Skip to content
Vegansk kosthold ga økt ereksjon

Plantebasert kosthold ga revitalisert ereksjon

Av og til opplever man gledelige effekter i sammenhenger der målet var et helt annet. Les hvordan Tor Erik opplevde sammenhengen mellom ereksjon og et plantebasert kosthold.

Spis plantebasert kosthold og få bedre ereksjon?

«Enkelte kjøtt- og meieriprodukt-elskere setter både biff og lettmelk i vrangstrupen når plantebasert kosthold bringes på banen som et sunt og bedre alternativ. Det setter sinnene i kok i alle samfunnslag, helt opp i storpolitikken.

Og etter å ha sett dokumentarer som «The Game Changers», «Forks over Knives», og «What the health» på Netflix, er det vanskelig å ikke tro på den massive forskningen som ligger bak konklusjoner som peker på fordelene med plantebasert kost sammenlignet med kjøtt, fisk og meieriprodukter». Dette sier Tor Erik (53 år). 

«Men det var også skremmende å se hvordan internasjonal kjøtt- og meieri-industri arbeider for å opprettholde sine markedsposisjoner», forsetter han.

«Jeg har over tid begynt å tenke i sunnere baner hva kosthold angår. Jeg droppet rødt kjøtt for flere år siden, og kjøpte bare unntaksvis en biff. Jeg gikk over på kylling og fisk og mye salat. Melk hadde jeg allerede i flere år droppet til fordel for havredrikk.

Jeg fikk for alvor øynene opp for de helsemessige fordelene plantebasert kosthold gir, etter å ha sett dokumentaren. Jeg så den en gang til for å fordøye all informasjonen, og bestemte meg for å droppe både kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Litt senere så jeg dokumentarene «The Game Changers» og «What The Health». To øyeåpnere for å si det mildt», sier Tor Erik alvorlig. «For meg handler kostholdsvalgene om egen helse, dyrevelferd og klima».
 

Fornøyd med sin nye "kropp"

«Det er surrealistisk å oppleve en slik forskjell i opplevelsen av sin egen kropp. Alt på grunn av plantebasert kosthold», sier Tor Erik. «Jeg er aldri tung i kroppen slik jeg ofte opplevde etter et kjøttmåltid. Kroppen føles lett og energisk. Det er som om kroppen føler seg lykkelig rett og slett». 

– Og du savner ikke kjøtt og fisk? 

«Det hender jeg kjenner suget, men det har ikke vært veldig utfordrende å gå forbi bugnende kjøttdisker. På enkelte restauranter som ikke har så godt vegansk utvalg, men derimot veldig mye annet godt, har jeg kjent fristelsen til å velge noe fra kjøttmenyen, men det har gått bra. Nå sjekker jeg menyen før jeg velger restaurant, dermed er det problemet ute av verden».

– Hva vil du si til kjøttspisere?

«Ikke så mye. Folk får finne ut av kostholdet sitt selv. Men velger man vegetar eller vegansk, er det ikke slik at man må endre noe over natten. Bruk heller tid, planlegg og utforsk hva du erstatter kjøtt og fisk og meieriproduktene med. Det er viktig å sikre at man får i seg all nødvendig næring, men det er heller ikke vanskelig bare å ta litt tilskudd. Det er jo heller ikke slik at folk som spiser kjøtt og fisk automatisk får i seg alt de behøver. Det har oppstått noen rare myter rundt plantebasert kosthold», sier Tor Erik bestemt. 

– Men som mann må det vel føles ekstra oppløftende å kjenne endringene i ereksjon, eller hva?

Tor Erik smiler bredt. «Det var en uventet effekt, og jeg hadde faktisk ingen aning om at det kunne komme til å skje. Men endringen var så merkbar at det ikke var til å unngå å kjenne forskjell. Ganske umiddelbart», legger han til.

På med Netflix og dokumentaren The Game Changers

Imponert over dette, benker redaksjonen seg foran TV-en for å se dokumentaren «The Game Changers». Dokumentaren varer ca 1 1/2 time, men vi forteller kun relevant informasjon for saken.

