Skip to content

Orgasme - Høydepunkt, klimaks, utløsning. Sterke fysiologiske opplevelser kan beskrives på flere måter, men det er også mange måter man kan oppnå dem på.

Mange lurer på hva orgasme egentlig er. Hvordan oppnår man orgasme, hvordan føles det og oppleves det på samme måte for kvinner og menn? Og ikke minst kommer det mange spørsmål om spruteorgasme, klitorisorgasme og g-punktorgasme.

Facebook

Hva er orgasme?

Definisjonen hos snl.no (store norske leksikon) er: Orgasme er en utløsning av spenning under en seksuell opplevelse og i form av korte muskelsammentrekninger som er forbundet med en intens lystfølelse.

Ja, sånn kan det forklares, men hva innebærer denne definisjonen? Page69 tar den kvinnelige utløsningen nærmere i øyesyn.

Og hvis det er noen partnere til kvinner som leser dette, husk: en seksuelt tilfredsstilt kvinne maser ikke om noe helst etterpå! Hjelp henne til et deilig høydepunkt og bli belønnet med salige smil og null masing!

Varm opp til orgasmen

Som for all trening gjelder det å varme opp kroppen for å få maks utbytte av en seksuell opplevelse. Det har vært mange teorier om hva slags stimulering som fremkaller orgasme. Stimulering av livmortappen, indre deler av skjeden, g-punkt, klitoris, men også andre deler av kroppen. Ikke minst kan fantasier og drømmer ha betydning.

Vi vet at kroppen vår kan bygge opp kåtskap som også bidrar til hvor lett man oppnår utløsning. Klinisk sett mener noen forskere at hvor kvinnen befinner seg i menstruasjonssyklusen, har betydning for hvor lett hun får utløsning.
Det er positivt at vi allerede som ganske unge utforsker kropp og egen seksualitet. Det bidrar til økt selvinnsikt og seksuell trygghet når man blir voksen. Dette kan bidra til et større seksuelt repertoar og en kontinuerlig utvikling av eget seksualliv.

Å oppleve nytelse og god seksualitet krever dedikasjon og evne til å stadig utvikle seg og kommunisere dersom man er i et forhold. Har man lite sex, er det mye som tyder på at også sexlysten reduseres. Dette er imidlertid ikke en permanent tilstand, men noe som tiltar dersom man igjen blir seksuelt aktiv.

Hva utløser orgasme

Fremdeles tror mange at alle kvinner kan oppnå klimaks gjennom penetrering, mens faktum er at det kun er sånn ca. 25% som når klimaks på denne måten. De øvrige 75% må vanligvis ha klitorisstimulering eller andre former for stimulering for å komme i mål.

Selv om det er sant at kvinner har en lavere orgasmerate enn menn, er det også sant at erektilt vev i en kvinnekropp er spredt ut over en større området. Det betyr i prinsippet at kvinner har flere erogene soner som kan nytes og flere måter å nå klimaks.

Gjennom årenes løp har det vært mange diskusjoner i fagmiljøer om hva som fremkaller en orgasme.

Særlig har diskusjonene vært mange i forhold til kvinnekroppen. Sigmund Freud, grunnleggeren av psykoanalysen, mente for eksempel at utløsning indusert gjennom klitorisstimulering, var en umoden orgasme. Han mente at det var den vaginale orgasmen som uttrykte en moden seksuell respons. Kanskje kan ordet umoden/moden heller knyttes til hvilken type orgasme man fikk når man begynte utforske egen kropp og seksualitet? Det er naturlig å tro at klitoris fikk oppmerksomhet før vagina i denne utforskningen.

Det har vært flere undersøkelser omkring kvinner og deres orgasmer, og seksualforskeren Shere Hite, fant på 70-tallet ut at kun 30% av kvinnene fikk vaginal orgasme (ved penis-penetrasjon). De øvrige foretrakk eller måtte ha klitorisstimulering for å oppnå sitt klimaks. Det er også dette tallet som det refereres til i mange sammenhenger i moderne tid. At 70% av kvinnene må ha klitorisstimulering for å få utløsning.

