Skip to content

straks barn er involvert blir det komplisert

Når er det riktig å introdusere den nye for barna?

Du har møtt en fantastisk person, har blitt forelsket, og lurer nå på når det er naturlig å introdusere han eller henne for barn eller barna.

På spørsmålet om når - her har du en mulig løsning!

La oss bare kaste oss ut i en mulig løsning. Svaret kan være: med en gang!
 

At barn omgås og er vant til gode voksne av begge kjønn er bare en fin ting. Barna får dermed et naturlig forhold til både kvinner og menn.

Du behøver ikke å introdusere personen som din nye kjæreste, men som en venn. Et barn vill ikke henge seg opp i dette og fortsette med sitt. Du på din side kan observere hvordan ditt barn interagerer med en mulig stemor eller stefar. Og like viktig – omvendt.

Dette gir deg nyttig input i hvordan relasjonen mellom barn og en mulig steforelder fungerer. Ved å introdusere din mulige partner tidlig i relasjonen gir deg tid til å se nettopp hvordan relasjonen med barnet også utvikler seg.
 
En viktig ting med denne fremgangsmåten, er at du får denne informasjonen før du forelsker deg voldsomt. Da er det nemlig mye vanskeligere å avslutte.

Din nye kjæreste er egentlig en fremmed ganske lenge!

Du vet at du etter et brudd på et eller annet tidspunkt vil finne en ny partner. Det samme vil gjelde din ex. Barnet eller barna bør forberedes på at mamma og pappa etterhvert vil finne nye partnere og hva det nye livet deres vil innebære.
 

Det er naturlig at man må lete for å finne en partner der begge passer for hverandre. Det er mange egenskaper og sider ved to personligheter som skal stemme overens. 

Hver enkelt av dere vektlegger også forskjellig hva som er viktig og mindre viktig hos den andre.

En coach jeg har hatt mange møter med sier det slik. De egenskapene du forelsker deg i hos den andre, er de som skaper problemer og som du misliker senere i forholdet!

Det dette betyr, er at alle har med seg sine vaner og uvaner inn i et forhold. Når vi er forelsket er det lett å overse sider som kanskje vil bli et problem for akkurat deg litt senere.

Det er faktisk ofte slik at disse sidene ikke er synlig i det hele tatt fordi dere bare fokuserer på hyggelige aktiviteter, spiser ute, og nyter livet. 

Når hverdagen inntreffer vil andre sider ved både deg selv og den andre komme til syne. Det er i den nye fasen dere faktisk vil se om begge vil satse videre.

Dessverre er det slik at mange går hvert til sitt etter at forelskelsen har lagt seg og hverdagen treffer. Det viste seg at noen uvaner og ulikheter kom til syne

Voksne ansvarsbevisste mennesker vet at dette kan skje, og beskytter barna fra å oppleve stadig nye personer i livet sitt ved å vente med introduksjonen.

Match for både deg og barna

Det legges til en ekstra dimensjon i datingen når barn er involvert på den ene eller begges sider. Dess flere barn, dess større er kompleksiteten når slike forhold skal fungere. Det store spørsmålet er hvor lenge man skal date en person før barna møter den nye?
 
Det er viktig å ha flere tanker i hodet samtidig. Du ønsker en partner i livet ditt, men må samtidig sikre at dette mennesket matcher barnet eller barna. 

Det skal være en god og stabil voksenperson. Det betyr i realiteten at du i perioden dere dater og utforsker hverandre, også må utforske personens evner til å være nettopp det, en stabil og trygg voksen i relasjonen med barn.
 
Du søker egentlig etter den rette for både deg selv og barna.
 
Mens du ennå er på søk eller om du allerede er i full gang med å date en flott person, bør du jevnlig snakke med barnet eller barna om det å få en ny voksenperson inn i livet deres. De må få stille spørsmål og få svar på vanskelige ting.
 
Å snakke med barn om vanskelige ting er en ting. Hva de forstår en helt annen. Livet etter et brudd kan være traumatisk for barn som kan føle at de mister trygghet og stabilitet. Dette kan påvirke dem negativt helt inn i voksenlivet.
 
