Skip to content
Om å smile - Tannlege Amjad Hosseini - Oslo Tannlegesenter

Hvor mye er det å kunne smile verdt for deg?

Se for deg at du ikke tør smile når barna dine forteller deg noe morsomt fra sin dag. At du skjuler munnen bak en hånd når kollegaene dine brøler av latter over en historie. Eller at du hele tiden ser bort fra den du snakker med fordi du har kronisk dårlig ånde.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Å smile - en bevegelse i ansiktet som kan gjøre all verdens forskjell i kommunikasjon med andre.

Et naturlig smil sier umiddelbart noe om hva et menneske føler i en gitt situasjon. Å smile er sunt for den som smiler men har dessuten en sentral rolle i vår kommunikasjon med andre. Et smil er rett og slett et sunnhetstegn for oss mennesker og en del av vår seksuelle fitness, men hva skjer når vi slutter å smile?

Vi besøker Oslo Tannlegesenter i Vika og slår av en prat med eier og gründer, Amjad Hosseini. Klinikken er en av landets største og har over 36000 av hovedstadens borgere i sine journalsystemer. 

Her jobber en profesjonell stab med forebygging av tannhelseproblemer, tilbyr en rekke effektfulle behandlinger av tannlegeskrekk, og klinikken vant dessuten Kulturdepartementets mangfoldighetspris i 2020. Hele 11 nasjonaliteter arbeider i de nesten 1000 kvm. store lokalene. Klinikken har åpent 365 dager og kvelder i året, inkludert helligdager. 

Klinikken har dessuten egen tann-tekniker avdeling, og tilbyr alle tannlegetjenester under samme tak. Å ha et tilbud om tannlegevakt i Oslo sentrum er også viktig for oss, sier Amjda Hosseini, eier og gründer av den store klinikken like nedenfor Nationaltheateret stasjon.

Kjenner du noen som aldri smiler? En god grunn lurer kanskje i bakgrunnen.

Å smile er utrolig viktig for oss | page69.no

Hos oss møter vi mennesker hver dag som ikke vil vise tenner eller som ikke spontant smiler bredt av hjertens lyst. Mennesker som tenker på hvor fint det hadde vært å kunne senke skuldrene, slappe av, føle seg bra og smile til verden. Hver dag, og det er trist, forteller Amjad.

Men de snakker aldri om dette til noen. De er flaue over tennene, de har vondt eller er engstelige for kostnadene for å fikse problemene. De føler seg mindre verdt enn andre fordi de som voksenpersoner ikke har tatt kontroll og gjort noe med det som fører til en slik forferdelig livssituasjon.

Et smil har en utrolig stor verdi for individet, men også for samfunnet som helhet. Å ta bort et smil fjerner også en ekstremt viktig kommunikasjonsform. At vi selv kan smile og le åpenhjertig og uhindret og forteller omverdnen hvordan vi føler og har det, som respons på andres kommunikasjon og at vi med ansiktet kan kan ta del i andres glede. Amjad demonstrerer ansiktsuttrykk for å understreke poenget. 

Å smile gjenspeiler deler av vår indre status

Mange er opptatt av god helse og gjør vidunderlige ting for kroppen sin gjennom aktivitet og sunne livsstilsvaner. Både det indre og det ytre er i fokus. 

Hva med alle som bokstavelig talt fikk en litt skjev start på tannstillingen, som har noen uvaner som gir misfarging på tennene, eller har vaner som over tid former et smil de ikke engang selv liker?

Tannbleking løser misfarging på tennene, og det blekes for harde livet i de tusen hjem med eller uten hjelp fra tannleger, selv om Amjad er klar på at alle i utgangspunktet burde ta en rask sjekk før man bleker tennene. Det beste er å bruke skinner som vi spesiallager for hver pasient og som kan gjenbrukes mange ganger.

Men vi har over flere år også sett at usynlig tannregulering har hatt en stigende popularitet hos voksne. Særlig den avtakbare varianten er populær av åpenbare grunner, fortsetter Amjad. Problemet for mange er selvsagt at det koster å regulere tenner, så det er ikke et alternativ for alle.

Dessverre er det mange som aldri eller sjelden smiler av langt mer alvorlige årsaker. Tannkjøttbetennelse og sykdom, poengterer Amjad alvorlig.

Tannkjøttsykdommer henger ofte sammen med dårlige livsstilsvaner, manglende munnhygiene og manglende kontroll hos tannlege. I noen tilfeller med så alvorlige konsekvenser at vi må foreta tanntrekking

Smilet kommer endelig tilbake. Etter mange år i smerter og kostbare tannimplantat-behandlinger som kan ta månedsvis. 

Å smile er utrolig viktig for oss | page69.no

Hva er konsekvensen for samfunnet og arbeidslivet?

Har noen sagt til deg at «du har et så godt smil»? At «ditt smil gjør meg glad»?

Smilende og glade mennesker påvirker omgivelsene. I noen tilfeller så mye at andre blir misunnelige over lykken slike mennesker utstråler. Og kanskje er det slik at glade mennesker gjør arbeidsmiljøet bedre noe som påvirker effektivitet og trivsel? Kanskje er det slik at det skapes færre konflikter i de tusen hjem og arbeidsplasser når man er en gjeng med glade mennesker?

Vi kan fortsette i det uendelige med assosiasjoner og metaforer om effekten av smil og mennesker som har selvtillit og god selvfølelse. Det er imidlertid viktig å sammenligne slike effekter med det motsatte. Hva skjer i samfunnet vårt når mennesker rundt oss ikke har det bra? Når man har vondt eller er full av bekymringer? Hvordan ser man på en kollega som aldri smiler på bildene fra firmafesten eller i sosiale anledninger?

Vi vet svarene. For når et menneske har sitt fokus rettet mot sitt eget problemfylte indre, vil omverdnen få mindre oppmerksomhet. Det du ser er et menneske som aldri smiler eller viser lykke og som kanskje ikke engasjerer seg i situasjoner der flere er aktive om oppgavene. Det du ikke kjenner til er smerten, ydmykelsen, mangelen på selvtillit og alle bekymringene.

Tenner og tannkjøtt er et personlig angeliggende, men i aller høyeste grad også et tema som også angår samfunnet.

Vårt viktigste mål er å forebygge mot problemer og å formidle viktig kunnskap. Få tenker over at alvorlige livsstilssykdommer kan forhindres ved å ha fokus på god munn- og tannhelse. Et slikt fokus innebærer sunne kostholdsvaner, aktivitet, redusert inntak av sukker, alkohol og syreholdig drikke.

Fokus på det som er bra for tennene hindrer infeksjoner som kan spre seg i kroppen og legge til rette for diabetes, hjerte-karsykdommer og andre problemer.

Det er sant som det sies. At skjønnhet kommer innenfra. Likevel er det i ansiktet det vises. Les også vår sak om smilet – det viktigste tilbehøret du kan ha på deg.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.