Skip to content
Hvordan avsløre partners personlighet mens du ennå er i date-fasen?

Passer vi sammen? Hvordan avsløre partners personlighet tidlig i date-fasen?

Magefølelsen sa mjaaa. Gi han en sjanse da, sa venninnene mine, så jeg datet samme fyren fire ganger. Det viste seg å være bortkastet tid!

Hvordan spare seg for skuffelse?

Jeg syns vi hadde så mange felles interesser; han hadde hund og likte friluftsliv. Passe alder og kjekk var han også. Raskt fikk vi avtalt å møtes på date. Litt fomlete i starten, men så pratet vi greit om livet som hadde vært og hva vi ønsket oss videre. Han hadde til og med en gave til meg. 
 
Ikke en veldig romantisk gave, for det var hjemmelagde brodder, men han fikk jo poeng for å være omsorgsfull. Så sa vi ha det til hverandre. Daten var hyggelig, men jeg kjente vel ingen sommerfugler i magen ved tanken på å se han igjen. Men venninnene insisterte. «Du må ikke være så rask til å avvise folk! Gi han flere sjanser til å vise hvem han er», sa de alle. Men etter den fjerde middagsdaten var det ikke noe mer å hente. Hjertet slo ikke kollbøtte, og det må det jo hvis matchen er rett! 
 
Siden tenkte jeg mye på hva jeg kunne gjort for å finne ut fortere om han var rett for meg. Det koster tid, penger, energi og skuffelse å date feil. Kunne jeg heller hatt en date nr 2 med aktiviteter som ville avslørt om vi passet sammen? Kunne vi hatt det gøy, og samtidig fått utforsket hverandre?
 
Sommeren 2015 ble det fart på datingen igjen etter en lang pause. Jeg hadde hatt en del skuffelser, men ikke gitt opp håpet på å finne en mann som passet. Jeg skulle endelig på date med en fyr som virket veldig lovende. Vi hadde skrevet frem og tilbake, med humor og kjappe replikker. 
 
Pyntet i lette sommerklær og skikkelig spent møtte jeg ham på en utebar i sentrum. Samtalen kom i gang, men jeg opplevde fort at han tullet mer med betjeningen enn meg. Han var en profilert idrettsmann, visste det seg. Uheldigvis for meg hadde jeg ikke hørt om han en gang, så lite interessert var jeg i idrett. 
 
Det virket som han da måtte veie opp for det med å fortelle meg om alle rekordene og pokalene han hadde fått. Det ble ingen flau stillhet, for han pratet i vei uten å virke interessert i å bli kjent med meg. Sola gikk etter hvert ned og jeg begynte snart å fryse i den tynne sommerkjolen. Han derimot hadde snakket seg varm om egne bragder og slengt av seg genseren. 
 
Da jeg sa at det begynte å bli kaldt for meg å sitte der, kom det ingen tilbud om å låne meg genseren! Og da vi skulle forlate baren, måtte jeg betale for den ene vinglasset jeg drakk, selv om han hadde en mye større andel av regningen. Jeg mener ikke at daten skal betale for alt, men noen ganger er generøsitet en fin gest. 
 
Det er vel mest vanlig å ha første date på en kafe eller restaurant og da får man testet sosiale ferdigheter. Det bør være et balansert forhold mellom å lytte, snakke og spørre. Prater daten bare om selv seg, fortsett jakten. Men er det første treffet fint, er det mange morsomme aktiviteter man kan gjøre sammen. Les videre!
Excape room | Hvordan avsløre partners personlighet tidlig i date-fasen?

Hjernetrim som utfordrer mange egenskaper

Selv har jeg bare prøvd ett escape room med kolleger, men jeg tror en tidlig date-opplevelse med hjerneutfordringer kan være virkelig morsomt og spesielt. Det vil teste hvor godt dere samarbeider og kommuniserer med hverandre. Klarer dere spille på hverandres ideer og handlinger? 

Kan dere tenke smart, logisk, kreativt og utenfor boksen? Og kommer dere ut innen tidsfristen, blir det sikkert latter, gratulasjoner og high fives! Dere vil føle dere som et godt team! Og dere oppdager hvor godt dere forholder dere til stressende omgivelser og til hverandre når det røyner på. 