Det er verdt pengene å snakke en time eller to med en profesjonell parterapeut, om hvordan du kan ha gode samtaler om vanskelige ting med barn. Bor du i Oslo-området kan jeg anbefale Siri hos Inspira.no.

 

Du søker egentlig etter den rette for både deg selv og barnet.

Å invitere et annet menneske inn i din familie innebærer et ekstra ansvar for deg.

Den andre vet ingenting om din familiesituasjon og vil ha behov for å forstå for å kunne vurdere. Forstå relasjonene som eksisterer i din familie, og kunne vurdere om hun eller han vil passe inn i disse. Du må faktisk se deg og din familie i den andres øyne.

Forstå bonusfamiliens utfordringer

Det er lett å la seg fasinere av den man møter, bli oppover ørene forelsket og glemme alt annet her i verden. Å være forelsket er en utrolig deilig tid.

Forstår du utfordringene med å etablere og få en bonusfamilie til å fungere, har du flere kriterier for valg av partner når du dater. 

En slik kunnskap er derfor lurt å ha før du forelsker deg. Før dere blir et par og flytter sammen og før dere på den harde måten oppdager vanskelige utfordringer.

Det er selvsagt vanskelig å vite hvordan et annet menneske vil fungere som voksenperson for ditt barn. Derfor er det bare samtaler rundt det å være voksenperson ovenfor barn som kan gi deg hint om hvordan den andre vil fungere.

Forholdet vil fungere dårlig på sikt dersom personen ikke engasjerer seg i barnet ditt. Det er umulig å fungere som god voksenperson uten å ha omsorg og interesse for barn. I tillegg snakker vi om andres barn.

Det å ha omsorg for andres barn ligger ikke i menneskets natur. Det har en evolusjonær forklaring, og det er årsaken til hvorfor mange steforeldre sliter.

En trinnvis tilnæring til barna kan være en god løsning.

Når du skal introdusere den andre for ditt barn handler om din trygghet for at tiden er moden. At samtaler omkring tematikken har gitt deg trygghet for at den andre er den rette også i forhold til ditt barn.

Når denne følelsen vokser i deg, vil du på et tidspunkt føle at det er riktig å fortelle barna at du har møtt en veldig hyggelig mann eller dame. Kanskje du viser barnet bilder, du forteller om personen og du lar barnet stille spørsmål.

La tanken modne, snakk om det dere to gjør når dere er på date. Ikke minst er det viktig at barnet stadig får høre at det ikke er en ny mamma eller pappa som er på vei. 

Det er også viktig å snakke om rollen den andre faktisk vil få på en måte barnet kan forstå.

Det finnes ingen fasit for hvor lenge barnet skal være klar over at det nå finnes en ny kjæreste for deg der ute uten å møte personen. 

Både alder, barnets personlighet, familiære forhold, og hvor lang tid det har gått siden bruddet med barnets andre forelder spiller inn.

Personlig tenker jeg at forholdet bør gli over i fasen etter forelskelsen før barnet involveres. Dere bør først føle trygghet for forholdet før dere legger til en ny faktor som et barn vil utgjøre i relasjonen. 

Du og din nye partner bør ha mange samtaler om forventninger til hverandre og barnets ulike behov.

Lykke til.

Siste saker:

Inspira-Siri-285x190px.jpg

Ekspert på bonus-familier

Siri Merete Andersen hos Inspira.no utenfor Oslo, har mange års erfaring med å hjelpe par som står i utfordringer knyttet til bonusbarn-tematikk. Den beste medisinen er å forebygge, men når dere har problemer, søk hjelp før det er for sent. Utfordringer i slike sammenhenger er vanlig, og også vanskelig å fikse på egenhånd, sier Siri. Verdt å nevne er det også at hennes ekspertise, gjør at hun har kunder fra hele landet – fra nord til sør!

Norges største dating og sexblogg

page69.no er et livsstilsmagasin som har sitt innholdsfokus knyttet til menneskers seksualitet, men særlig knyttet til sex og erotikk og uavhengig om man er singel eller i et forhold.

Det innebærer at vi jobber med mange spennende temaer som angår alle, for seksualitet er noe vi alle har. Velkommen.