Skip to content
Anlegge skjegg for første gang | page69.no ekspert guider deg

Slik anlegger du skjegg for første gang

Har du lyst på et flott skjegg? Her er noen av tipsene og produktene som vil gjøre skjegget ditt fyldigere, mykere, sunnere og mer kledelig. Enten du anlegger skjegg for første gang, eller er en veteran med skjegg, er det alltid rom for inspirasjon, nye ideer og mer kunnskap om vekst og pleie av skjegg. Selv om du velger en kortere stil, vil de samme reglene gjelde.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Lag en plan for ditt nye skjegg

Før du bestemmer deg for å anlegge skjegg for første gang, selv om du tenker at det skal være kort, er det lurt å kjenne til hvilke skjeggstiler som best passer ansiktsformen din. 

Du må også ta hensyn til skjeggets vekstretning, tetthet og tykkelse når du velger hva slags form og linjer du ønsker på skjegget. 

En god regel er at skjegget skal passe til og fremheve ansiktsformen og de naturlige linjene i ansiktet. Dersom du for eksempel har et avlangt ansikt, trenger du å forkorte ansiktsformen ved hjelp av rettere linjer under haken og litt rundere form på skjegget ved kinnene. 

Her kan du kanskje få det klippet første gang hos en profesjonell barberer og få med deg tips om både hvordan du kan forme det selv, hvordan du skal pleie det og hvilke produkter som passer.

Å få fint skjegg tar tid - vær tålmodig

Mange kaster inn håndkleet før skjegget har fått tid til å utvikle seg ordentlig. Du kan oppleve at det ser mindre fyldig ut enn du ønsker på enkelte områder. Hold ut og la skjegget vokse – her blir også lengde på skjegget en faktor. I gjennomsnitt vokser kroppshår cirka 1,5 cm i måneden, og etter fylte 40 øker også hårveksten. Vent minst en måned og følg tipsene nedenfor. 

Skjegg er ikke forbeholdt noen få, men du må finne stilen som passer deg best, og det bør du gi litt tid. Mange blir overrasket over hvor fyldig, tykt og fint skjegget kan bli med riktig pleie. På et tidspunkt vil du oppdage at du har passert en terskel og at skjegget begynner å få en flott form og med markerte linjer.

Barber på steder der det ikke skal være skjegg

Det er en viktig forskjell mellom å la skjegget vokse, og faktisk tilpasse lengden og formen på skjegget og stilen. Under haken og på kinnene kreves vedlikehold da det er her du gir skjegget ditt den planlagte formen, helt fra de første ukene.

Skjeggets linjer på kinnene blir bestemt av hvor kraftig kinnskjegget er og hvor godt det vokser sammen med skjegget ellers. Linjene langs kinnskjeggene ned mot munnvikene må bli symmetriske. Stå foran speilet slik at du har oversikt over helheten. 

Dersom du skal ha helt rette linjer, kan du bruke et bankkort som hjelp; legg kortet helt inntil huden der du vil linjen skal gå, og barber frem til kanten på kortet. Ønsker du en rundere linje, kan det være lurt å bruke en maskin med et smalt klippehode. 

Når du skal barbere under haken, må du huske på at denne linjen enten skal være rund eller rett. Har du antydning til litt «ekstra» hake skal du passe på at linjen går nedenfor for å skjule. Tenk deg at det går en linje mellom øreflippene og barber etter den slik at det blir symmetrisk. Det kan være lurt å be om hjelp dersom du synes det er vanskelig å se denne tydelig når du tar hodet tilbake.

Tilfør næring til skjeggveksten

Mange menn med lite skjeggvekst har allikevel hårsekker som produserer ansiktshår, men mange av hårsekkene produserer kun myke hår. En måte å få kraftigere skjegg er å tilføre hårsekkene mer næring, og akkurat som med håret på hodet, kan dette bidra til å stimulere vekst. 

De fleste menn har full skjeggvekst i løpet av 20-årene, og noen menn er genetisk disponert for mer og kraftigere skjeggvekst enn andre.

Det gjelder det samme for skjegg som for hår. Desto bedre vekstvilkår, jo bedre skjegg. Dette kan innebære pleie, tilførsel av riktige næringsstoffer via kosthold eller spesialprodukter for skjegg.

Klipp skjegget mens det vokser

Selv om målet ditt for eksempel er helskjegg, må det klippes og trimmes mens det vokser. Det gjør at du ser mer velpleid ut i en fase hvor det fort kan vokse til høyre og venstre i påvente av resultatet du vil ha. 

Bruk balsam og skjeggolje

Mens det vokser, og også når du har nådd målet, er det nyttig med produkter som er tilpasset skjegg. Dette inkluderer både sjampo, balsam og skjeggolje, som holder skjegget mykt og mer på plass. Dette er den beste måten å unngå at skjegget blir for stivt og klør mens det vokser. Etter at du har vasket skjegget, skyllet ut og la balsamen virke litt, tørk skjegget med håndkle og masserer inn skjeggolje. 

Gjør dette mens du venter på å få det resultatet du er ute etter – behandlingen sørger for å holde skjegget mykt. Da er det mindre risiko for inngrodde hår, som igjen kan forårsake betennelse i hårsekkene. Dette sørger også for en mer smertefri barbering når det er mindre motstand i skjegget.

Børst skjegget

Dette er spesielt viktig for menn med langt skjegg: Å børste skjegget på slutten av hver dag vil sikre at skjegget holder seg mykere og mer medgjørlig fra dag til dag. Når du børster skjegget, bidrar du til å fordele de naturlige fettstoffene som produseres i huden og som er ment til å mykgjøre skjegget, ikke bare helt inntil huden, men helt ut i skjeggets spisser. 

Tenk om skjegget ditt som du gjør med håret; desto mer pleie og næring det får, jo bedre vil det se ut. Bruk en myk børste når du pleier skjegget ditt. Det gjør at hårene blir smidigere og det er lettere å forme skjegget. 

Det er få ting som er så mandig som et velpleid skjegg! Du kommer til å føle deg utrolig vel om du ivaretar skjegget ditt på en riktig måte. «Happy grooming»!

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.