Skip to content
Tannimplatat | Når smil og lyst på sex forsvinner som følge av tapte tenner

Når tennene detter ut er det et implantat som gjelder.

Å bli gjort oppmerksom på at tenner er i ferd med å dette ut er ikke en spesielt festlig. Det er tross alt smil, tyggeevne og ikke en rent liten del av selvtilliten som sitter i munnen. Det kan være flere årsaker til at behov for et tannimplantat oppstår, manglende tannlegebesøk er en av dem. Å droppe tannlegebesøk kan bokstavelig talt bli et smertefullt valg, og til syvende og sist også et valg som for mange innebærer tap av tenner.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Tap av tenner er tap av så mye mer

Å miste en tann eller flere tenner påvirker i stor grad livskvaliteten på en rekke områder. En ulykke kan føre til en knekt eller tapt tann, men disse kan raskt erstattes hos en tannlegeklinikk. En tannsykdom kan føre til smerter, kronisk dårlig ånde, tap av tenner og dyre behandlinger. Alt er konsekvenser som påvirker samlivet, sexliv og seksuell helse.

Vi har snakket med Oslo Tannlegesenter som er en av landets største klinikker som har egen tannteknikeravdeling der blant annet nye tenner kan fremstilles nesten på dagen, Her jobbes det kontinuerlig med forebyggende arbeid mot tannhelseproblemer, men også med moderne løsninger når problemene har oppstått.

Amjad Hosseini er suksessfull gründer og eier av den store klinikken med lang erfaring innen tematikken. Amjad brenner for å forebygge mot tannhelseproblemer gjennom å redusere inntak og bruk av sukker, alkohol, røyking og usunt kosthold. 

Dårlig tannhelse fører fort til andre helseproblemer, sier Amjad, en situasjon som lett kan unngås legger han til.

Red.anm. «Vi vil føye til at når vi har dårlig tannhelse automatisk også smiler mindre. I alvorlige tilfeller reduseres sosial omgang med andre og det tærer på selvtillit. Dette kan redusere seksuell lyst fordi vi mister litt selvtillit, føler oss mindre fine og har dårlig ånde som ikke akkurat inviterer til initimitet

Amjad fortsetter. Det er særlig de alvorlige tannsykdommene som ødelegger livene til pasienter, i altfor mange tilfeller, over flere år. Det er tilstander som har fått utvikle seg på grunn av dårlig tannstell og manglende kontroll hos tannlegen. 

Det er en negativ spiral som går over tid. Dårlig munnhygiene, utvikling av betennelser, til alvorlige betennelser, alvorlig tannhelseproblemer, kroniske smerter, frykt for dyr behandling som ytterligere forsterker frykten for å oppsøke behandling, og til slutt det uungåelige. Tap av tenner og store kostnader. 

I en slik stuasjon har tannimplantat plutselig blitt et av alternativene man må forholde seg til, avslutter han.

Hva er et tannimplantat?

Tannimplantat - erstatning for tapte tenner. | page69.noEt tannimplantat er en i praksis kunstig fremstilte tenner som skal erstatte tapte tenner. 

Et tannimplantat består av to deler; Selve implantatet som er en titanskrue som imiterer en  tannrot, samt implantatkronen som imiterer en naturlig tannkrone. Implantatet festes i kjevebenet, og Implantatkronen festes oppå.

Bildet viser en illustrasjon av en normal tann på venstre side, og et innsatt titan-implantat på høyre side. På toppen er det festet en krone som imiterer en normal tann.

Hva slags situasjoner fører til behovet for et tannimplantat?

Det kan være flere årsaker til at man må få satt inn et eller flere tannimplantater. Tannmangel kan være medfødt, det kan oppstå som følge av en ulykke, tannutviklingsforstyrrelser, nedsatt evne til egenomsorg, eller det kan være ulike medisinske årsaker.

En av tilstandene som dessverre altfor for ofte fører til tanntap, er tannløsning som følge av tannkjøttsydommen periodontitt, sier Amjad, Det er flere faresignaler, og faktisk er for eksempel munntørrhet et av dem som mange ikke er klar over. Spytt har en viktig funksjon i å holde tennene fri for syrer og bakterier, og når den evnen reduseres øker faren for bakterieangrep og utvikling av plakk.

Generelt kan man si at manglende fokus på tannpleie og kontroll hos tannlegen er en vanlig årsak som fører til den alvorlige tannkjøttsykdommen, fortsetter Amjad.

Periodontitt er en tannkjøttbetennelse som stikker ned i vevet og skaper lommer/sprekker så dype som 1 cm mellom tannkjøtt og tannroten. Konsekvensen er tap av støtte- og beinvev rundt tenner som er angrepet. Konsekvensen av fremskreden periodontitt er at tannkjøttet trekker seg tilbake og avdekker mer av tennene som da etterhvert løsner.

