige relasjoner. 

Røper hun etterhvert at hun har hatt en del elskere før den store kjærligheten som hun nå deler tak med, kan det utløse en krise i forholdet. Er du en tøyte kanskje, en tøs, eller en hore?? Hvorfor har du ikke fortalt meg denne katastrofale informasjonen tidligere? Da hadde jeg jo ikke giftet meg med deg!

Hore/madonna-komplekset i et evolusjonært perspektiv

Mannens holdning til båssettingen hore/madonna kan forklares ut i fra et evolusjonært perspektiv.

Tenk deg årtusner tilbake i tid. Mannen er opptatt av å føre genene sine videre. Han trenger en kvinne som kan føde avkommene hans. Han må sikre seg at han faktisk er far til sine avkom. Han behøver også at hun blir værende for å ivareta oppfostringen!

Hvis en kvinne tidligere har vist stor interesse for menn og sex, kan mannen anse det som en mulig risiko for at hun vil være utro. Da kan han risikere at han fostrer opp en annen manns barn. Han kan også miste henne helt til en annen mann på et senere tidspunkt. 

Skulle det skje, ville han samtidig miste en oppfostrer for hans avkom. Det er derfor logisk at urmannen velger den partneren han mener best vil ivareta rollen som mor og partner. Denne tankegangen har blitt nedarvet i menn gjennom tusenvis av år!

Dette er kjernen i dagens hore/madonna-tematikk. Forstår man konsekvensene av dette, forstår man lettere hvorfor kvinner ofte blir satt i disse to båsene.

Mannen giftet seg med madonnaen, og hadde sex med «hora»

Vi gjør et sprang i historien, nærmere vår egen tid. Den evolusjonære reisen har altså sørget for at mannen gjennom historien nærmest er kodet til å velge madonnaen som mor til sine barn. 

En madonna var i utgangspunktet vanskeligere å få som partner. Hun ville derfor også vise mindre interesse for andre menn. Villige kvinner har på sin side alltid hatt en sterk tiltrekningskraft på menn. I sitt parforhold hadde han en madonna som var oppfostret i sin tid og også mindre frigjort i sengen. Det ble jo ventet en bestemt adferd hos en madonna. 

Hun skulle virkelig være dydig og prektig i alle samlivets kriker og kroker. Men det var jo ikke særlig spennende for en mann. Han ville gjerne ha mer spenning når han hadde sex. For mannens del ville sex med andre kvinner ikke utgjøre noen fare. Han ordnet seg derfor med sex med kvinner som ble kalt friller. Kvinner som hadde sex med gifte menn. 

For henne innebar det risiko for å bli gravid, og før oppfinnelsen av prevensjon ble det ofte barn ut av det. Såkalte frillebarn. En passende ordning for mannen var det i hvert fall. En kvinne der hjemme som ikke tiltrakk seg andre menn, og en elskerinne som kunne tilfredsstille ham på alle mulige vis på siden.

Når seksuell frigjort adferd blir et tveegget sverd

Tilbake i nåtid hvor mannen møter en kvinne. Begge liker sex, og hun bidrar til at de to har det deilig. De forelsker seg og etterhvert blir det et fast forhold. Ettersom forholdet går over i nye faser, opplever hun at ting han likte ved henne nå plutselig ikke er like greit lengere.

Hennes seksuelle åpenhet eller frigjorthet som har gitt ham så mye glede, blir plutselig sett på som noe negativt. Han ønsker ikke lengre at hun er direkte i sin kommunikasjon om sex. Han tolker plutselig hennes adferd som flørtete overfor andre menn. Hennes behov for sex skal ikke komme til uttrykk. Nå er forholdet plutselig på vei inn i hore/madonna-komplekset.

Det er evolusjonen som får mannen til å vise hans sanne ansikt. Fordi han grunnleggende ønsker seg deilig sex, har de blitt sammen. Men etterhvert overtar urgamle instinkter, og hans behov for å sikre seg en mindre promiskuøs kvinne trer frem.

Kan man bli kvitt dette todelte kvinnesynet?

Holder vi oss til evolusjonen, vil svaret være ja. Grunnleggende evolusjonære endringer i mennesker, dyr og natur skjer over tid. Og alt organisk kan endres når omgivelsene på en eller annen måte krever det. 

Det skjer for ekempel etter naturkatastrofer der kun de best tilpassede overlever i nye omgivelser. Det kan også være at visse egenskaper ikke lenger kreves eller prefereres av omgivelsene, og at det derfor vil være fordelaktig å endre disse. Men slikt skjer altså over lang tid. Vi bør kanskje få hjelp av mer enn evolusjonen for å skape endringer i mange menns kvinnesyn.

Så lenge en mann ønsker avkom, samt en partner som kan ivareta en oppfostringsrolle, vil han søke en stabil partner. Madonnaen om du vil. Evolusjonært vil det med andre ord foreløpig ikke gi mannen noen fordeler å endre seg. En som veksler mellom alle former for seksualitet og tar et oppgjør med kjønnskonvesjonene, er artisten Madonna. På wikipedia skriver de dette om hore og madonna.

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.