Enkelte mener også at kvinner vil foretrekke stimuleringen som ledet henne til den aller første utløsningen. For mange er dette nettopp stimulering av klitoris. Ritualer, vaner og mønstre kan også skape en form for avhengighet for å oppnå utløsning. Venner man seg til at klimaks skjer i bestemte omgivelser, og gjennom bestemte stimuleringer og handlinger – for eksempel ved bruk av sexleketøy, kan dette bli den foretrukne måten.

Multiorgasme

Mange kvinner er i den heldige situasjonen at de kan få flere utløsninger innenfor en kort tid. Vi skiller mellom serieorgasmer [flere raskt påfølgende orgasmer i løpet av akten] eller totaltorgasmer (flere typer orgasmer samtidig i en utløsning). 

Enkelte kvinner får eksempelvis først en klitorisorgasme, deretter en g-punktorgasme som igjen kan ende i en vaginalorgasme. Dette kalles serieorgasme. 

Serieorgasmer er en av de virkelig store gledene ved å bli eldre, for denne evnen ses nemlig sjeldnere hos yngre kvinner. Det kan være flere årsaker til dette. Voksne kvinner blir mer uredde og usjenerte med alderen og de har blitt bedre kjent med vår egen kropp. Sist, men ikke minst tør vi si fra hva det er som er deilig!

Øv deg mens du onanerer og fortsett med å stimulere rundt klitoris etter første orgasme helt til neste innfinner seg. For noen vil de neste føles mer intense, for andre mindre intense. Best blir det sammen med partneren når dette fenomenet kan utforskes i fellesskap.

Kuriositeter om kvinners orgasmer

Kvinnens utløsning har mange gode effekter. Den forebygger mot både inkontinens, menssmerter, søvnvansker, stress, infeksjoner og spenninger i kroppen. Orgasmer øker også kvinnens livskvalitet ved å påvirke humør og partnerforholdet.

Når det gjelder inkontinens og hvor sterke orgasmer man får, kan regelmessig bekkenbunnstrening forebygge det ene, og forsterke det andre. Vi har testet Elvie – bekkenbunnstrening styrt av en app. Et lekkert produkt og samtidig formidabelt i sin virkemåte og effekt. Et må ha produkt for den som ønsker å styrke seg i skjeden.

Sex generelt, men også orgasmen i seg selv, har flere positive effekter. Den får pulsen til å stige som igjen skaper høyere kalori-forbrenning. Orgasmen øker serotoninninivået hvilket motvirker lysten på mat ved å gi dårligere appetitt. Sex er med andre ord en fin slankemetode!

Ulike typer orgasmer

Klitorisorgasme

Først i 1998 fant forskere ut hvordan klitoris faktisk så ut. Den gjemmer seg under huden like over skjedeåpningen, og omtales som et isfjell der man kun kan se toppen. 

Klitoris har ingen annen anatomisk oppgave enn å gi tilfredsstillelse. Sånn sett er dette lystsenteret unikt i forhold til våre organer. Men den delen vi kan se av klitoris, er kun toppen av det berømte isfjellet. For organet kan bli hele 8 cm langt. Og med sine 8000 nerveender er det ingen andre organer som er i nærheten av å ha samme følsomhet. Penis har ca. 4000 nerveender.

Klitoris slutter heller aldri å vokse. Når en kvinne når overgangsalderen, vil den synlige delen av klitoris være ca. fem ganger så stor som da hun var tenåring.

Hva orgasme angår, antyder forskning at dess nærmere klitoris er plassert skjedeåpningen, dess enklere vil kvinnen oppnå utløsning. Det kan vel også sies å være logisk, da en slik plassering ofte vil medføre økt mulighet for stimulering under samleie.

Anatomien til klitoris

Klitoris er et svamplegeme, og akkurat som en penis fylles den med blod og blir stiv. Anatomien til klitoris ble kartlagt ordentlig i 1998 gjennom MR-scanninger av kvinners underliv.