I en sekvens ser vi et eksperiment bli utført av Dr. Robert Vogel, Co-chair, NFL Subcommittee on Cardiovascular Health. Han hevder at hva man spiser før fysisk aktivitet, vil umiddelbart påvirke ytelsen.

Dr. Robert Vogel sier at det er en direkte sammenheng mellom et måltid og det han kaller endothelium-funksjon. Endothelium regulerer blodstrømmen rundt om i kroppen, og «vet» når en muskel eller et organ har behov for økt blodtilførsel, og åpner blodbanene slik at dette kan skje.

Dersom blodårene hemmes fra å fungere optimalt hemmes også ytelsen. Tre fotballspillere fra Miami Dolphins (amerikansk fotball) deltar i et eksperiment som er ment å poengtere hvordan kosthold påvirker blodgjennomstrømming og fysisk ytelse.

På dag 1 av eksperimentet serveres de tre fotballspillerne hver sin tallerken med burrito. To av rettene inneholder animalsk basert protein og fett. Den ene biff fra okse, den andre fra kylling. Den tredje burritoen inneholder kun plantebasert protein (sorte bønner) og fett fra avokado. Dag to skal alle tre få plantebasert burritos basert på sorte bønner og avokado, det samme den ene spilleren får dag 1.

To timer etter at måltidet er fortært, tas det blodprøver som så kjøres i en sentrifuge. De røde blodcellene synker til bunnen. I den øvre delen av reagensrøret er det skilt ut lys plasma. Plasmaet som nærmest er gjennomsiktig inneholder nesten ikke fett, hvilket betyr at endotheliumet fungerer som det skal. Omvendt, dersom plasmaet er uklart og grumsete, betyr det at blodet inneholder mer fett.

Fra filmen Game Changers | page69 utforske plantebasert kosthold og effekt på erektil funksjon

Bildet over: Til venstre vises plasma slik det ser ut setter plantebasert kosthold – rent og klart. Til høyre plasma etter en biffbasert burrito – grumsete og uklart. Dette er etter kun ett måltid. 

game-changers-plantbased-plasma-chicken-700

Bildet over: Til venstre plasma slik det ser ut setter plantebasert kosthold – rent og klart. Til høyre plasma slik det ser ut etter kyllingbasert burrito – grumsete og uklart. 

Fra filmen Game Changers | page69 utforske plantebasert kosthold og effekt på erektil funksjon

I bildet over vises prøvene fra spilleren som fikk plantebasert burritos begge dagene. Plasmaen er klar og fin, som betyr at det er svært lite fett som sirkulerer i blodbanene. Fettet fra avokadoen har altså liten eller ingen synlig tilstedeværelse i plasmaet til sammenligning med animalsk fett.

Tre unge menn ser ettertenksomt på resultatene

Dr. Robert Vogel forklarer at det animalske fettet har en dramatisk effekt på endothelium, en effekt som varer 6-7 timer etter hvert måltid med et slikt fettinnhold. Dersom alle måltidene inneholder mye animalsk fett, har blodet nærmest et konstant høyt fettinnhold, sier Dr. Vogel. Evnen til å yte optimalt blir derfor hemmet, fortsetter han. Mindre blod kommer frem til muskler og organer.

Dokumentaren henviser til en rekke forskningsresultater som viser at selv et enkelt måltid med animalske proteiner og fett, midlertidig nedsetter endothelium-funksjon, og at plantebasert kosthold har den motsatte effekten. Dette gir en forbedret endothelium-funksjon og dermed økt blodgjennomstrømming.

Dokumentaren er interessant også fordi den ser på ytelsesforbedringer ved ulike sportsaktiviteter. Mange toppidrettsutøvere spiser utelukkende spiser vegansk og presterer på elitenivå. Flere idrettsutøvere på olympisk nivå intervjues i dokumentaren.

Myten om at kjøtt og animalske proteiner er nødvendig for å prestere, blir i denne dokumentaren ettertrykkelig parkert som et markedsføringsstunt som startet på femtitallet. Den gang het det; «Real men eat meat!».

