Skip to content
Orbdent Oslo | Premium undersøkelse

La om livsstil etter en premium tannlegeundersøkelse

Vi er oppdratt fra vi er barn til å pusse tenner for å ikke få hull. En hel industri ble bygd opp rundt karius og baktus på 70-tallet. Men faktum er at hull i tennene kun er en liten del av det en profesjonell tannlege ser etter. Faktisk kan en rekke alvorlige sykdommer oppdages i munnhulen, og råd om livsstil, kosthold og tannpleie kan spare deg for dyr behandling og dårligere livskvalitet.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Det mangler ikke fokus på helse og sunnhet i samfunnet, men altfor mange tenker på helse fra hals og ned. Få er klar over at god helse og livskvalitet starter i munnen.

Det er et paradoks at vi som samfunn tilsynelatende har så mye kunnskap om sunne vaner samtidig som stadig flere også rammes av ulike livsstilssykdommer. 

Sosiale medier er fulle av aktive mennesker som gjør at i sin makt for å fremstå som den sunneste på planeten. Likevel kan tannlegene Amjad Hosseini og Sara Nordewall ved Oslo Tannlegesenter, fortelle om manglende helhetlig kunnskap hos pasienter flest når det gjelder sammenhengen mellom munnhelse og generell helse.

– En stor del av vår helse har utgangspunkt i munnen, forteller Amjad. 

– Hva vi konsumerer, hvor mye og hvor ofte har stor betydning for en rekke aspekter i våre liv. Overkonsum av usunn mat og drikke fører til overvekt og en rekke sykdomstilstander. Dette vet alle vil vi tro. Usunne mat- og drikkevaner kan også føre til munnhelseproblemer som igjen kan skape alvorlige sykdomstilstander i både munn og kropp, dette er færre klar over sier Amjad.

Amjad Hosseini | En av eierne bak Orbdent Oslo og Oslo Tannlegesenter

Amjad Hosseini er en av eierne bak et konsern som eier 8 tannlegeklinikker

– Derfor er våre klinikker mest opptatt av hvordan vi kan hjelpe våre pasienter til å forebygge mot helseproblemer ved å formidle kunnskap, fortsetter Amjad. Det gir livskvalitet, men sparer også pasientene for penger fordi dyre tannbehandlinger kan unngås.

– Vår nyeste tjeneste, en premium tannlegeundersøkelse, handler nettopp om å gi pasientene innsikt i egen helse, samt rådgiving for hvordan man kan leve lenge og godt, kommenterer Sara Nordewall. 

Det kan Steven Jæger vitne om etter et besøk på en av konsernets klinikker i Oslo.

Et tannlegebesøk ble en vekker. Jeg dro rett hjem og bestilte time hos fastlegen

Orbdent Oslo | Steven gjennomfører en premium undersøkelse– Egentlig var hele saken en tilfeldighet. Jeg jobber i konsernet og ble spurt om å delta som testperson for en av de nye undersøkelsene som tilbys hos Orbdent Oslo. Klinikken tilbyr som eneste i landet 3 varianter av tannlegeundersøkelser slik at pasientene kan velge den som passer best med behov. 

– Denne dagen skulle jeg teste klinikkens Premium tannlegeundersøkelse. Dette er en undersøkelse som omfatter gjennomgang av helseskjema, en konsultasjon samt en klinisk undersøkelse. Allerede under konsultasjonen ble det klart at min livsstil måtte endres!

– Under gjennomgang av helseskjemaet opplyste jeg om at jeg snorker og at jeg av og til våkner sittende i sengen fordi jeg har hatt et pustestopp. Amjad pekte på at jeg muligens hadde søvnapne, en tilstand som burde utredes snarest mulig fordi den kan lede til alvorlig sykdom. Amjad målte også blodtrykket og fant at dette var for høyt. Også en tilstand som kan lede til alvorlige helseproblemer hvis den ikke kommer under kontroll.

– Så der satt jeg, litt nummen, for mitt blodtrykk har ved hver årlige kontroll alltid vært på den gode siden, og ikke visste jeg at uvanen med små pustestopp på natten kunne gi så alvorlige konsekvenser som jeg fikk opplyst av Amjad og Sara. Der og da var jeg klar over at noe måtte gjøres.

Tannlege Sara Nordevall i Oslo Tannlegesenter-800

Sara Nordewall er en av eierne bak et konsern som eier 8 tannlegeklinikker

Kanskje må man ha en vekker for å ta grep?