Klitoris’ størrelse har også betydning i forhold til hvor lett en kvinne oppnår utløsning eller ikke. Dermed har dette også betydning for kvinners seksualliv.

Nyere forskning viser dermed at både plassering og størrelse har betydning for oppnåelse av utløsning. Et lite klitorishode som er plassert høyere opp (lengere vekk fra skjedeåpningen), gir tilsynelatende mindre evne til å få utløsning. Dette kan være faktorer som gjør at det er vanlig at mange kvinner har problemer med å få utløsning.

Det mangler fremdeles mye forskning på temaet, samt undersøkelser der tilstrekkelig antall testdeltakere deltar. Man vet for eksempel ikke om det er et høna- eller egget- forhold. Altså om kvinner med større klitoris enn gjennomsnittet får dette fordi de har flere orgasmer, eller om de er født med større klitoris som dermed fungerer bedre.

Ikke helt utenkelig, mener forskere. At klitoris vokser fordi kvinnene er seksuelt aktive og oppnår orgasme, i motsetning til mindre seksuelt aktive kvinner som kanskje får redusert blodtilstrømning til klitoris.

Det er viktig å påpeke at størrelsen på klitoris samt plassering, ikke dømmer kvinner til et liv uten orgasmer. God tid til forspill og utforskning av ens egen kropp og seksualitet og hva som skaper mest lystfølelse, er viktige faktorer. Bruk av sexleketøy har blitt svært vanlig, og page69 har også en sak som heter hvordan velge vibrator.

Hvordan oppnå klitorisorgasme?

Finn først ut om du foretrekker direkte eller indirekte stimulering. Direkte berøring betyr at selve klitoris stimuleres gjennom berøring. En indirekte stimulering kan for eksempel skje gjennom stimulering av kjønnsleppene, eller ved å stimulere over klitoris – på klitorishetten.

Bruk fingrene fremfor et sexleketøy slik at du blir kjent med deg selv. Det er ulike måter du kan stimulere klitoris på, enten det skjer direkte eller indirekte. 

Med måter menes selve bevegelsesmønstret. I sirkler rundt klitoris, opp og ned, spiral ut fra klitoris og spiral tilbake, fra side til side, diagonalt – og kombinasjoner med disse bevegelsene. Du kan også ligge på magen og gni underlivet mot underlaget, en hånd, fingre eller knokene alt ettersom hva som stimulerer best.

Fremfor å starte med en direkte stimulering, kan du også begynne andre steder på kroppen. For eksempel på brystene, magen, innside av lårene, anuskiling eller stimulering av kjønnslepper. Sakte beveger du stimuleringen i retning av klitorisområdet samtidig som du lar kroppen få ro og en trinnvis oppbygging av opphisselsen.

Orgasme

Orgasmer i vagina

Vaginal orgasme

«Vaginale orgasmer er sterkere enn klitorisorgasmer», dette hevder både sexologer og kvinner som er spurt. «Vaginalorgasme er det samme som g-punktorgasmer», hevder andre. Begrepsforvirring kan lett oppstå, ikke minst fordi det mangler nok forskning på dette området.

Flere kliniske studier må til for at vi skal forstå dette og kunne konkludere ut ifra sikre nok data. Slik forskning vil kanskje kreve at hundrevis av forsøkspersoner følges over flere år.

Hva slags kunnskap og innsikt forskere får, er også knyttet til hvorvidt kvinnene som deltar opplever å få ulike orgasmetyper eller ikke. Kvinner som opplever varierte utløsninger har ulike oppfatninger om hva som er sterkest, men dette kan også variere fra gang til gang hun oppnår klimaks.

Noen kvinner opplever at vaginalorgasme er sterkest, fordi den i større grad involverer hodet og kroppen enn klitorisorgasmer. Klitorisorgasmer betegnes hos disse kvinnene mer som en lokal og raskere utløsning sammenlignet med vaginalorgasme.