Men, en slik opplevelse kan også være litt krevende med noen man ikke kjenner. Det er ikke tid til å prate og bli mer kjent fordi dere er så opptatt med å løse gåten. Noen kan også bli ganske frustrerte og utålmodige hvis de ikke klarer oppgavene eller er dårlige til å kommunisere. Her kan man virkelig få sett om konkurranseinstinktet er viktigere enn fellesskapsfølelsen.

Og når dere endelig kommer ut av escape rommet, snakk sammen om hvordan dere opplevde det. Denne samtalen kan gi god innsikt i den andres måte å takle stress og uoversiktlighet samtidig som dere skulle ta være på felleskapet. 

Et praktisk tips er å lese om ulike rom og velge et som er designet for få spillere. Bestill rommet for kun dere to. Ha gjerne en ordinær date først slik at dere er blitt litt kjent. 

Klatrevegg | Hvordan avsløre partners personlighet tidlig i date-fasen?

Opp i høyden - frykløs og uredd eller skjelven og nølende?

For noen er høyder bare spennende, mens for andre kan det gi svette hender og ubehag i mellomgulvet. Jeg opplevde å bli bedt med på klatring på date nr 2 av en mann som var profesjonell klatrer. Litt skeptisk til høyder, sa jeg likevel ja. Ville han ha tålmodighet med et litt pysete kvinnemenneske? 

Å gå på en klatre-date, innendørs eller utendørs, kan avsløre mange personlighetstrekk, hos både seg selv og den andre. I tillegg til å være en ren fysisk utfordring for meg måtte jeg stole på at han ga klare instrukser og sikret tauet når jeg hang der høyt oppe i veggen. Han var også langt sprekere enn meg og likte luftige utfordringer i de italienske alpene mens han levde fra hånd til munn. Mannen var veldig hyggelig, men vi hadde for ulike livsstiler. Jeg kunne heller ikke reise på lange utenlandsturer pga hunden min.

Klatrer dere en utendørs løype sammen hvor det bare er dere to, som f.eks. en Via Ferrata, er det ekstra viktig å være oppmuntrende og positiv hvis daten fryser til is og ikke kommer hverken opp eller ned. Her er ingen andre som kan komme støttende til. 

Det er spesielt fint å dele spennende adrenalinopplevelser med noen man liker. Man får testet mot, fysisk styrke, balanse (også mentalt), stresshåndtering og utholdenhet under press. 

Hvordan avsløre partners personlighet tidlig i date-fasen?

Fantasifull og ordrik eller uinteressert og tørr?

Hvor kunstnerisk og kreativ er daten din? Det finnes mange spennende galleri, utstillinger og kreative kurs å gå på. I denne verden kan du få innsikt i den andres evne til å leke, fantasere, dele tanker, tolke og tenke i overført betydning. Her får vi testet hvordan vi setter ord på tanker om ting vi kanskje ikke forstår så lett. 

Jeg er en tørr og kjedelig naturviter – utdannet til å bare bry meg om det målbare, det konkrete, det jordnære. Som oftest fatter jeg ikke hva kunstneren prøver uttrykke. Så ville daten min dra på Astrup Fearnley-museet. Jeg hadde vel ikke så lyst, men ble med likevel. 

Kanskje kunne jeg bli bedre kjent med han, og kanskje samtidig utfordre min egen innstilling til kunstverden? Vi gikk fra foto til maleri, fra installasjon til performance. Vi hvisket til hverandre når vi prøvde oss som kunstkjennere og fniste når ordbruken vår ble høytravende og svulstig. Jeg tror ikke jeg ble noe klokere på kunst, men vi hadde en fin stund sammen.

Ofte i et forhold må vi delta på aktiviteter fordi partneren ønsker selskap uten at vi syns det er givende for oss selv. Å være med på ting man ikke liker, avslører om vi bare blir et halvsurt haleheng eller om vi anstrenger oss for å engasjere seg likevel for partnerens skyld.

 
Hvordan avsløre partners personlighet mens du ennå er i date-fasen?

Bildets originaltittel: Kiss the ice av Chris Hau from Aurora, Canada, er publisert under creative commons.

