Skip to content
Mer sex gjør oss bedre på jobben | page69

Mer sex gjør oss bedre på jobb!

Det er mange grunner til å ha mye sex. Her er en til! Forskning viser at mer sex øker produktiviteten på arbeidsplassen.

Sex øker produktiviteten på arbeidsplassen

Et studium av arbeid og sexvaner hos gifte amerikanske ansatte i 2017 fant at de som ubevisst prioriterte sex hjemme, ga seg selv et fortrinn på jobben neste dag, fordi de hadde større sannsynlighet for å fordype seg i oppgavene sine og glede seg over arbeidslivet.

«Vi lager vitser om at folk har en ‘spring in their step’ (am. uttrykk, i betydning av å være energisk og ha selvtillit), men det viser seg at dette faktisk er en ekte ting, og vi bør ta hensyn til det,» sier Keith Leavitt, førsteamanuensis i Oregon State University. Han er ekspert på organisasjonsatferd og ledelse.

«Å opprettholde et sunt forhold som inkluderer et sunt sexliv, vil hjelpe de ansatte til å være fornøyde og engasjerte i arbeidet sitt, noe som gagner dem og organisasjonene de jobber for.»

Å opprettholde et sunt sexliv hjemme øker de ansattes arbeidsglede og engasjement på kontoret, noe som understreker verdien av en sterk balanse mellom arbeidsliv og privatliv.

Jobbstress påvirker sexlivet negativt

Studien viste også at når ansatte bringer arbeidsrelatert stress hjem fra jobben, påvirker det negativt sexlivet. «I en tid der det er utbredt med smarttelefoner og det ofte forventes svar på e-post etter arbeidstid, viser funnene viktigheten av å forlate jobben på kontoret», hevder Leavitt. Når arbeid bærer så langt inn i de ansattes personlige liv at de ofrer aktiviteter som sex, kan jobbengasjementet avta.

Seksuell omgang utløser frigjøring av dopamin, en nevrotransmitter tilknyttet belønningssentrene i hjernen, samt oksytocin, et nevropeptid assosiert med sosial binding og tilknytning. «Det gjør sex til en naturlig og relativt automatisk stemningsheis, og fordelene strekker seg langt inn i neste dag», sier forskeren.

Sex gir godt humør i minst 24 timer

For å forstå hvordan sex påvirker jobben, fulgte forskerne 159 gifte ansatte i løpet av to uker, og ba dem om å fullføre to korte undersøkelser hver dag. De fant ut at ansatte som engasjerte seg i sex, rapporterte mer positivt humør dagen etter. De høye humørnivåene om morgenen førte også til mer vedvarende arbeidsengasjement og arbeidsglede gjennom arbeidsdagen.

Effekten, som ser ut til å vare i minst 24 timer, var like sterk for både menn og kvinner, og den var til stede selv etter at forskerne tok hensyn til ekteskapelig tilfredshet og søvnkvalitet, som er to vanlige predikatorer for dagshumøret.

«Dette er en påminnelse om at sex har sosiale, emosjonelle og fysiologiske fordeler, og det er viktig å gjøre det til en prioritet,» sier Leavitt. «Bare ta deg tid til det.»

Sex bør bli en del av tenkningen rundt positiv helse

For tjue år siden kan det ha virket rart å overvåke søvn, telle skritt eller aktivt trene mindfulness, men nå er dette aktiviteter som folk praktiserer som en del av arbeidet med å leve sunnere og mer produktive liv. «Det kan være på tide å revurdere sex og fordelene også», mener Leavitt.

«Å gjøre en mer bevisst innsats for å opprettholde et sunt sexliv, bør betraktes som et spørsmål om menneskelig bærekraft, og som et resultat, en potensiell karrierefordel,» fortsetter han.

Amerikanske arbeidsgivere vil sannsynligvis ikke følge etter en byrådsleder i Sverige som foreslo at lokale kommunale ansatte fikk lov til å bruke en time av arbeidsuka på sex. Håpet er å øke byens fallende befolkningstall, samt forbedre de ansattes humør og produktivitet.

«Men arbeidsgivere kan styre sin ansattes engasjement mer bredt i form av retningslinjer for balanse mellom arbeidsliv og privatliv som oppfordrer arbeidstakere til å koble seg fra kontoret,» sier Leavitt. Franskmennene vedtok faktisk en lov som forhindrer e-post etter arbeidstid og gir ansatte en «rett til å koble av.»

«Det er fristende å være online, men det er sannsynligvis bedre å koble fra hvis du kan,» avslutter han. «Og arbeidsgivere bør oppmuntre arbeidstakerne til å løsrive seg helt fra jobben etter arbeidstid.»

Visste du at?

Det har vært flere studier som har sett på sammenhengen mellom praktisering av BDSM og psykisk helse. Det er funnet klare positive effekter! 

Kilder

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.