Sexolog Gro Isachsen i samtale med KK, hevder at det er sjeldnere med rene vaginalorgasmer ut ifra møter med sine klienter, som også sier at vaginalorgasmer oppleves mye sterkere enn klitorisorgasmer. Opplevelsene kan muligens knyttes til om kvinnen er multiorgasmisk eller «kun» får en orgasme under seksuell aktivitet. Rene vaginalorgasmer hevdes å være sjeldnere enn de øvrige variantene.

Vi vet også at trening av bekkenbunnsmuskulaturen påvirker følsomhet og evne til å få orgasme. Det er utviklet spesielle vekter som kan føres opp i vagina, og hvor kvinnen skal bruke muskulaturen til å holde vekten på plass. Dette vil trene bekkenbunnsmuskulaturen på samme måte som vanlig muskeltrening. Økt muskelstyrke bidrar til bedre kontakt med klitoris som igjen kan føre til flere og sterkere orgasmer.

Spruteorgasme

Noen vaginaeiere hevder at intens og rytmisk berøring av G-punktet foran i skjedetaket kan gi dem sterkere orgasmer som viser seg som sprutorgasme.  

Enkelte kvinner tror første gangen at de har tisset på seg når de oppdager en våt flekk på lakenet etter at de har hatt orgasme, men som oftest er dette basisk vaginalvæske som spruter ut av skjeden under selve orgasmen. Væsken kommer fra noen kjertler som sitter rundt urinrøret, men det er altså ikke urin. 

Noen hevder at disse utløsningene er deres livs beste. Andre har aldri hatt spruteorgasme eller merker ikke den store forskjellen.

En forutsetning for å få sprutorgasme er å kunne slappe av ordentlig i underlivet, slik at man faktisk kan presse ut væsken uten å være redd for å urinere. Det er alltid lurt å tømme urinblæren før og etter sex.

Knipeorgasmer

Det finnes også kvinner som kun får orgasme ved å stimulere seg selv ved å holde bena i en spesiell posisjon, og ved å spenne og slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen.

C-spot

C-punktet er ikke like berømt som klitoris og g-punktet. C-punktet befinner seg dypt inni skjeden, ved nerveendene ved livmorhals og livmor. Bokstaven c på grunn av det engelske uttrykket cervix – livmorhals.

Anatomiske ulikheter og eventuelle kirurgiske inngrep i livmoren kan påvirke kvinnens evne til å oppnå c-punktklimaks. Det samme kan størrelsen på penis eller et sexleketøy.

Nøkkelen til c-punktorgasme er å bygge opp stimuleringen og nærme seg klimaks. Høy tenning er en god forutsetning, og spar den dype penetreringen helt til slutt – når du nærmer deg utløsning.

Da kan du la partneren din penetrere helt inn og mot livmorhalsen (eller oppnå det samme med et sexleketøy.)

God kommunikasjon med partneren er viktig i denne sammenhengen for å styre trykket under penetrering (egentlig i alle sammenhenger når det gjelder sex.)

G-punktorgasme

Få steder på kvinnekroppen har hatt så mye meningsutveksling som g-punktet. Først diskuterte man om det eksisterte det eller ikke. Senere handler diskusjonene om det er et eget punkt eller en del av klitori.

Det er i hvert fall en samling med kjertler rundt urinrøret hos kvinnen som svulmer opp ved opphisselse. Man kan finne dette følsomme punktet ved å penetrere skjeden med to fingre, og bevege fingrene opp mot skjedeveggen. Du finner det ved å føre en «krokformet» finger inn i skjeden og kjenne opp mot magen. Det mye omtalte punktet kjennetegnes som en liten forhøyning, litt hardere enn omkringliggende vev.

Dette punktet må ofte stimuleres med vesentlig mer kraft enn for klitoris. Man kan presse med så mye som ca. 4 kg kraft for å oppnå sterk nytelse. 

Ved å stimulere punktet kan kvinner oppleve sterk nytelse og det vi kaller g-punktorgasme. Slett ikke alle kvinner finner g-punktet eller opplever noe ekstra lystfølelse ved stimulering av dette området. For andre kvinner er det kun stimulering av g-punktet som gir orgasme.Kjertlene kan fylles med væske som hos noen kvinner kan gi sprutorgasme.

