Skip to content

klimaks. Noen kjente, noen ukjente. Utforsk dine

Klimaks alle kvinner burde få oppleve

Å oppnå klimaks er ikke alltid like lett. Vi mennesker er fra naturens side utstyrt med mange måter vi kan oppnå nytelse. Derfor har vi også flere måter vi kan oppnå en orgasme på. I denne saken får du innsikt i både kjente og mindre kjente klimakstyper og hvordan du kan få dem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Del gjerne saken med andre i dine sosiale nettverk.

Klimaks kan komme på mange måter.

Fremdeles tror mange at alle kvinner kan oppnå klimaks gjennom penetrering, mens faktum er at det kun er sånn cirka 25% som får orgasme på denne måten. De øvrige 75% må vanligvis ha klitorisstimulering eller andre former for stimulering for å komme i mål.

Helt unødvendig føler mange kvinner seg unormale – mange menn føler seg utilstrekkelige.

Selv om det er sant at de av oss med vagina har en lavere orgasmerate enn de med penis, er det også sant at erektilt vev i en kvinnekropp er spredt ut over en større området. Det betyr i prinsippet at kvinner har flere erogene soner som kan nytes og flere måter å nå klimaks.

Ulike klimaks behøver egentlig ikke bety forskjellige klimakstyper. Det handler mer om forskjellige måter å fremkalle opplevelsen. De fleste forskere synes å være enige om at det egentlig kun finnes en orgasmetype, men som kan utløses av ulike deler av kroppen.

Vi kan oppnå klimaks via klitoris, c-punktet, g-punktet, brystene, innsiden av lårene, via tå-suging (ja!), oralt, sensuell massasje, analorgasme, og mentalorgasme.

Les også vår store artikkel om orgasme.

Klimaks via klitorisorgasme

Du finner fakta om klitoris og klitorisorgasme i vår store orgasmesak.

Klitoris er en liten, nervetett struktur som sitter over vaginaåpningen. Klitoris tjener ingen funksjon annet enn å gi seksuell nytelse. Dersom du aldri har hatt en orgasme er det gjerne med klitoris du starter.

Hvordan oppnå klitorisorgasme?

Finn først ut om du foretrekker direkte eller indirekte stimulering. Direkte berøring betyr at selve klitoris stimuleres gjennom berøring.

En indirekte stimulering kan for eksempel skje gjennom stimulering av kjønnsleppene, eller ved å stimulere over klitoris – på klitorishetten.

Bruk fingrene fremfor et sexleketøy slik at du blir kjent med deg selv. Det er ulike måter du kan stimulere klitoris på, enten det skjer direkte eller indirekte. 

Med måter menes selve bevegelsesmønstret. I sirkler rundt klitoris, opp og ned, spiral ut fra klitoris og spiral tilbake, fra side til side, diagonalt – og kombinasjoner med disse bevegelsene.

Du kan også ligge på magen og gni underlivet mot underlaget, en hånd, fingre eller knokene alt ettersom hva som stimulerer best.

Fremfor å starte med en direkte stimulering, kan du også begynne andre steder på kroppen. For eksempel på brystene, magen, innside av lårene, anuskiling eller stimulering av kjønnslepper. 

Sakte beveger du stimuleringen i retning av klitorisområdet samtidig som du lar kroppen få ro og en trinnvis oppbygging av opphisselsen.

G-punktorgasme

Få steder på kvinnekroppen har hatt så mye meningsutveksling som g-punktet. Først diskuterte man om det eksisterte det eller ikke? Senere handler diskusjonene om det er et eget punkt eller en del av klitoris, som jo er mye mer enn den lille synlige tappen over vagina.

Igjen henviser vil til vår artikkel om klimaks der du også finner fakta om g-punktorgasme.

Punktet kan oppleves som et hardt svampeaktig punkt eller hevelse. Du finner det ved å føre en «krokformet» finger inn i skjeden og kjenne opp mot magen. Mot den fremre delen av skjedeveggen.

Dette punktet må ofte stimulereres med vesentlig mer kraft enn for klitoris. Man kan presse med så mye som ca 4 kg kraft for å oppnå sterk nytelse. 

Dette er selvsagt litt ulikt fra kvinne til kvinne, men eksperimenter selv og finn ut hvordan du reagerer på stimulering i dette området. Ikke minst hvor hardt du må stimulere området for å oppnå best nytelse.

Det er lurt å tisse før man har sex, slik at man er avslappet når man gir seg selv eller får g-punkt-stimulering. Som du kanskje vet kan enkelte kvinner oppnå det som populært kalles squirting (sprutorgasme) ved g-punktstimulering. Når det skjer de første gangene er det mange som er engstelig for at det er urinering – hvilket det ikke er.
 

