Skip to content

Denne har alle datere opplevd - hvem betaler?

Hvem betaler på daten? Å dra på date koster ofte penger, og det er ikke alltid åpenbart hvordan du skal forholde deg til temaet.

De første datene involverer ofte kafeer, spisesteder og andre utesteder. Så kommer man til øyeblikket der det skal betales. En handling der du både kan score eller miste ekstra poeng hos den andre.

Hvem betaler på daten - hvem av disse tilhører du?

Å plukke opp regningen er et signal i seg selv uavhengig av hva summen er. Jeg er interessert i deg, derfor betaler jeg, kan være et slikt signal. 

Jeg er mann og galant og betaler alltid for oss når vi er ute. Et annet signal for en som har penger nok.

Du møter de som ikke viser tegn til å dra frem kortet når servitøren kommer. Og du møter de som har kortet klart allerede når dere har bedt om regningen. 
 

Du møter de som tar initiativet og sier fra at de tar regningen når servitøren ankommer med terminalen. Og du møter de som raskt spør om dere skal dele regningen når dere har bedt om regningen. 

Det finnes kvinner som nærmest forventer at mannen betaler, særlig dersom det var han som inviterte.
 
Så møter du ikke minst de som insisterer på å betale uansett hva du mener.
 
Kjenner du deg igjen i noen av disse situasjonene, og hva er din holdning til spørsmålet?

Noen vil ikke stå i gjeld eller signalisere at det blir noe mer.

Det finnes ingen fasit - bare sunn fornuft.

I dag tror jeg det er like vanlig å dele regningen som at en av dere betaler for begge. Alle forstår at dating innebærer mange møter, og at man umulig kan forvente å bli betalt for.

Er det untak? Ja, det synes jeg. Inviterer en mann sin date ut på middag synes jeg det ligger litt i kortene at han betaler. 

Det synes jeg også er både naturlig og galant å indikere sammen med invitasjonen av flere årsaker.

For det første har mannen kanskje valgt sted, og dermed også prisnivå. Han vet ikke om hun egentlig liker stedet han har valgt, og han vet ingenting om hun synes hun har råd til å gå ut å spise. 

Det er ikke rimelig da synes jeg at han skal forvente at hun deler regningen. At hun (evt han) er klar over at daten blir spandert kan ta bort press.

Det er også en kostnad dersom den ene inviterer hjem på middag, og sørger for at det handles inn deilig mat. 

Hun eller han betaler for dette, men en fin gest er at den andre tar med vin eller annen drikke alt avhengig av forhold til alkohol. Drikker ingen av partene er blomster en god erstatning.

Regningen kommer - hvem betaler?

Ofte har jeg erfart at det allerede når vi ber om regningen, avtales deling uten at det blir kleint i det hele tatt. Stort sett vil alle voksne være opptatt av å være rettferdig og dele regningen.

Vær også klar over at noen ikke vil betales for. Det kan være fordi personen ikke vil stå i gjeld. Eller så kan det handle om at hun eller han ikke ønsker å gi signaler om at det kan bli noe mer.

De kleine situasjonene tror jeg oppstår når det er usikkerhet omkring deling eller ikke deling. Det oppstår en usikkerhet som er til å ta og føle på. Det kan typisk skje når man er helt uerfaren med dating og hva som gjelder.

Det kan selvsagt også ha noe med hvordan daten gikk. En har kanskje ikke lyst til å spandere på en man syntes var helt håpløs. Og det er greit. Det skal ikke føles som en, eller følge med en økonomisk forpliktelse med å date noen.

Det beste rådet jeg kan gi, handler om å kommunisere. Å være tydlig er også et signal om hvem du er. Og det er helt greit å spørre om det er greit å dele regningen dersom det er det du vil.
 

Jeg synes også at det er greit at en mann betaler kaffen på kafeen. Jeg synes menn skal være galante og litt herreaktige. En stil som i hvert fall ikke er like vanlig som i tidligere tider. Å kjøpe en kaffe er kanskje ikke galantskap av de store, men en hyggelig gest kan det da oppfattes som.

Hvordan håndtere pengespørsmål før det i det hele tatt blir et "problem"?

Ikke overraskende, med kommunikasjon. Man kan til og med ha litt humor rundt det hele når dere skriver til hverandre før dere møtes.
 
Du, jeg har lett og lett etter den rette, det blir kostbart i lengden. Er det greit om vi deler regningen når vi møtes?
 
Du, jeg har lyst å invitere deg på xxx og jeg vil gjerne betale siden jeg inviterer. Inviterer du på noe litt finere som koster litt, er det kanskje greit å antyde at dette er noe du vil stå for.
 
Den andre har jo alltids sjansen til å parere med; Nei kjære vene, jeg skal da dele regningen kan skjønne

Dette er et spill der en slik respons handler om å vise at hun eller han gjerne deler, men det ville vært rart dersom den som inviterte gikk med på deling nå. Den eneste riktige responsen nå er; .
 
Av og til står man kanskje i samme kø på kafeen, og betaler hver for seg. Andre ganger reiser man seg for å gå til disken og handle. Da spør man jo gjerne om man skal ta med noe. 
Da er det kanskje naturlig å betale for kaffen eller drikken som kjøpes uten å be om å bli vippset 35 kroner.

Handlingen kan i seg selv si noe om deg.

Å ta regningen kan oppfattes på flere måter. En person kan oppfattes som blærete og skrytete, nedlatende, arrogant, verdensvant, galant eller generøs.
 

Hva slags inntrykk som legges igjen er veldig knyttet til måten det gjøres på, kroppsspråket og hva som sies.

Å ta regningen kan også oppfattes som at personen gjerne vil investere i relasjonen. Jeg liker deg godt og tar regningen for å vise deg dette.

Å vise uvilje mot å betale er ikke særlig sjarmerende eller attraktivt. Er det fordi du har dårlig råd er det helt greit å ikke ønske å betale for begge. 

Men fremfor å bruke kroppsspråket til å synliggjøre motvilje mot å ta regninga, er det smart å være åpen om å ville dele.
 
Jeg håper dette date tipset ga deg noe du kan bruke når du dater videre. Lykke til.

Norges største dating og sexblogg

page69.no er et livsstilsmagasin som har sitt innholdsfokus knyttet til menneskers seksualitet, men særlig knyttet til sex og erotikk og uavhengig om man er singel eller i et forhold.

Det innebærer at vi jobber med mange spennende temaer som angår alle, for seksualitet er noe vi alle har. Velkommen.