Møte med glattisen og evnen til å takle nye utfordringer

Desember er en romantisk måned der vi tenker på de nære ting og mennesker som betyr mye for oss. Vi gir bort gaver og spiser mye god mat. Vi beveger oss altfor lite. 

De fleste større byer har en skøytebane om vinteren. Ta frem barndomsminnene og prøv isen igjen. Jeg var dronning på isen da jeg var 11 år. Jeg gjorde piruetter og smugtittet på de tøffe hockey-gutta. Jeg svevet over isen hver dag etter skolen. 

Førti år senere ba jeg med daten på skøyter. Jeg hadde sommerfugler i magen da jeg snørte på meg skøytene. Ville dette bli fiasko med brukne bein og knust selvtillit? Nei, vi lekte på isen og sklei nesten elegant rundt arm i arm. Her var alle muligheter til å kjenne på hverandres kropper når den ene må holde den andre oppe når beina forsvinner i hver sin retning. Smilet var stort hos oss begge når skøytene ble snørt av. 

Det er fin ting å finne tilbake til barndomsgleder. En leken personlighet kan skape smil og latter når blåmandagene blir mange. Dra i akebakken eller vær helten eller heltinnen på isen! 

Hvordan avsløre partners personlighet mens du ennå er i date-fasen? | Få hjelp av familie og nettverk!

Familie og nettverk kan være det beste dommerpanelet

Som oftest venter vi lenge med å presentere en ny partner for familie og venner. Rådene sier minst 6 måneder. Vi vil gjerne være helt sikre på at vi selv er sikker på valget. 

Men kan vi tenke litt annerledes? Kan vi la venner, tanter og bestemødre møte daten tidlig i prosessen? For disse har ikke på de rosa forelskelsesbrillene som du har. De kjenner deg også godt og vil bruke livsvisdom og kunnskap til å vurdere om du bør tenke deg om. Får du hint om at det er mange andre fisk i havet, bør du kanskje vurdere daten litt til før du engasjerer deg for mye?

Hvordan vi møter nye mennesker, sier ofte mye om oss. Om vi er blide, åpne og kommuniserer godt med både eldre og yngre. Om vi inkluderer andre i vår egen lykke når vi er forelsket. Om vi er oppmerksomme mot partnerens relasjoner. Om vi er genuint interessert å bli kjent med den andres venner. 

Samtidig skal du være obs på om daten utsetter i lang tid å introdusere deg til sine venner og familie! Det kan være et dårlig tegn. Enten er det noe som skal skjules, eller så er personen ikke stolt over deg. 

Er du i lage-familie-fasen eller har barn fra før, er det viktig å få hint om partneren er en omsorgsfull person. En avslørende ting å gjøre er å la daten møte dyr eller andres barn. Da ser du fort om daten er oppmerksom, tålmodig, omsorgsfulleog kan kommunisere med vesener som sier ingenting eller ikke så mye. Les også om når det er riktig å introdusere den nye for barna.

Og husk, er det dårlig kjemi mellom partner og ens egen omgangskrets, kan det bli slitsomt i høytider, bursdager, dåp, osv., der man møtes hele gjengen. Er daten derimot en bra person, vil du merke det fort gjennom andres mennesker reaksjoner. De vil inkludere dere begge i livene sine og møte dere med åpne armer. 

Hvordan avsløre partners personlighet mens du ennå er i date-fasen? | Hyttetur

Fra hytte til hygge

Finnes det en bedre måte å bli kjent på enn å tilbringe en helg med fysiske utfordringer i naturen og tett samvær i skinnet fra stearinlys? Hos DNT er det turmuligheter for alle nivå. Og selv om du og daten velger en lett løype, er det likevel mye å lære om hverandre.

For hva skjer med oss når vi blir slitne og våte, og ved ankomst til hytta viser det seg at den er full av andre turfolk? Klarer vi å være blide og i godt humør? Her er alle muligheter til å være en god partner. Mat må lages, ved hugges, ovnen tennes, samtidig som det er fremmede folk å forholde seg til.

Dette opplevde jeg selv. Daten og jeg hadde gått i tre slitsomme timer for å komme til hytta, i temlig krevende terreng langt inn i Rago nasjonalpark. Hytta var bare ett rom med fire køyer, men vi regnet med at det ikke kom flere siden det var så sent på dagen. Vi laget middag og tok to madrasser ned på gulvet for å ligge nært ovnen. Riktig romatisk ble det selv om det var enkle forhold. 