Dette er selvsagt litt ulikt fra kvinne til kvinne, men eksperimenter selv og finn ut hvordan du reagerer på stimulering i dette området. Ikke minst hvor hardt du må stimulere området for å oppnå best nytelse.

Som nevnt er det mange som opplever størst nytelse når det presses hardt mot g-punktet. Et sexleketøy beregnet for g-punktstimulering kan være det som skal til. Det behøver ikke nødvendigvis være en vibrator, men kan like gjerne være et fast u-formet produkt (som ikke bøyer seg under press.)

Det er kombinasjonen av press og små bevegelser frem og tilbake over g-punktet som fører til klimaks. Igjen, prøv deg frem og finn ut hva som fungerer best.

Når du har penetrerende sex (med penis eller sexleketøy), vil stillingen avgjøre om du får en g-punktorgasme eller ikke. Penis eller sexleketøy må selvsagt treffe området for at det skal stimulere deg frem til klimaks.

Analorgasme

Skjede og anus deler nerver fordi klitoris strekker seg helt ned til anus Det betyr at kvinner kan få en deilig seksuell nytelse ved å bli stimulert rundt anusåpning eller analt. Analsex er ikke like opplagt for alle. Den beste utforskningen foregår gjerne på egenhånd.

Penetrering av anus bør først skje med en finger. Start i det små og la anus tilvenne seg. Press oppover mot magen for å stimulere nervene samtidig. Anusringen er svært fleksibel og finner tilbake til sin form etter penetrering.

Likevel er det lurt å begynne smått, deretter utvide med noe større. Kanskje et passende sexleketøy ment for analsex. Det må ha en ende som sikrer at den ikke forsvinner opp i endetarmen – f.eks. T-formet. Det finnes fra svært små produkter for dette formålet, til de riktig store.

For stort utstyr under analsex kan indusere sterk smerte! Sørg for et godt silikonbasert glidemiddel. Vannbaserte glidemiddel mister glideeffekt under bruk og krever jevnlig tilførsel.

Kroppsorgasme

Ta med hele kroppen i orgasmen

Et blandet klimaks oppstås når man stimulerer flere områder på kroppen samtidig. En vanlig og veldig god måte å gjøre dette på, er for eksempel å stimulere både klitoris og g-punktet (bruk av begge hender). En annen måte kan være å stimulere bryster og klitoris samtidig.

Etterhvert som man blir kjent med sin egen kropp, vet man også hvilke områder som har stor sensitivitet og som er spesielt mottagelig for stimulering.

Et blandet klimaks kan man oppnå på egenhånd, men selvsagt også sammen med en partner. Kanskje du tenner på at han eller hun biter på øreflippen din samtidig som klitoris, g-punkt, anus, bryster eller innsiden av lårene stimuleres?

For ikke å snakke om alle de ulike sexleketøyene som kan brukes på ulike måter. Det er utallige kombinasjonsmuligheter du eller dere kan utforske.

Brystvorteorgasme

Visste du at noen kan nå klimaks utelukkende ved å bli stimulert på brystvortene? Ukjent for mange, men ja, det er faktisk fullt mulig. I Men’s Health vises det til en studie av 213 kvinner der det vises til at hele 29% har opplevd en brystvorte-orgasme på et eller annet tidspunkt i livet deres.

Stoffet oxytocin skilles ut ved stimulering av brystvortene. Dette fører til at den samme sammentrekningen i livmor og vagina som er assosiert med klimaks oppstår. Dette fører til økt blodstrøm til kjønnsorganene som igjen kan føre til et klimaks.

Akkurat når det gjelder brystvorteorgasme behøver du kanskje ikke å fokusere så mye på selve klimakset, men mer på nytelsen og gleden i selve stimuleringen. Som en del av helhetsopplevelsen. Og så kan du heller se hvor det fører hen.

Fremfor å gå rett på selve brystvortene, fokuser gjerne først på områdene rundt. Lek deg frem og kjenn hvordan du best stimuleres. Mange er sensitive i området like ovenfor areola, prøv og finn ut av det.

