Skip to content

Alt om Orgasme for kvinner

Orgasme - vaginal orgasme - klitorisorgasme - g-punktorgasme - multiorgasme, knipeorgasme og spruteorgasme

Mange lurer på hva orgasme egentlig er. Hvordan oppnår man orgasme, hvordan føles det og oppleves det på samme måte for kvinner og menn? Og ikke minst kommer det mange spørsmål om spruteorgasme, klitorisorgasme og g-punktorgasme.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Hva er orgasme?

Definisjonen hos snl.no (store norske leksikon) er: Orgasme er en utløsning av spenning under en seksuell opplevelse og i form av korte muskelsammentrekninger som er forbundet med en intens lystfølelse.

Seksuell responssyklus - fire faser

USA, 1960 tallet, laboratorieforskning. Seksualforskerne William Masters og Virginia Johnson studerer seksuelle responser og orgasme. Uttrykket reponssyklus dukker opp i deres beskrivelser av de fire fasene; Opphisselsesfase, platåfase, orgasmefase og avslapningsfase.

Først stiger lystfølelsen. Mannens penis blir erigert og kvinnens skjede blir våt. I den påfølgende platåfasen øker lystfølelsen ytterligere. Når man kommer til orgasmefasen er lystfølelsen intens. Ytre faktorer lukkes ute fra bevisstheten.
 
Kvinnen opplever økning av muskelspenning med 3-12 (eller enda flere) muskelsammentrekninger ytterst i skjeden. Enkelte kvinner opplever også ejakulasjon, eller det som populært kalles sprutorgasme eller squirt. Sistnevnte har ingenting med urinerning å gjøre slik enkelte tror.
 
I denne fasen trekker livmoren seg sammen samtidig som trykket økes inni livmoren. Endetarmsmuskelen trekker seg sammen, pusten stopper i korte trekk, ofte ledsaget av stønn og utrop.
 
Hos mannen trekker muskelen mot urinblæren seg sammen, og urinrøret utvides ved penisroten. Gjennom rytmiske sammentrekninger i sædledere, prostata, indre urinrør og sædblærer, bygges det opp et press fra sædvesken rett før den pumpes ut via urinrøret. I det som kalles emisjonsfasen, like før utløsning, opplever man at utløsning er uungåelig.
 
Deretter følger vanligvis sammentrekninger i urinrøret med raske intervaller (ca hvert 0.8 sekund). Det oppstår likeledes sammentrekninger i endetarmsmuskelen.
 
Selve ejakulasjonen foregår gjennom 3 til 7 (eller flere) støt. Både sammentrekninger i penis, endringer i pust og lyder følger. Man opplever også pulsøkning, økt blodtrykk, og det som kalles sexrødme samt muskelspenninger.
 
Merk at orgasme og ejakulasjon hos menn er to ulike reflekser, men som er tilbøyelige til å skje samtidig.
 
Etter orgasmefasen kommer avslapningsfasen, der man føler seg avslappet, tilfreds og rolig.

Hva fremkaller orgasme

Gjennom årenes løp har det vært mange diskusjoner i fagmiljøer om hva som fremkaller en orgasme.
 
Særlig har diskusjonene vært mange i forhold til kvinnekroppen. Sigmund Freud, grunnleggeren av psykoanalysen, mente for eksempel at orgasme indusert gjennom klitorisstimulering, var en umoden orgasme. Han mente at det var den vaginale orgasmen som uttrykte en moden seksuell respons.
 
Dette synspunktet bestrides gjennom mange kvinners erfaringer. Det har vært flere undersøkelser omkring kvinner og deres orgasmer, og seksualforskeren Shere Hite, fant på 70-tallet ut at kun 30% av kvinnene fikk vaginal orgasme.
 
De øvrige foretrakk eller måtte ha klitorisstimulering for å oppnå orgasme. Det er også dette tallet som det refereres til i mange sammenhenger i moderne tid. At 70% av kvinnene må ha klitorisstimulering for å få orgasme.
 
Det har vært mange teorier om hva slags stimulering som fremkaller orgasme. Stimulering av livmortappen, indre deler av skjeden, g-punkt, klitoris, men også andre deler av kroppen. Ikke minst kan fantasier og drømmer ha betydning.
 

Vi vet også at kroppen vår kan bygge opp kåtskap som også bidrar til hvor lett man oppnår utløsning. Klinisk sett mener også forskere at hvor kvinnen befinner seg i menstruasjonssyklusen, har betydning for hvor lett hun får utløsning. 