Det er vondt og ubehagelig og reduserer tyggeevne, men selvsagt påvirker det livet generelt når man går rundt og har det slik. 

Tannimplantat | pent men dyrt på flere måter enn målt i penger

Tannimplantat. En fantastisk oppfinnelse men det koster - på flere måter enn målt i penger

I ekstreme tilfeller må hele tannsett i både over- og underkjeven erstattes med implantater. Det kan koste opp mot 160 000 for en kjeve. Ikke noe småtteri altså målt i penger. Heldigvis har vi i Norge refusjonsordninger som redder mange som havner i en slik sykdomssituasjon. Hva slags støtte du eventuelt kan få vil tannlegen hjelpe deg med.

Men det koster på andre måter også. Når man først har havnet i en situasjon som krever tannimplantater eller lignende alternativer, tar det kanskje månedsvis med ulike behandlinger, mye smerter og ubehag, og ikke minst tap av sosiale aktiviteter både ute og på hjemmebane. 

Mange opplever også tap av sosial anseelse fordi dårlig tannhelse ikke ansees å være greit. Det oppfattes som om man ikke klarer å ta vare på seg selv. I bunnen av dette er det kanskje en tannlegeskrekk som så mange som 15-20 % av befolkningen har.

Et kreativt tilbud reduserer pasientenes tannlege-kostnader

Vi kom på ideen som et mottrekk til den nye regjeringens skuffende standpunkt til private tannhelsetjenester, sier Amjad. 

Amjad Hosseini og markedsavdelingen ved Oslo Tannlegesenter utviklet derfor et konsept der man faktisk kan ende opp med gratis eller redusert pris på tannhelsetjenester for vanlige pasienter som faller utenfor offentlige støtteordninger.

En tannlegeklinikk som tilbyr sine pasienter et konsept som kan redusere deres kostnader ved tannbehandling gjennom ververabatter er unik såvidt vi vet. I følge Amjad startet Oslo Tannlegesenter et lojalitetsprogram i oktober 2021 der eksisterende pasienter kan verve familie, venner, bekjente og kollegaer og få kr 500 i rabatt for hver eneste person som verves som ny kunde. 

Ikke bare får pasientene denne rabatten. Også den man verver får samme rabatt og kan etter at han eller hun selv har blitt kunde, verve nye kunder fra sitt eget nettverk. Det er ingen begrensning i antall mennesker man kan verve, og rabattene lagres på pasientenes kundeprofil slik at man faktisk kan spare opp til en stor sum som kan brukes på valgfrie behandlinger.

Også på Tannlegeforeningens sider kan vi lese at foreningen bare er passe fornøyd med Støre-regjeringen.

Camilla Hansen Steinum, president i Tannlegeforeningen, sier;

Vi er enige i mange av målene plattformen presenterer, men metoden og prosessen for å nå målene er i det blå, sier hun. Vi ønsket oss en helhetlig gjennomgang av hele tannhelsetjenesten. Uten kunnskap får vi bare oppstykket politikk der det er uvisst om man faktisk sikrer hele befolkningen tilgang til nødvendige tannhelsetjenester og utjevner den sosiale ulikheten i munnhelse. Uttdraget er hentet fra tannlegeforeningens side om saken.

"Forebygging mot sykdommer er viktigere enn å tjene penger"

Jeg kunne solgt virksomheten og tjent nok til å pensjonere meg tidlig, sier Amjad. Penger har imidlertid aldri vært min viktigste drivkraft. Jeg kom fra et krigsherjet land og hadde selv tannlegeskrekk som liten gutt, sier Amjad.

Etter at jeg som ung mann klarte å flykte fra redslene i midt-østen til Sverige, bestemte jeg meg for å arbeide for at så mange som mulig kunne få bedre helse gjennom god tannhelse. Generelt har mange lagt seg til en usunn livsstil som innebærer et ukritisk inntak og bruk av sukker, usunn mat, alkohol og tobakk, fortsetter han.

Slik vi lever kan livet helt unødvendig forkortes eller miste livskvalitet som følge av livsstilssykdommer. Faktum er at vi gjennom å ha fokus på god munnhelse også øker kvaliteten på vår generelle helse, sier Amjad bestemt. For god munnhelse innebærer nettopp et redusert inntak av alt som skaper livsstilssykdommene, avslutter han.

God tannhelse og et pent smil betyr mye for selvtillit og selvfølelse

Seksuell fitness, det å føle seg fin, har mye å si for hvordan vi føler oss og hvordan vi opptrer mot andre og oss selv. Det er lett å ta tannhelse for gitt, men det er nok lurt å følge rådene fra de som kan tannhelse og forebygge mot større problemer enn et hull i ny og ne.

Tannhelse påvirker oss på så mange måter uten at vi kanskje tenker over det. Les bare hvor viktig et smil er for oss, og vi har også en sak til fra Oslo Tannlegesenter som handler om det å kunne smile.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.