Skip to content
tannbleking

Smil med økt selvtillit. Etter kun noen dagers behandling med tannbleking, er det mange som opplever en merkbar og fornyet selvtillit.

Kaffe, te, vin, brusdrikker, matvarer. Det er mye som tærer på eller misfarger tennene våre. En gang i blant kan det være på sin plass å friske opp fargen på tennene igjen. Og med de smarte metodene for tannbleking som finnes, tar det ikke lang tid å få en ring av selvtillit, slik tannkremreklamen på 80-tallet lovte.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Å føle seg fin gjør noe med oss

At shopping utløser lykkehormoner som serotonin er en kjent sak. Vi kjøper inn noe fint til oss selv, og vet at vi vil oppleve en aldri så liten beruselse av å være ekstra fresh og fin. Selv det å iføre seg noe lekkert og sexy undertøy som ikke en gang synes for andre, er nok til å øke velværefølelse og selvtillit flere hakk. 

Å inspirere leserne til å fokusere på det å føle seg fin, ha det bra med seg selv, det å ta seg tid til seg selv, og ta vare på seg selv, er fanesaker her på page69.no. Selv det å pleie tenner er en del av vår seksualitet, både fordi det handler om vår helse, men også fordi det handler om vårt uttrykk i møte med verden.

Noe som virkelig får selvfølelse og selvtilliten på plass, er nettopp et godt smil. Hvite tenner symboliserer at man tar vare på seg selv og er opptatt av egenpleie. Man ser freshere ut, og både uttrykker og føler større selvtillit. Det er en enkel liten ting å vedlikeholde tenner, og ved misfarging også å gjennomføre en tannbleking. Effekten kan være monumental for psyken.

Tannbleking med profesjonell hjelp

cVi har tatt turen til en populær tannklinikk like sør-øst for Oslo, Kolbotn Tannklinikk. Klinikken er svært populær og har kunder også godt utenfor nærområdet på grunn av sin kompetanse, smertefrie behandling, tannlegeskrekktilbud og akuttvakt-tjeneste.

«I mange tilfeller kan tennene pusses og poleres hos oss med et godt resultat.» Dette sier eier og tannlege Jasdeep Ohri ved klinikken, som ligger bare 20 minutter utenfor Oslo sentrum. «En slik behandling fjerner ytre misfarging. Ønsker man lysere tenner må man imidlertid fjerne indre misfarging, og da kreves det en form for tannbleking,» fortsetter han.

«Tannbleking innebærer bruk av et spesielt blekemiddel som trenger inn i tennene og tar bort fargestoffer som har samlet seg. Tannbleking kan utføres både hjemme og på en tannklinikk», forteller Jasdeep. Ohri er kåret til landets fjerde mest populære tannlege med flere hundre topp-anmeldelser både på Google Reviews og legelisten.no.

Tannbleking hos tannlegen

«Bleking av tenner kan utføres profesjonelt hos oss i en tannlegestol», sier Jasdeep. «Vi vil først legge på en beskyttelse på tannkjøttet, slik at tannkjøttet ikke påvirkes av behandingen. Deretter påfører vi et blekemiddel på fremsiden av tennene som skal blekes. En slik prosess tar normalt en til to timer, og resultatet av tannblekingen er synlig allerede etter en behandling.»

Bleking av tenner hjemme

«Tannbleking hjemme kan også gjøres profesjonelt med starthjelp fra oss. Utgangspunktet for en vellykket bleking av tenner hjemme er å få laget et sett med blekeskinner. Tannlegen tar et gipsavstøp av tennene i over- og underkjeven, som så brukes for å lage selve blekeskinnene.

En blekeskinne er en slags gummiaktig sak som har perfekt passform til tennene, og som derfor ikke oppleves ubehagelig å ha på. Det skilles mellom tannbleking om natten, og bleking av tenner på dagtid», beskriver Ohri.

Tannbleking på natten:

«Vi anbefaler å bruke blekemiddelet 6 – 8 timer hver natt. Man vil se resultater ganske raskt, og man regulerer selv hvor mange dager behandlingen skal foregå. Mange velger nok å bleke tennene helt til de går tom for blekemiddel. Men er man fornøyd med resultatet før man går tom, er det lurt å stoppe. Tennene kan bli kunstig hvite, og det er ikke nødvendigvis pent», sier Jasdeep.

Bleking av tenner på dagen:

«Normalt brukes blekemiddelet i 30 – 60 minutter hver dag», fortsetter Jasdeep. «Antall dager man behandler tennene varierer som for tannbleking om natten. Enten til ønsket resultat er oppnådd, eller til man er tom for blekemiddel og evt. skaffer mer fra tannlegen.»

Fremgangsmåte når man bleker tenner hjemme:

Så gir tannlege Ohri noen gode råd for den som vil bleke tennene sine. 