Men så klokka ett på natta hørte vi lyder utenfor! Et par med to hunder ankom! Så var det bare å rydde opp alt vi hadde breiet utover, og prøve å finne ro til å sove. Hunden min endte under køyesenga mi og knurret hver gang hannhunden kom for nært. Den andre tispen tasset rundt med lange klør og var stadig oppe og drakk vann. Neste dag dro paret og hundene heldigvis videre, og vi kunne le av den romantiske stunden som ble forstyrret. Og vi fikk testet grundig hvordan vi begge reagerte når planene ble snudd på hodet.

En fjelltur avslører evnen vår til å holde ut fysiske anstrengelser, pakke fornuftig, og hvordan vi håndterer å dele lite plass på hytta og kanskje forholde oss til fremmede i tillegg. Vi må vise hensyn og omsorg for den som er fysikk svakest, og kanskje ta ledelsen om den andre er utslitt.

Og når det er råkaldt i hytta om morgenen og tilsvarende deilig varmt under dyna, hvem ofrer seg og står opp og fyrer? Og hvem tilbyr seg å ta oppvasken søndag før man vandrer hjem? Her får man vite mye om den andre.

Avslør personlighetn til den du er på date med

Ut i det blå

Ikke lenge etter at jeg hadde blitt kjent med en fin mann, ba han meg med på blåtur. Jeg er en som alltid ender opp i arrangementskomitéer og vet alt som skal skje på firmaturen. Endelig skulle jeg selv få en overraskelsestur ut i det ukjente! Jeg spurte og grov, men fikk ingen hint. 

Da vi satt på flytoget til Gardermoen, skjønte jeg i hvert fall at vi skulle fly et sted. Vel innenfor sikkerhetskontrollen økte spenningen for hver gate vi nærmet oss men gikk forbi. Så stoppet han ved gaten til New York! Dit skulle vi reise og være i 8 dager! Og for noen dager vi hadde! 

Jeg fikk synge med på scenen med Harlem Gospel Choir, spise verdens største biff, stå på toppen av Ground Zero, rusle i Central Park, shoppe i enorme butikker. Uten forstyrrelsene i hverdagslivet blomstret romantikken og vi fikk snakket masse sammen! 

Det var vanskelig for en kontrollfreak som meg å slippe kontrollen og stole på at han hadde planlagt alt og funnet på aktiviteter som jeg likte. Men det er også bra å la seg bli overrasket innimellom! Han fikk testet min evne til å takle uforutsette situasjoner og tilbringe så mange dager bare oss to i en fremmed by. 

Før du tar daten med på blåtur, finn ut litt hva den andre liker å gjøre. Skal en slik overraskelse bli bra, må begge kose seg.

Gi magefølelsen en stemme

Det er ikke alltid så lett å sette ord på hva magefølelsen prøver fortelle oss. Ved å gå på aktive dater får man bedre kjennskap til det andre mennesket. Er dette en personlighetstype jeg ønsker å være sammen med? Hvordan vil den andre personen delta i de aktivitetene jeg trenger å holde på med i mitt liv?

Når man er på partnerjakt, er det lurt å ha tenkt igjennom hvilke egenskaper og verdier som er ønskelig/viktig for deg? Det gjør at man kan stille de rette spørsmålene og vurdere personligheten til den andre bedre. 

Disse forslagene til aktiviteter utforsker disse tingene på en variert måte, samtidig som man har det morsomt. Kunnskap og innsikt fra slike dater kan forebygge senere skuffelser. Hva er de fem egenskapene partneren må ha/ikke må ha? 

For min del handlet f.eks. det om at partneren måtte like hunder, for hund er en viktig del av livsstilen min. Derfor var hun med på hver eneste første date. Om han engasjerte seg i henne på en positiv måte, kunne han være med videre.

Så velg ut egenskaper og holdninger som du syns er viktig i en partner og lag en date rundt dette. Og husk, om man vil vinne i kjærlighetens lotteri, må man ta lodd! 

Lykke til, og ha det morsomt på hver date.

Anne J.

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.