Skip to content

Amerikansk undersøkelse avslører vanlige sexfantasier hos folk flest.

Sex med flere partnere, bundet med lærreimer og ute av stand til å røre seg, eller bestemt over og pisket. Slike sexfantasier er langt mer vanlig enn du kanskje tror i følge forskning.

Nær alle mennesker sexfantaserer.

Som underlag for boka Tell Me What You Want (2918) ble det utført et stort studium av personlighet, seksuelle historier, hvor ofte folk sexfantaserer, om hvem, og også hva de største fantasiene var. Undersøkelsen ble gjort av sosialpsykologen dr. Justin Lehmiller i samarbeid med Kinsey-instituttet fra Indiana University og bestod av hele 369 spørsmål.

Undersøkelsen har oppdaget hvorfor vi har de sexfantasier vi har, og hvordan alder, kjønn og personlighet påvirker dem. Hele 97 % bekreftet å ha seksuelle fantasier, noe dr. Lehmiller definerer som et mentalt bilde som opphisser deg i våken tilstand.

4000 amerikanere fortalte om deres sexfantasier.

Undersøkelsen omfattet mer enn 4000 amerikanere i alderen 18 til 87 år. De kom fra enn 50 stater og fra alle økonomiske og religiøse lag i befolkningen, uavhengig av seksuelle orienteringer og relasjonstyper. Sexfantasiene var påvirket av bakgrunn, personlighet og seksuell historie, og de endret seg også med alder.

Vi trenger ikke å realisere alle sexfantasiene, eller noen i det hele tatt, sier Dr. Lehmiller. Men de kan fungere som et slags veikart for oss, og peke på hvilke av våre psykologiske behov som blir møtt, og hvilke som ikke blir det.

Resultatene synes åpenbare, likevel spennende. Nesten alle har seksuelle fantasier, 97 % av oss faktisk. Noen visualiserte sine dypeste og mørkeste ønsker flere ganger i uken, mens andre mange ganger om dagen!

Det populære magasinet Glamour forteller at det finnes 26 vanlige sexfantasier, og i magasinet YourTango finner vi 30 fantasi-ideer.

Sexfantasier der man har sex med flere er vanlig hos begge kjønn.

Dr. Lehmiller fant at fantasiene kunne deles inn i disse 7 hovedkategoriene:

  1. Flerkantsex (trekantsex, orgie eller gruppesex)
  2. BDSM-aktiviteter
  3. Opplevelse av noe nytt, eventyr og variajson (dvs. å gjøre noe som er nytt og annerledes for deg, som en ny sexstilling eller sted å ha sex)
  4. Tabubelagte sex-aktiviteter (dvs. å gjøre noe som er sosialt eller kulturelt forbudt)
  5. Lidenskap, romanse og nærhet (dvs. å følelsesmessig knytte seg til partner eller føle seg elsket, verdsatt eller begjært)
  6. Å være i et ikke-monogamt forhold (dvs. swinging, polyamori, cuckolding eller et åpent forhold)
  7. Gender-bending og homoerotiske fantasier (dvs. å presse grensene for din kjønnsidentitet/-rolle /-uttrykk og/eller seksuelle orientering)

Interessant nok var menn mer tilbøyelig til å ønske et følelsesmessig aspekt, mens kvinner var mer tilbøyelig til å nyte scener som i Fifty Shades med bondage, dominans og sadomasochisme. Les forøvrig hvordan BDSM-utøver har økt mental stabilitet og helse.

Gruppesex er imidlertid en fantasi som er vanlig blant begge kjønn. Menn var generelt mer interessert i tabubelagte fantasier. Undersøkelsen fant også en sammenheng mellom seksuelle fantasier og første gang man hadde sex. Dersom du for eksempel hadde sex på en mindre tradisjonell måte, var det mer sannsynlig at du hadde kinky seksuelle opplevelser senere.

Samtidig spiller ens personlighet også en stor rolle: Ekstroverte mennesker er mer interessert i gruppesex fremfor monogami. Introverte foretrakk gjerne tabu-belagte sexfantasier. Lehmiller antok at  dette hadde med sosiale ferdigheter å gjøre. Introverte kan ha det vanskeligere å møte mennesker for å etablere det forholdet de ønsker. Dette synes å lede noen til å søke alternative seksuelle uttrykk.

Og ja, etter hvert som du blir eldre, endres hva du tenner på. Eldre mennesker har fantasier om gruppesex, mens de yngre generasjonene søker etter å tilfredsstille deres følelsesmessige behov.

Fantasier tenner oss selv om vi vet at de ikke kan eller bør realiseres

Sexfantasier kan opptre som svært attraktive når man drømmer, tenker på dem for seg selv, eller snakker om dem med sin partner. Sex med andre, for eksempel i et trekantforhold, kan ha flere fordeler for en kvinne som da har tilgang to menn. Og menn synes også ofte denne tanken er spennende. Det da også menn som oftest tar initiativ til å diskutere flerkantforhold. 

Mange erfarer at det er en grunn til at det kalles en fantasi, og det er jo nettopp fordi de største risikoene ikke er en del av fantasien. Alt er ufarlig og man kan selektere det beste ved fantasien og utelate alt annet. Menn og kvinner tenker dessuten ulikt om å ha flere sexpartnere eller å gjøre et partnerbytte, og kvinner er ofte den som er skeptisk og ikke ønsker andre partnere nettopp på grunn av risikoene. Det viser seg at når man liker en ny sexpartner og man har fantastisk sex med denne personen, så har man passert en barriere der følelser også lettere kan oppstå.

Kvinner har dessuten oftere et behov for å ha det bra der hun er, og utvikle denne relasjonen fremfor å utsette forholdet for farer og komplikasjoner. Når menn tenker trekant med henne i sentrum fremstår de fremmende partnerne nærmest som ansiktsløse menn der den seksuelle aktiviteten fremstår som perfekt. Alle ulemper, lyder, lukter, sjalusiproblemer og vanskelig følelser er ikke en del av fantasien, så man kan godt kalle sexfantasier en glorifisering av en seksuell situasjon. 

Det sagt, sexfantasier kan være sterke enten vi beholder dem for oss selv, eller om vi deler dem med en partner. Deling av sexfantasier kan faktisk skape enda sterkere orgasmer, så det er verdt å prøve dersom det er ok for begge. 

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.