«Puss tennene nøye og rengjør eventuelt med tanntråd. Skyll munnen med fluor. Man kan bleke tennene i både over- og underkjeve samtidig, men ofte er det mest behagelig og bleke kun èn kjeve om gangen.»

«Påfør en liten dråpe gel i front av blekeskinnen, det feltet der fremsiden av hver tann vil møte blekeskinnen. Mengden gel skal anpasses størrelsen på de respektive tenner ( små tenner = mindre gel, store tenner = mer gel). Selv om du påfører en mindre mengde, vil dette presses utover når skinnen tres på tennene. Man kan også hjelpe til med fordelingen av blekemiddel over tennene ved å presse gjentatte ganger mot skinnen»

«Sett tilbake hetten på sprøytespissen etter bruk! Tørk vekk spytt fra tennene som skal blekes før skinnen settes på. Plasser skinnen over tennene og pass på at den sitter ordentlig på plass. Tørk bort eventuelt overflødig gel fra tannkjøttet.»

«Etter at dag/natt-behandlingen er overstått, fjernes blekeskinnen. Det er da viktig å fjerne rester av blekemiddelet fra tenner og tannkjøtt ved å skylle munnen godt. Deretter bør man rengjøre skinnen forsiktig i kaldt vann med hjelp av tannbørsten. OBS: Ikke bruk varmt vann når skinnen rengjøres. Dette kan deformere/ødelegge skinnen», advarer Jasdeep.

Viktig å vite når man skal bleke:

«Resultatet ved tannbleking er vanskelig å forutsi da det vil variere fra person til person. De fleste har fått hvitere tenner etter endt behandling, men det er enkelte råd som kan bidra til, eller påvirke til et positivt resultat.»

«Vi gjør gjerne en vurdering av både tenner og tannkjøtt før blekingen tar til», sier Jasdeep. «Og har man hull i tennene, bør man ikke gjennomføre bleking av tenner før dette er reparert. Derfor er det uansett lurt med en rask undersøkelse før bleking igangsettes.»

«Ikke bruk andre blekemidler enn de som er kjøpt fra oss eller en annen tannlege som kan veilede i gjennomføring. Blekemiddelet du har fått fra oss er utviklet for å påføres og brukes på den måten som er beskrevet her. Andre preparater kan ha andre krav, forhåndsregler, forsiktighetsregler eller bieffekter, og er kanskje heller ikke designet for bruk i skinnetyper vi bruker. Man vet heller ikke om selve blekeskinnen kan påvirkes negativt ved bruk av andre typer blekemidler.»

«Har man fyllinger og keramiske kroner, vil ikke disse påvirkes av blekemiddelet. Det kan derfor bli nødvendig å skifte synlige fyllinger etter endt bleking for et perfekt resultat», sier Jasdeep.

«Når tannblekingen pågår bør man helt unngå vin, kaffe, te, tobakk og andre produkter som kan misfarge tennene mens behandlingen pågår. I denne perioden er nemlig tennene mer mottagelig for fargestoffer/misfarging! I tillegg bør man unngå slike produkter i 2 til 3 uker etter endt behandling. Desto lenger man venter med inntak av slike produkter, desto lenger vil resultatet naturligvis vare.»

Andre råd som bør følges når man bleker tennene:

Til slutt vil jeg oppsummere noen viktige ting i forbindelse med bleking av tenner», sier Ohri. «Noen opplever litt ising i tennene mens tannbleking pågår. Både daglig fluorskylling og bruk av spesialtannkrem kan redusere eller fjerne problemet. Dersom det oppstår plagsomme smerter bør behandling avbrytes og tannlege oppsøkes for konsultasjon og vurdering.»

«Brukes det for mye blekemiddel i skinnene, kan dette føre til sårhet i tannkjøttet. Stopp behandlingen i noen dager og forsøk igjen, nå med redusert dose. Gravide kvinner skal ikke bleke tenner under svangerskapet. Det er heller ikke anbefalt at ammende kvinner gjennomfører bleking av tenner. Og til slutt, blekemiddelet må brukes og oppbevares i henhold til fabrikantens anbefalinger.»

«Velger man å kjøpe blekemiddel og blekeskinner på nettet, bør man trå varsomt. Skinner er da ikke tilpasset tennene dine, noe som kan resultere i at blekemiddel unnslipper skinnen og svelges. Det kan også være usikkerhet i forhold til hvor sterkt blekemiddelet er, og for stor dose virkestoff kan gi uheldige bieffekter. De fleste har nok ikke kunnskap om dosering. Man kan kanskje spare noen kroner, men heller sikkert og trygt fremfor ubehagelige opplevelser», det er vårt råd avslutter Jasdeep.

Facebook

Del gjerne saken på Facebook

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.