En forutsetning for å få sprutorgasme er å kunne slappe av ordentlig i underlivet, slik at man faktisk kan presse ut væsken uten å være redd for å urinere. Det er langt fra alle som oppnår sprutorgasme. 

Men et godt råd er å eksperimentere på egenhånd. Færre forventninger og mindre press er en god forutsetning for å bli kjent med seg selv.
 
Som nevnt er det mange som opplever størst nytelse når det presses hardt mot g-punktet. Et sexleketøy beregnet for g-punktstimuerling kan være det som skal til. Det behøver ikke nødvendigvis være en vibrator, men kan like gjerne være et fast u-formet produkt (som ikke bøyer seg under press.)
 
Det er kombinasjonen av press og små bevegelser frem og tilbake over g-punktet som fører til klimaks.
Igjen, prøv deg frem og finn ut hva som fungerer best.
 
Når du har penetrerende sex (med penis eller sexleketøy) vil stillingen ha en avgjørende rolle i om du oppnår en g-punktorgasme eller ikke. Penis eller sexleketøy må selvsagt treffe området for at det skal stimulere deg frem til klimaks.

Blandet klimaks

Et blandet klimaks oppstås når man stimulerer flere områder på kroppen samtidig. En vanlig og veldig god måte å gjøre dette på, er for eksempel å stimulere både klitoris og g-punktet (bruk av begge hender). En annen måte kan være å stimulere bryster og klitoris samtidig.

Etterhvert som man blir kjent med sin egen kropp, vet man også hvilke områder som har stor sensitivitet og som er spesielt mottagelig for stimulering.

Et blandet klimaks kan man oppnå på egenhånd men selvsagt også sammen med en partner. Kanskje du tenner på at han eller hun biter på øreflippen din samtidig som klitoris, g-punkt, anus, bryster eller innsiden av lårene stimuleres.

For ikke å snakke om alle de ulike sexleketøyene som kan brukes på ulike måter. Det er utallige kombinasjonsmuligheter du eller dere kan utforske.

Analorgasme

Skjede og anus deler nerver. Det betyr at vaginaeiere kan få en deilig seksuell nytelse ved å bli stimulert rundt anusåpning eller analt. Husk at klitorisbena strekker seg helt ned til anus. Stimulering der nede kan virkelig få det til å tingle.

Analsex er ikke like opplagt for alle. Den beste utforskningen foregår gjerne på egenhånd når det først skjer. Etter en god rengjøring er det også lurt å ha et godt glidemiddel tilgjengelig. 

Det er jo absolutt ikke nødvendig å penetrere anus for å bli stimulert, men litt ekstra glidemiddel vil likevel gjøre det enda bedre.
 
Bruk av fingre er den beste måten å starte anal utforskning på. Dersom du penetrerer med fingrene eller et hjelpemiddel, press oppover mot magen for å stimulere sentralnerver samtidig.
 
Penetrering av anus bør først skje med en finger. Start i det små og la anus venne seg til en slik penetrering. Anusringen er svært fleksibel og finner tilbake til sin form etter penetrering.
 
Likevel er det lurt å begynne smått, deretter utvide med noe større. Kanskje et passende sexeketøy ment for analsex (må ha en ende som sikrer at den ikke forsvinner opp i endetarmen – f.eks t-formet.) Det finnes fra svært små produkter for dette formålet, til de riktig store.
 
For stort utstyr under analsex kan indusere sterk smerte! Sørg for et godt silikonbasert glidemiddel. Vannbaserte glidemiddel mister glideeffekt under bruk og krever jevnlig tilførsel. 

Silikon er nærmest evigvarende. Silikonglidemidler krever rengjøring med såpe etter bruk, mens vannbaserte nærmest kan skylles av.

C-spot klimaks

C-punktet er ikke like berømt som klitoris og g-punktet. C-punktet befinner seg dypt inni skjeden, ved nerveendene ved livmorhals og livmor. Bokstaven c på grunn av det engelske uttrykket cervix – livmorhals.
 

Anatomiske ulikheter og eventuelle kirurgiske inngrep i livmoren kan påvirke kvinnens evne til å oppnå c-punktklimaks. Det samme kan størrelsen på penis (dersom din partner har en penis da), evt et sexlektøy.

Nøkkelen til c-punktorgasme er å bygge opp stimuleringen og nærme seg klimaks. Høy tenning er en god forutsetning, og spar den dype penetreringen helt til slutt – når du nærmer deg klimaks. 

Da kan du la partneren din penetrere helt inn og mot livmorhalsen (eller oppnå det samme med et sexleketøy.)
 
