Skip to content

Hvem betaler på daten? Å dra på date koster ofte penger, og det er ikke alltid åpenbart hvordan du skal forholde deg til temaet.

De første datene involverer ofte kafeer, spisesteder og andre utesteder. Så kommer man til øyeblikket der det skal betales. Det du gjør kan gi deg poeng hos den andre eller du kan miste poeng.

Hvem betaler på daten - hvem av disse tilhører du?

Å plukke opp regningen er et signal i seg selv uavhengig av hva summen er. Jeg er interessert i deg, derfor betaler jeg, kan være et slikt signal. Jeg er mann og galant og betaler alltid for oss når vi er ute. Det er et annet signal for en som har penger nok. 

Du vil møte dem som ikke viser tegn til å dra frem kortet når servitøren kommer. Og du møter dem som har kortet klart allerede når dere har bedt om regningen. 

Du møter dem som tar initiativet og sier fra at de tar regningen når servitøren ankommer med terminalen. Og du møter dem som raskt spør om dere skal dele regningen når dere har bedt om regningen. 

Det er også store kulturelle forskjeller på forventninger. Det finnes kvinner som nærmest forventer at mannen betaler, særlig dersom det var han som inviterte. Så møter du ikke minst dem som insisterer på å betale uansett hva du mener. Kjenner du deg igjen i noen av disse situasjonene, og hva er din holdning til spørsmålet?

Noen vil ikke stå i gjeld eller signalisere at det blir noe mer.

Det finnes ingen fasit - bare sunn fornuft.

I dag er like vanlig å dele regningen som at en av dere betaler for begge. Alle forstår at dating innebærer mange møter, og at man umulig kan forvente å bli betalt for.

Kan det være unntak? Den som inviterer og bestemmer stedet for daten og dermed også prisnivå, bør kanskje være forberedt på å ta regningen. Du vet ikke om den andre egentlig liker stedet du har valgt, og du vet ingenting om den andre synes hun/han har råd til å gå ut å spise. Det kan ta bort litt press om den som inviteres ut, får vite at regningen er tatt hånd om

Det er også en kostnad dersom den ene inviterer hjem på middag, og sørger for at det handles inn deilig mat. Det er en fin gest at den andre tar med vin eller annen drikke alt avhengig av forhold til alkohol. Drikker ingen av partene, er blomster en god erstatning.

Regningen kommer - hvem betaler?

Det går som oftest bra å avtale deling av regningen når måltidet eller daten er over. Stort sett vil alle voksne være opptatt av å være rettferdig og dele regningen.

Vær også klar over at noen ikke vil betales for. Det kan være fordi personen ikke vil stå i gjeld. Eller så kan det handle om at hun eller han ikke ønsker å gi signaler om at det kan bli noe mer.

De kleine situasjonene kan oppstå når det er usikkerhet omkring deling/ikke deling. Det oppstår en usikkerhet som er til å ta og føle på. Det kan typisk skje når man er helt uerfaren med dating og hva som gjelder.

Det kan selvsagt også ha noe med hvordan daten gikk. Du har kanskje ikke lyst til å spandere på en person som du syntes var helt håpløs. Og det er greit. Det skal ikke føles som en økonomisk forpliktelse med å date noen.

Det beste rådet handler om å kommunisere. Å være tydlig er også et signal om hvem du er. Og det er helt greit å spørre om det er greit å dele regningen dersom det er det du vil.
 

Mange kvinner vil synes at det er hyggelig at mannen betaler kaffen på kafeen. Raushet er en god kvalitet, sammen med evnen til å være litt galant.

Hvordan håndtere pengespørsmål før det i det hele tatt blir et "problem"?

Man kan til og med ha litt humor rundt det hele når dere skriver til hverandre før dere møtes.
 
Du, jeg har lett og lett etter den rette, det blir kostbart i lengden. Er det greit om vi deler regningen når vi møtes?
 
Du, jeg har lyst å invitere deg på xxx og jeg vil gjerne betale siden jeg inviterer. Inviterer du på noe litt finere som koster litt, er det kanskje greit å antyde at dette er noe du vil stå for.
 

Den andre har jo alltids sjansen til å parere med; Nei kjære vene, jeg skal da dele regningen, kan skjønne

Av og til står man kanskje i samme kø på kafeen, og betaler hver for seg. Andre ganger reiser den ene seg for å gå til disken og handle. Da spør man jo gjerne om man skal ta med noe til den andre. Da er det kanskje naturlig å betale for kaffen eller drikken som kjøpes uten å be om å bli vippset 35 kroner.

Handlingen kan i seg selv si noe om deg.

Å ta regningen kan oppfattes på flere måter. En person kan oppfattes som blærete og skrytete, nedlatende, arrogant, verdensvant, galant eller generøs. Hva slags inntrykk som legges igjen er veldig knyttet til måten det gjøres på, kroppsspråket og hva som sies.

Å ta regningen kan også oppfattes som at personen gjerne vil investere i relasjonen. Jeg liker deg godt og tar regningen for å vise deg dette.

Å vise uvilje mot å betale er ikke særlig sjarmerende eller attraktivt. Men fremfor å bruke kroppsspråket til å synliggjøre motvilje mot å ta regninga, er det smart å være åpen om å ville dele. Er det fordi du har dårlig råd, er det helt greit å ikke ønske å betale for begge. 

Fremfor alt har du en fin anledning på daten til å vise hvem du er på en positiv måte, gjennom kommunikasjon, raushet og forståelse for andre. Lykke til.

Siste saker:

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.