Enkelte mener også at kvinner vil foretrekke stimuleringen som ledet henne til den aller første orgasmen. For mange er dette nettopp stimulering av klitoris.

Ritualer, vaner og mønstre kan også skape en form for avhengighet for å oppnå utløsning. Venner man seg til at orgasmene skjer i bestemte omgivelser, og gjennom bestemte stimuleringer og handlinger – for eksempel ved bruk av sexleketøy, kan dette bli den foretrukne måten.

Red.anm vedrørende tallet 70%

Vi har ikke funnet de undersøkelsene som oppgir dette (70%) tallet. Vi vet at vaginal orgasme også kan oppnås ved at penis i rett vinkel kan stimluere g-punktet ved penetrering og at dette kan fremkalle orgasme.

Spørsmålet er om undersøkelsene det henvises til, kun tar utgangspunkt i normal samleiestilling – såkalt misjonærstilling, eller om samleiestilling ikke er vurdert. Vi synes uansett at det i dag er litt for enkelt å peke på at en så stor andel kvinner må ha klitorisstimulering for å få orgasme, når vi vet at samleiestilling også påvirker kvinnens evne til å få utløsning.

Samtidig vet vi at mange kvinner ikke responderer på såkalt g-punktstimulering. Mange oppgir faktisk at de ikke har funnet noe punkt inni skjeden (plassert mot fremre skjedevegg – opp mot klitoris) som utløser noen form for lystfølelse.

Etter vår mening vil en undersøkelse og bruk av statistikk, kun være valid dersom flere forhold og variabler undersøkes og måles. 

For eksempel kunne utvalget i en testgruppe bestått av kvinner som alle opplever det som kalles g-punktorgasme, og en kontrollgruppe kunne bestå av kvinner som ikke opplever lystfølelse ved indre stimulering der g-punktet oppgis å være.

Da ville vi kunne målt om vaginal orgasme ville være mer fremtredende hos kvinner som også oppgir at de har fått g-punktorgasme visa de som ikke har oppgitt slik orgasme.

Klitorisorgasme

Først i 1998 fant forskere ut hvordan klitoris faktisk så ut. Den gjemmer seg under huden like over skjedeåpningen, og omtales som et isfjell der man kun kan se toppen.

Klitoris har ingen annen anatomisk oppgave enn å gi tilfredsstillelse. Sånn sett er dette lystsenteret unikt i forhold til våre organer. Men den delen vi kan se av klitoris, er kun toppen av det berømte isfjellet. For organet kan bli hele 8 cm langt. Og med sine 8000 nerveender er det ingen andre organer som er i nærheten av å ha samme følsomhet. Penis har circa 4000 nerveender.
 
Klitoris slutter heller aldri å vokse. Når en kvinne når overgangsalderen vil den synlige delen av klitoris være circa fem ganger så stor som da hun var tenåring.
 
Hva orgasme angår, antyder forskning at dess nærmere klitoris er plassert skjedeåpningen, dess enklere vil kvinnen oppnå utløsning. Det kan vel også sies å være logisk, da en slik plassering ofte vil medføre økt mulighet for stimulering under samleie.

Anatomien til klitoris

Klitoris er et svampelegeme, og akkurat som en penis fylles den med blod og blir stiv. Anatomien til klitoris ble kartlagt ordentlig i 1998 gjennom MR-scanninger av kvinners underliv.
 
Også klitoris’ størrelsen har betydning i forhold til hvor lett en kvinne oppnår utløsning eller ikke. Dermed har dette også betydning for kvinners seksualliv.
 
Nyere forskning viser dermed at både plassering og størrelse har betydning for oppnåelse av orgasme. Et lite klitorishode og som er plassert høyere opp (lengere vekk fra skjedeåpningen), gir tilsynelatende mindre evne til å få utløsning. Dette kan være faktorer som gjør at det er vanlig at mange kvinner har problemer med å få orgasme.
 
Det mangler fremdeles mye forskning på temaet og der tilstrekkelig antall testdeltakere deltar. Man vet for eksempel ikke om det er et høna eller egget forhold. Altså om kvinner med større klitoris enn gjennomsnittet har dette fordi de får flere orgasmer, eller om de er født med større klitoris som dermed fungerer bedre.
 
Ikke helt utenkelig mener forskere. At klitoris vokser fordi kvinnene er seksuelt aktive og oppnår orgasme, i motsetning til mindre seksuelt aktive kvinner som kanskje får redusert blodtilstrømming til klitoris.
 