Start på den ytre kanten av areola med fingrene. «Rull» brystvortene mellom tommel og pekefinger. Sammen med en partner kan du la han eller henne stimulere med fingre, munn eller bare ved å puste på vortene.

Massasje av brystvortene og bruk av olje er også deilig for å få en friksjonsfri stimulering. Har du en vibrator, kan du prøve om den fremkaller deilige følelser i underlivet når den berører vortene. Det er store forskjeller når det gjelder vibratorers intensitet og derav opplevelsen du vil få.

Tips/avslutning

Faktorer som påvirker evnen til å få orgasme

Gode orgasmer kommer ofte som følge av at flere forhold er på plass. Både dagsform, stimuleringsvariasjon, mangel på forstyrrelser, lyder og lukter, er noen få eksempler på slike faktorer.

Å kjenne sin egen kropp og forstå sin egen seksualitet er viktig. Ikke minst er det viktig å gi sin seksuelle partner god veiledning for å oppnå nytelse. Det er dumt dersom han eller hun må gjette seg til hva som skal til for du skal ha bedre sex.

Men et godt råd er å eksperimentere på egenhånd. Færre forventninger og mindre press er en god forutsetning for å bli kjent med seg selv.

Få med hjernen

Vår hjerne er kraftfull. Så mye makt kan den ha over kroppen at enkelte kan fantasere seg selv frem til et klimaks. Bruk av fantasering er slett ikke uvanlig. Man både drømmer om sex og fantaserer om ulike seksuelle ting når man har sex eller onanerer. Helt vanlig – helt normalt.

Noen kan prate sin partner til orgasme. Prinsippet er det samme, nemlig å skape bilder i hodet til den man snakker med, som tenner så sterkt at det induserer et klimaks.

Så vidt man vet er det relativt sett få som har evnen til å fantasere seg frem til orgasme uten andre former for stimulering. Men hvorfor ikke leke med idéen? Om ikke annet oppnår du kanskje en sterkere tenning, som igjen kan resultere i et deilig klimaks gjennom fysisk stimulering.

Vær bevisst pusten din når du trer inn i fantasiverdenen. Måten vi puster på påvirker også opplevelsen. Prøv ulike pustemønstre mens du utforsker.

Kildehenvisninger:
Susan H. Oakley m. fl: Wiley Online Library
Størrelsen på klitoris teller, Forskning.no

Facebook
Twitter

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.

Orgasme - Høydepunkt, klimaks, utløsning. Sterke fysiologiske opplevelser kan beskrives på flere måter, men det er også mange måter man kan oppnå dem på.

Mange lurer på hva orgasme egentlig er. Hvordan oppnår man orgasme, hvordan føles det og oppleves det på samme måte for kvinner og menn? Og ikke minst kommer det mange spørsmål om spruteorgasme, klitorisorgasme og g-punktorgasme.

Facebook
Twitter

Hva er orgasme?

Definisjonen hos snl.no (store norske leksikon) er: Orgasme er en utløsning av spenning under en seksuell opplevelse og i form av korte muskelsammentrekninger som er forbundet med en intens lystfølelse.

Ja, sånn kan det forklares, men hva innebærer denne definisjonen? Page69 tar den kvinnelige utløsningen nærmere i øyesyn.

Og hvis det er noen partnere til kvinner som leser dette, husk: en seksuelt tilfredsstilt kvinne maser ikke om noe helst etterpå! Hjelp henne til et deilig høydepunkt og bli belønnet med salige smil og null masing!

Varm opp til orgasmen

Som for all trening gjelder det å varme opp kroppen for å få maks utbytte av en seksuell opplevelse. Det har vært mange teorier om hva slags stimulering som fremkaller orgasme. Stimulering av livmortappen, indre deler av skjeden, g-punkt, klitoris, men også andre deler av kroppen. Ikke minst kan fantasier og drømmer ha betydning.