I dokumentaren intervjues også Arnold Scwartzenegger. Arnold begynte med bodybuilding da han var femten, og vant sin første Mr. Universe-tittel da han var 20. Etter dette hadde han en eventyrlig karriere innen bodybuilding og vant 3 Mr. Universe-titler og 7 Mr. Olympia-titler for å nevne noe fra hans karriere. Han har en lang filmkarriere, han har gjort suksess innen forretningsvirksomhet, og har de senere årene blitt en svært avholdt, anerkjent og respektert politiker. Han ble den 38.ende guvernøren i California.

«Jeg har vært der», sier han, og henviser til «menn spiser kjøtt-tiden» i reklamen. «Men det du må forstå er at dette var og er markedsføring, og ikke realiteter», fortsetter han. Arnold ble veganer for flere år siden, og vet ett og annet om effektene plantebasert kosthold har på kroppen.

«The manly man og manhood»

The penis book | Aron Spitz | page69 utforsker plantebasert kostholds effekt på ereksjonDr. Aaron Spitz, Lead delegate, American Urological Association, sier; «Når jeg tenker på en «mannlig mann», tenker jeg på en som har styrke, utholdenhet, seksuelle evner og fertilitet. Men det vitenskapelige studier viser, er at desto mer kjøtt menn spiser, desto raskere reduseres mannens «mannlige manne-evne»».

Dr. Spitz blir av dokumentarskaperen bedt om å utføre et eksperiment på en mer spesifikk del av mannen. 

Nå spisser vi ørene, for dette er den delen av dokumentaren vi har ventet spesielt på å se. Igjen er det tre unge atleter som deltar i et uhøytidelig eksperiment.

game-changers-penis-måling

Dr. Aron Spitz forklarer hva eksperimentet går ut på og tar frem et apparat som skal måle penis’ omkrets og ereksjonsevne gjennom naturlig nattesøvn.

3 unge menn deltar | Aron Spitz | page69 utforsker plantebasert kostholds effekt på ereksjon

Dag en serveres de tre unge atletene kjøttbasert burrito, henholdsvis fra gressforet okse, organisk kylling og organisk svin. Dag to serveres de plantebasert burrito, der de får plantebasert «biff», plantebasert «kylling» og plantebasert «svin». Dette er altså ikke kjøttprodukter, men veganske erstatningsprodukter. Det de trodde skulle bli en usmakelig rett, overrasker alle tre, som synes denne burrito-varianten smakte fortreffelig.

Apparatet festes til de unge mennene, og de legger seg for natten. Apparatet er designet for å måle ereksjonens fasthet, varighet, og hvor mange ereksjoner som inntreffer i løpet av måleperioden. Hensikten er å måle om det oppstår fysiske effekter som direkte følge av hva de tre har spist.

game-changers-penis-eksperiment-02

Bilde over: Resultatene etter to netters testing presenteres. Den første målingen viser om penis hardhet er lik eller endret de to nettene penismålingen foregår. Den første av de tre presenteres for en økning av ereksjonens hardhet på hele 8.89%

game-changers-penis-eksperiment-03

Den neste målingen viser en prosentvis forskjell i antall minutter han hadde ereksjon. En økning på 303% hos første testperson virker overbevisende på de ungene mennene som er ganske lattermilde i denne sekvensen. På mannen i midten ble resultatet 8.79% økning i ereksjonen, og hele 477% økning i antall minutter. Den tredje målingen viser for den unge mannen til høyre i bildet, en økning i ereksjonens hardhet på 13.5% og en økning antall minutter ereksjon på 313%.

Dette er på ingen måte en statistisk signifikant undersøkelse, som ville krevd minst hundre testpersoner (som regel mange hundre) samt en kontrollgruppe. Det er interessant å se at den samme effekten oppstår hos alle tre som deltok i dette eksperimentet. 

Kanskje er ikke resultatene direkte overraskende. Økt blodgjennomstrømming vil naturlig nok ha positiv effekt på penis, som fylles av blod ved opphisselse. Kanskje kan det tjene som en motivasjon for menn til å bli veganere?

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.