Det er viktig å påpeke at størrelsen på klitoris samt plassering, ikke dømmer kvinner til et liv uten orgasmer. God tid til forspill og utforskning av ens egen kropp og seksualitet og hva som skaper mest lystfølelse, er viktige faktorer. Bruk av sexleketøy har blitt svært vanlig, og vi har også en sak som heter hvordan velge vibrator.
Orgasme

Vaginal orgasme

Vaginale orgasmer er sterkere enn klitorisorgasmer, hevder både sexologer og kvinner som er spurt. Vaginalorgasme er det samme som g-punktorgasmer, hevder andre. Begrepsforvirring kan lett oppstå, ikke minst fordi det mangler nok forskning på dette området.

Og kliniske studier må til for at vi skal forstå dette og kunne konkludere ut i fra sikre nok data. Slik forskning vil kanskje kreve at hundrevis av forsøkspersoner følges over flere år.

Hva slags kunnskap og innsikt forskere får, er også knyttet til hvorvidt kvinnene som deltar opplever å få ulike orgasmetyper eller ikke. Kvinner som opplever varierte orgasmetyper har ulike oppfatninger om hva som er sterkest, men dette kan også variere fra gang til gang hun oppnår orgasme.

Noen kvinner opplever at vaginalorgasme er sterkest, fordi den i større grad involverer hodet og kroppen sterkere enn klitorisorgasmer. Klitorisorgasmer betegnes hos disse kvinnene mer som en lokal og raskere orgasme sammenlignet med vaginalorgasme.

Sexolog mener vaginale orgasmer er sterkere enn klitorisorgasmer

Vaginale orgasmer er sterkere enn klitorisorgasmer, hevder både sexologer og kvinner som er spurt. Vaginalorgasme er det samme som g-punktorgasmer, hevder andre. Begrepsforvirring kan lett oppstå, ikke minst fordi det mangler nok forskning på dette området.

Og kliniske studier må til for at vi skal forstå dette og kunne konkludere ut i fra sikre nok data. Slik forskning vil kanskje kreve at hundrevis av forsøkspersoner følges over flere år.

Hva slags kunnskap og innsikt forskere får, er også knyttet til hvorvidt kvinnene som deltar opplever å få ulike orgasmetyper eller ikke. Kvinner som opplever varierte orgasmetyper har ulike oppfatninger om hva som er sterkest, men dette kan også variere fra gang til gang hun oppnår orgasme.

Noen kvinner opplever at vaginalorgasme er sterkest, fordi den i større grad involverer hodet og kroppen sterkere enn klitorisorgasmer. Klitorisorgasmer betegnes hos disse kvinnene mer som en lokal og raskere orgasme sammenlignet med vaginalorgasme.

Sexolog Gro Isachsen i denne KK-artikkelen, hevder at det er sjeldnere med rene vaginalorgasmer ut i fra møter med sine klienter, som også sier at vaginalorgasmer oppleves mye sterkere enn klitorisorgasmer. Opplevelsene kan muligens knyttes til om kvinnen er multiorgasmisk eller «kun» får en orgasme under seksuell aktivitet.

Enkelte kvinner får eksempelvis først klitorisorgasme, deretter g-punktorgasme som igjen kan ende i en vaginalorgasme. Noen opplever også flere orgasmer samtidig, noe som er kalt totalorgasme. Rene vaginalorgasmer hevdes å være sjeldnere enn de øvrige variantene.

Vi vet også at trening av bekkenbunnsmuskulaturen påvirker følsomhet og evne til å få orgasme. Det er utviklet spesielle vekter som kan føres opp i vagina, og hvor kvinnen skal bruke muskulaturen til å holde vekten på plass.
 
Dette vil trene bekkenbunnsmuskulaturen på samme måte som vanlig muskeltrening. Økt muskelstyrke bidrar til bedre kontakt med klitoris som igjen kan føre til flere og sterkere orgasmer.

Knipeorgasmer.

Det finnes også kvinner som kun får orgasme ved å stimulere seg selv ved å holde bena i en spesiell posisjon, og ved å spenne og slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen. Vi vet at det er positivt at vi allerede som ganske unge utforsker kropp og egen seksualitet.
 
Det bidrar til økt selvinnsikt og seksuell trygghet når man blir voksen. Dette kan bidra til et større seksuelt reportoar og en kontinuerlig utvikling av eget seksualliv.
 