Vi vet at kroppen vår kan bygge opp kåtskap som også bidrar til hvor lett man oppnår utløsning. Klinisk sett mener noen forskere at hvor kvinnen befinner seg i menstruasjonssyklusen, har betydning for hvor lett hun får utløsning.
Det er positivt at vi allerede som ganske unge utforsker kropp og egen seksualitet. Det bidrar til økt selvinnsikt og seksuell trygghet når man blir voksen. Dette kan bidra til et større seksuelt repertoar og en kontinuerlig utvikling av eget seksualliv.

Å oppleve nytelse og god seksualitet krever dedikasjon og evne til å stadig utvikle seg og kommunisere dersom man er i et forhold. Har man lite sex, er det mye som tyder på at også sexlysten reduseres. Dette er imidlertid ikke en permanent tilstand, men noe som tiltar dersom man igjen blir seksuelt aktiv.

Hva utløser orgasme

Fremdeles tror mange at alle kvinner kan oppnå klimaks gjennom penetrering, mens faktum er at det kun er sånn ca. 25% som når klimaks på denne måten. De øvrige 75% må vanligvis ha klitorisstimulering eller andre former for stimulering for å komme i mål.

Selv om det er sant at kvinner har en lavere orgasmerate enn menn, er det også sant at erektilt vev i en kvinnekropp er spredt ut over en større området. Det betyr i prinsippet at kvinner har flere erogene soner som kan nytes og flere måter å nå klimaks.

Gjennom årenes løp har det vært mange diskusjoner i fagmiljøer om hva som fremkaller en orgasme.

Særlig har diskusjonene vært mange i forhold til kvinnekroppen. Sigmund Freud, grunnleggeren av psykoanalysen, mente for eksempel at utløsning indusert gjennom klitorisstimulering, var en umoden orgasme. Han mente at det var den vaginale orgasmen som uttrykte en moden seksuell respons. Kanskje kan ordet umoden/moden heller knyttes til hvilken type orgasme man fikk når man begynte utforske egen kropp og seksualitet? Det er naturlig å tro at klitoris fikk oppmerksomhet før vagina i denne utforskningen.

Det har vært flere undersøkelser omkring kvinner og deres orgasmer, og seksualforskeren Shere Hite, fant på 70-tallet ut at kun 30% av kvinnene fikk vaginal orgasme. De øvrige foretrakk eller måtte ha klitorisstimulering for å oppnå sitt klimaks. Det er også dette tallet som det refereres til i mange sammenhenger i moderne tid. At 70% av kvinnene må ha klitorisstimulering for å få utløsning.

Enkelte mener også at kvinner vil foretrekke stimuleringen som ledet henne til den aller første utløsningen. For mange er dette nettopp stimulering av klitoris. 

Ritualer, vaner og mønstre kan også skape en form for avhengighet for å oppnå utløsning. Venner man seg til at klimaks skjer i bestemte omgivelser, og gjennom bestemte stimuleringer og handlinger – for eksempel ved bruk av sexleketøy, kan dette bli den foretrukne måten.

Multiorgasme

Mange kvinner er i den heldige situasjonen at de kan få flere utløsninger innenfor en kort tid. Vi skiller mellom serieorgasmer [flere raskt påfølgende orgasmer i løpet av akten] eller totaltorgasmer (flere typer orgasmer samtidig i en utløsning). 

Enkelte kvinner får eksempelvis først en klitorisorgasme, deretter en g-punktorgasme som igjen kan ende i en vaginalorgasme. Dette kalles serieorgasme. 

Serieorgasmer er en av de virkelig store gledene ved å bli eldre, for denne evnen ses nemlig sjeldnere hos yngre kvinner. Det kan være flere årsaker til dette. Voksne kvinner blir mer uredde og usjenerte med alderen og de har blitt bedre kjent med vår egen kropp. Sist, men ikke minst tør vi si fra hva det er som er deilig!

Øv deg mens du onanerer og fortsett med å stimulere rundt klitoris etter første orgasme helt til neste innfinner seg. For noen vil de neste føles mer intense, for andre mindre intense. Best blir det sammen med partneren når dette fenomenet kan utforskes i fellesskap.