God kommunikasjon med partneren er viktig i denne sammenhengen for å styre trykket under penetrering (egentlig i alle sammenhenger når det gjelder sex.)

Brystvorteorgasme

Visste du at noen kan nå klimaks utelukkende ved å bli stimulert på brystvortene? Ukjent for mange, men ja, det er faktisk fullt mulig. I Men’s Health vises det til en studie av 213 kvinner der det vises til at hele 29% har opplevd en brystvorte-klimaks på et eller annet tidspunkt i livet deres.

Stoffet oxytocin skilles ut ved stimulering av brystvortene. Dette fører til at den samme sammentrekningen i livmor og vagina som er assosiert med klimaks oppstår. Dette fører til økt blodstrøm til kjønnsorganene som igjen kan føre til et klimaks.

Akkurat når det gjelder brystvorteorgasme behøver man kanskje ikke å fokusere så mye på selve klimakset, men mer på nytelsen og gleden i selve stimuleringen. Som en del av helhetsopplevelsen. Og så kan du heller se hvor det fører hen.

Fremfor å gå rett på selve vortene, fokuser gjerne først på områdene rundt. Lek deg frem og kjenn hvordan du best stimuleres. Mange er sensitive i området like ovenfor areola, prøv og finn ut av det.

Start på den ytre kanten av areola med fingrene. «Rull» brystvortene mellom tommel og pekefinger. Sammen med en partner kan du la han eller henne stimulere med fingre, munn eller bare ved å puste på vortene.

Massasje av brystvortene og bruk av olje er også deilig for å få en friksjonsfri stimulering. Har du en vidrator, kan du prøve om den fremkaller deilige følelser i underlivet når den berører vortene. Det er store forskjeller når det gjelder vibratorers intensitet og derav opplevelsen du vil få.

Coregasm

Dette engelske uttrykket har vi kanskje ikke en god oversettelse for til norsk, men det handler om at aktivering av kjernemuskler som f.eks mage, kan utløse et klimaks. Endelig en grunn til å trene, som mange sier.

Uttrykket coregasm dukket opp på 50 tallet i boken Sexual Behaviours in Human Female av sexologen Alfred Kinsey.

En coregasm kan oppstå under fysisk arbeid eller trening, der mageregionen aktiveres. De små bekkenmusklene er tilknyttet klitoris, og kan derfor gi en stimulering av klitoris. Coregasm skjer når blodet flyter i underliv og bekken, og kan altså ende i et klimaks. Plagsomt for noen når det trenes (oftest), greit for andre (sjeldnere.)

Det ble gjort en studie av Coregasm, eller treningsindusert klimaks, ved universitetet i Indiana, USA, som du kan lese litt om her. Over 400 kvinner deltok i studiet. Flere av funnene er presentert på sidene til Eurekalert.

Noen opplever orgasme ved løping, sannsynligvis fordi lårene gnis mot hverandre og stimulerer klitoris. Flere opplever det ved trening av mageregionen, f.eks ved sit- ups eller ved ulike yoga-øvelser.

Fantasiorgasme

Vår hjerne er kraftfull. Så mye makt kan den ha over kroppen at enkelte kan fantasere seg frem til et klimaks.

Denne orgasmevarianten er ganske selvforklarende. Det handler kort og godt om å fantasere seg frem til et klimaks. Noen kan prate sin partner til orgasme. Prinsippet er det samme, nemlig å skape bilder i hodet til den man snakker med som tenner så sterkt at det induserer et klimaks.

Såvidt man vet er det relativt sett få som har evnen til å fantasere seg frem til orgasme uten andre former for stimulering. Men hvorfor ikke leke med ideen. Om ikke annet oppnår du kanskje en sterkere tenning, som igjen kan resulterere i et deilig klimaks gjennom fysisk stimulering.

Bruk av fantasering er slett ikke uvanlig. Man både drømmer om sex og fantserer om ulike seksuelle ting når man har sex eller onanerer. Helt vanlig – helt normalt.

Vær bevisst pusten din når du trer inn i fantasiverdnen. Måten vi puster på påvirker også opplevelsen. Prøv ulike pustemønstre mens du utforsker.

Linker

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Del gjerne saken med andre i dine sosiale nettverk.

Norges største dating og sexblogg

page69.no er et livsstilsmagasin som har sitt innholdsfokus knyttet til menneskers seksualitet, men særlig knyttet til sex og erotikk og uavhengig om man er singel eller i et forhold.

Det innebærer at vi jobber med mange spennende temaer som angår alle, for seksualitet er noe vi alle har. Velkommen.