– Jeg vet mye om både ernæring og har trent jevnt og trutt i alle år, omtrent fra jeg var nyfødt.  De siste årene og særlig under pandemien mistet jeg litt av gløden og det ble mye stillesitting. Det gikk opp for meg at jeg både var dødelig og at jeg helt unødvendig hadde utsatt meg for sykdomsrisiko.

– Det var litt kjipt å få vite at jeg, litt satt på spissen, hadde latt helsen fare, selv om jeg aldri gikk rundt og tenkte på det slik. Jeg følte vel egentlig at kostholdet var sunt nok, og at jeg alt i alt tok greit nok vare på meg selv. Jeg gikk jo mye turer med hundene, så jeg fikk da mosjon nok, ikke sant?

– Det har vært lett å lulle meg inn i min egen bedragerske argumentasjon om jeg stort sett har en sunn livsstil. Høyt blodtrykk er ganske talende for en livsstil som sier noe annet.

– Rådene jeg fikk av Amjad og Sara var krystallklare:

  • Ingen spising etter kl. 19.
  • Tren regelmessig, og start helst dagen med en rask gåtur.
  • Sunn kost, dropp søtsaker og alkohol så mye som mulig.

Målet er å gå ned i vekt, noe som både kan redusere snorking og søvnapne og ikke minst få  blodtrykket på rett nivå.

– I dagene som fulgte gikk jeg litt på autopilot. Jeg hadde fått informasjon om min helsesituasjon, om hva jeg burde gjøre for å snu en urovekkende utvikling, og bare snudde meg rundt og iverksatte tiltak som foreskrevet. Det var akkurat som om jeg måtte la det gå så langt at noen måtte instruere meg i endring for at jeg skulle oppdage hvor alvorlig ting kunne utvikle seg til å bli.

– Jeg hadde bare tre uker før undersøkelsen kommet i gang med styrketrening igjen. Omtrent på samme tid hadde jeg droppet alkohol fordi jeg hadde lyst til å se hvordan kroppen reagerte på noen ukers alkoholstopp. Nå har jeg droppet rødvin til maten og all annen alkohol i nesten 3 måneder og merker faktisk en vesens forskjell. En mer våken hjerne og kropp er vel det nærmeste jeg klarer å forklare det som.

Undersøkelsen ga innsikt i tannpleie jeg ikke hadde fra før

– Jeg har heldigvis lite plager med hull og den slags, og det er fint for tannlegebesøk har ikke vært min favorittsyssel. Jeg har nok som mange andre tenkt at jeg må få sjekke tom jeg har hull. Denne dagen fikk jeg oppleve at hull kun er en bitteliten del av tannlegens oppgave når han titter inn i gapet mitt. 

– En premium undersøkelse som jeg var gjennom er svært omfattende, og inkluderer ting jeg aldri ville trodd en tannlege kunne noe om eller hadde noe med, forteller Steven.

– Ikke alle tannleger har nødvendig kompetanse for å gjennomføre en premium tannlegeundersøkelse, understreker Sara. Allerede når vi møtes ser vi på kroppsholdning, skjevheter i holdning, ansiktssymmetri, og vi ser på hud, lepper og munn for å nevne noe. Alt kan gi indikasjoner på underliggende problemer og sykdom. Dette er ikke noe selv fastlegen gir tilbakemelding på med mindre pasienten kommer med konkrete plager, så denne undersøkelsen er helt unik.

-Konsultasjonen er det neste trinnet i en premium tannlegeundersøkelse der vi får innsikt i pasientens sykdomshistorie, nåværende helsesituasjon, tannpleierutiner, kostholds- og drikkevaner, samt aktivitetsnivå. Dette gjør at vi faktisk kan gi pasientene bedre råd og skreddersy videre oppfølgingsbehov på et helt annet nivå. Ikke alle behøver å komme like ofte til tannlegen, men dersom tannlegen ikke kjenner pasientens livsstil er det umulig å gi gode råd, sier Sara.

– Det kom helt uventet på meg, forteller Steven. Blodtrykksmåling, og den omfattende vurderingen av min helse var jeg ikke forberedt på. Men det viktigste jeg nok tok med meg fra denne seansen, var nok en langt større helhetsforståelse av sammenhengen mellom det som går inn i munnen og hva som skjer der før det går videre i systemet. Dette var kunnskap som gkør at jeg tar bedre valg i min hverdag, avslutter han.

Takk til Sara og Amjad som deler av sin kunnskap og pasjon for andres helse.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.