Å oppleve nytelse og god seksualitet krever dedikasjon og evne til å stadig utvikle seg og kommunisere dersom man er i et forhold. Har man lite sex er det mye som tyder på at også sexlysten reduseres. Dette er imidlertid ikke en permanent tilstand, men noe som tiltar dersom man igjen blir seksuelt aktiv.

G-punktorgasme

Det synes ikke som om diskusjonen om hvorvidt g-punktet eksisterer eller ikke vil ta slutt. Merk at det ikke strides om at det eksisterer et følsomt punkt på innsiden av skjedeveggen eller ikke.

Diskusjonen handler om det er et separat punkt, g-punktet, eller om det spesielle området er en del av klitoris.

Det er i hvert fall en samlig med kjertler rundt urinrøret hos kvinnen som svulmer opp ved opphisselse. Man kan finne dette følsomme punktet ved å penetrere skjeden med to fingre, og bevege fingrene opp mot skjedeveggen. Det mye omtalte punktet kjennetegnes som en liten forhøyning, litt hardere enn omkringliggende vev.

Ved å stimulere punktet kan kvinner som er i kontakt med dette punktet, oppleve sterk nytelse og det vi kaller g-punktorgasme. Slett ikke alle kvinner finner g-punktet eller opplever noe ekstra lystfølelse ved stimulering av dette området. For andre kvinner er det kun stimulering av g-punktet som gir orgasme.

Kjertlene kan fylles med væske som hos noen kvinner kan gi sprutorgasme.

Multiorgasme

Multiorgasmer eller serieorgasmer er en virkelig luksusopplevelse for kvinner og består av en rekke orgasmer som blir utløst umiddelbart etter hverandre.
 
Serieorgasmer er en av de virkelig store gledene ved å bli eldre og denne evnen ses nemlig sjelden hos yngre kvinner.
 
Det kan være flere årsaker til dette. Voksne kvinnner blir mer uredde og usjenerte med alderen og vi har blitt bedre kjent med vår egen kropp. Sist, men ikke minst tør vi si fra hva det er som er deilig!
 
Øv deg mes du onanerer og fortsett med å stimulere rundt klitoris etter første orgasme helt til neste innfinner seg. For noen vil de neste føles mer intense, for andre mindre intense. Best blir det sammen med partneren når dette fenomenet kan utforskes i fellesskap.

Spruteorgasme

Enkelte kvinner tror de har tisset på seg når de oppdager en våt flekk på lakenet etter at de har hatt orgasme, men som oftest er dette basisk vaginalvæske som spruter ut av skjeden under selve orgasmen.

En klar væske støtes ut av skjedens kjertler og/eller urinrøret i forbindelse med sterke orgasmer. Kvinnelig ejakulasjon har i motsetning til mannens ingen biologisk funksjon som kan forstås med dagens viten, og forklares fysiologisk delvis med g-punktet, og delvis med skjedens kjertler.

Oppfatningene om hvor mange kvinner som ejakulerer er sprikende. Det samme gjelder hvorvidt dette er noe man kan «trene opp». Det er imidlertid uvisst om alle kvinner har disse kjertlene. (Wikipedia)

Væsken kommer fra noen kjertler som sitter rundt urinrøret, men det er altså ikke urin. Noen hevder at disse orgasmene er deres livs beste. Andre har aldri hatt spruteorgasme eller merker ikke den store forskjellen.

Noen hevder også at intens og rytmisk berøring av G-punktet foran i skjedetaket kan gi dem sterkere orgasmer, eventuelt som sprutorgasme.

Faktorer som påvirker evnen til å få orgasme

Gode orgasmer kommer ofte som følge av at flere forhold er på plass. Både dagsform, stimuleringsvariasjon, lyder og lukter, er noen få eksempler på slike faktorer.

Å kjenne sin egen kropp og forstå sin egen seksualitet er viktig forskning helt fra vi er ganske unge.Ikke minst er det viktig å gi sin seksual partner god veiledning for å oppnå nytelse. Det er dumt dersom han eller hun mågjette seg til hva som skal for du skal ha bedre sex.

Kildehenvisninger:
Susan H. Oakley m. fl: Wiley Online Library
Størrelsen på klitoris teller, Forskning.no

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Siste fra sex og erotikk

Norges største dating og sexblogg

page69.no er et livsstilsmagasin som har sitt innholdsfokus knyttet til menneskers seksualitet, men særlig knyttet til sex og erotikk og uavhengig om man er singel eller i et forhold.

Det innebærer at vi jobber med mange spennende temaer som angår alle, for seksualitet er noe vi alle har. Velkommen.