Skip to content
Lær deg å klippe skjegg | page69 guider deg trygt gjennom prossesen med ekspert i faget

Hvordan klipper du langt skjegg?

Om skjegget ditt er på «ville veier», får du her fire gode tips for å ordne det selv. 

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Dette bør du vite før du skal klippe kinnskjegg eller skjegg

Det er lurt å lære hvordan du klipper skjegget før det er for langt, i stedet for å bare la det vokse vilt. For at du skal fortsette å se velpleid ut, må skjegget må klippes og formes selv når du har oppnådd den formen du vil ha.

Det er forskjell på å klippe skjegget mens det vokser og trimme det i den formen du ønsker når det er utvokst. Du vet; når du endelig har nådd målet og skjegget er helt perfekt i både lengde og form? Det er det vi vil snakke med deg om nå; å trimme skjegget for å opprettholde «status quo» i skjeggets lengde og form.

1.Vask skjegget

Sørg for at du vasker det helt rent og fjerner smuss, bakteriestoffer og fettstoffer. Det er særdeles viktig å holde skjegget rent. Velg en skjeggrens eller sjampo som er så mild at den kan brukes hver dag. 

Produktet bør være fuktighetsgivende både for huden og skjegget for å unngå tørrhet. Tørk skjegget med et håndkle, og la håndkleet ligge i vasken for å samle opp det du klipper av.

2. Gre ut skjegget

Bruk en kam med god bredde mellom tennene. En kam med brede tenner gjør det lettere å gre skjegget og det forsårsaker mindre belastning på hårene. Her gjelder samme reglene som for håret på hodet; unngå at skjegget blir overbelastet, tørt eller at hårene deler seg. 

Hardhendt behandling kan gjøre at hårene løsner fra hårsekken.. Begynn ved kinnene og gre skjegget nedover fra ansiktet, og deretter grer du fra side til side. Når du kan dra kammen gjennom skjegget uten at det gjør motstand, har du gjort det riktig. 

3. Bruk maskin eller saks for å fjerne mengde og lengde

Nå er du klar for å fjerne mengde og lengde av skjegget; det som utgjør den synlige formen. Slik gjør du det. 

Klipp skjegget på sidene (ved kinnene) og ved haken:

Her kan du bruke en justerbar maskin med klippesko som gjør at du kan regulere lengden på skjegget. Maskinen kan også brukes uten klippesko og da bruker du håndtaket på siden til å justere lengden på skjærebladene. Når du har klippet den venstre siden av skjegget, vinkler du maskinen nedover – IKKE oppover – og holder samme vinkel på maskinen som du har på ansiktet. 

Du skal alltid klippe skjegget nedover og med hårene for å beholde lengde. Dersom du klipper mot vekstretningen, vil maskinen fjerne mer skjegg, og å klippe med vekstretningen gir også et mykere resultat. 

Etter at du har fjernet den mengden skjegg du ønsker, bruker du maskinen uten klippesko på overflaten av skjegget for å fjerne hår som stikker ut. Her må du være stødig på hånda slik at maskinen ikke forsvinner inn i skjegget og lager nakne områder. På denne måten forsterker du også formen på skjegget. 

Når du har klippet venstre side, bruker børste eller kam og grer skjegget på plass på høyre side og gjør det samme der som på venstre side. Når du børster gjennom skjegget, vil det legge seg på plass, selv om det kan være enkelte hår som stikker ut her og der, men nå vet du hvordan du kan fjerne dem. Børst gjennom skjegget et par ganger for å få med deg alle hårene som stikker ut.

Nå skal du klippe over haken og håret under haken:

Begynn med å børste eller gre skjegget nedover. Klipp dette området i mindre deler, ovenfra og ned. Her bør du være ekstra forsiktig siden dette er den delen av skjegget som synes best og det er på dette området du bør ha mest volum. 

Når du skal klippe under haken, er det viktig at du er nøyaktig. Det er på undersiden at du lager linjen som markerer mellom hake og hals. 

Hold hodet bakover og hold klippemaskinen med skjærebladene mot deg. Sving i en jevn kurve, ta utgangspunkt over adamseplet og jobb deg i en ren linje mot ørene. Denne ytre linjen på skjegget kan være myk eller markert; det er avhengig av hva du foretrekker. For å sikre at linjen er helt ren, bruk kammen og gre nedover for å se om det er hår du ikke har fått med.

4. Rydd opp i linjene

Linjene i skjegget ditt er delt inn i tre distinkte områder; topplinjen (kinnskjeggene og kinnene), den nederste linjen (ved halsen og under kjevene) og linjen rundt leppene. På fagspråket kalles disse linjene for designlinjer og de markerer hvor skjegget starter og slutter.  

Bruk en liten klippemaskin for å klippe disse linjene helt rene og nøyaktige. Målet er å definere linjene og detaljene. Alle menn med respekt for skjegget sitt burde ha en liten klippemaskin i sortimentet. 

Her er noen tips for de ulike linjene.

Rundt leppene: 

Pass på at du sammenføyer kinnskjegget med hjørnet på barten, litt avhengig av hvor høyt opp skjegget ditt vokser på kinnene. Dette er veldig individuelt. Denne linjen kan være rett eller svakt buet; ta hensyn til ansiktsformen din og hva du liker. Har du en bred form på ansiktet, er en rett linje å anbefale for at ansiktet skal smalere ut. 

Gre barten nedover og klipp den i den lengden du foretrekker, og pass på at kanten på barten passer med linjen på overleppen. Dersom du ønsker en «snurrebart», må du sørge for at det er nok hår igjen på sidene av barten for å oppnå den effekten (husk bartevoks). Bruker du maskin på barten, husk at du klipper fra midten og mot sidene for å beholde lengde. 

Bruk tuppen maskinen for å markere linjen og så fjerner du skjegget utenfor denne linjen mens du barberer mot linjen. Pass på at det blir likt på begge sider.

Linjen under haken:

Akkurat som ved kinnene lager du først en markering under haken, eller lengre ned på halsen før du fjerner skjegg utenfor denne linjen. Stram huden dersom det er vanskelig å komme til. Denne linjen kan enten formes som en «U» eller den kan være rettere, om du ønsker det. 

Gre over kanten for å få med hår som stikker ut. Dersom du gjør dette regelmessig, mister du heller ikke formen på linjen, og du slipper å gjøre det på nytt.

 

Kronen på verket: Gi skjegget næring og form

Nå som skjegget er ferdig klippet og formet – gratulerer med vel gjennomført – bør du vaske det igjen (da fjerner du løse hår), tørke det med et håndkle og bruke et produkt som gir næring både til skjegget og huden. Fordel produktet i hendene og påfør skjegget i en bevegelse nedenfra og opp og masser godt inn i både skjegg og bart (eller la partneren din gjøre det). 

Bruk en myk børste og gre gjennom skjegget slik at produktet også kommer ned til huden. Bruker du olje, vil det også roe ned skjegget og gjøre det mykere, og mange av disse produktene dufter fortreffelig. Og til slutt former du skjegget slik du vil ha det og sjekker at du ser bra ut.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.