Kuriositeter om kvinners orgasmer

Kvinnens utløsning har mange gode effekter. Den forebygger mot både inkontinens, menssmerter, søvnvansker, stress, infeksjoner og spenninger i kroppen. Orgasmer øker også kvinnens livskvalitet ved å påvirke humør og partnerforholdet.

Sex generelt, men også orgasmen i seg selv, har flere positive effekter. Den får pulsen til å stige som igjen skaper høyere kalori-forbrenning. Orgasmen øker serotoninninivået hvilket motvirker lysten på mat ved å gi dårligere appetitt. Sex er med andre ord en fin slankemetode!

Ulike typer orgasmer

Klitorisorgasme

Først i 1998 fant forskere ut hvordan klitoris faktisk så ut. Den gjemmer seg under huden like over skjedeåpningen, og omtales som et isfjell der man kun kan se toppen. 

Klitoris har ingen annen anatomisk oppgave enn å gi tilfredsstillelse. Sånn sett er dette lystsenteret unikt i forhold til våre organer. Men den delen vi kan se av klitoris, er kun toppen av det berømte isfjellet. For organet kan bli hele 8 cm langt. Og med sine 8000 nerveender er det ingen andre organer som er i nærheten av å ha samme følsomhet. Penis har ca. 4000 nerveender.

Klitoris slutter heller aldri å vokse. Når en kvinne når overgangsalderen, vil den synlige delen av klitoris være ca. fem ganger så stor som da hun var tenåring.

Hva orgasme angår, antyder forskning at dess nærmere klitoris er plassert skjedeåpningen, dess enklere vil kvinnen oppnå utløsning. Det kan vel også sies å være logisk, da en slik plassering ofte vil medføre økt mulighet for stimulering under samleie.

Anatomien til klitoris

Klitoris er et svamplegeme, og akkurat som en penis fylles den med blod og blir stiv. Anatomien til klitoris ble kartlagt ordentlig i 1998 gjennom MR-scanninger av kvinners underliv.

Klitoris’ størrelse har også betydning i forhold til hvor lett en kvinne oppnår utløsning eller ikke. Dermed har dette også betydning for kvinners seksualliv.

Nyere forskning viser dermed at både plassering og størrelse har betydning for oppnåelse av utløsning. Et lite klitorishode som er plassert høyere opp (lengere vekk fra skjedeåpningen), gir tilsynelatende mindre evne til å få utløsning. Dette kan være faktorer som gjør at det er vanlig at mange kvinner har problemer med å få utløsning.

Det mangler fremdeles mye forskning på temaet, samt undersøkelser der tilstrekkelig antall testdeltakere deltar. Man vet for eksempel ikke om det er et høna- eller egget- forhold. Altså om kvinner med større klitoris enn gjennomsnittet får dette fordi de har flere orgasmer, eller om de er født med større klitoris som dermed fungerer bedre.

Ikke helt utenkelig, mener forskere. At klitoris vokser fordi kvinnene er seksuelt aktive og oppnår orgasme, i motsetning til mindre seksuelt aktive kvinner som kanskje får redusert blodtilstrømning til klitoris.

Det er viktig å påpeke at størrelsen på klitoris samt plassering, ikke dømmer kvinner til et liv uten orgasmer. God tid til forspill og utforskning av ens egen kropp og seksualitet og hva som skaper mest lystfølelse, er viktige faktorer. Bruk av sexleketøy har blitt svært vanlig, og page69 har også en sak som heter hvordan velge vibrator.

Hvordan oppnå klitorisorgasme?

Finn først ut om du foretrekker direkte eller indirekte stimulering. Direkte berøring betyr at selve klitoris stimuleres gjennom berøring. En indirekte stimulering kan for eksempel skje gjennom stimulering av kjønnsleppene, eller ved å stimulere over klitoris – på klitorishetten.

Bruk fingrene fremfor et sexleketøy slik at du blir kjent med deg selv. Det er ulike måter du kan stimulere klitoris på, enten det skjer direkte eller indirekte. 

Med måter menes selve bevegelsesmønstret. I sirkler rundt klitoris, opp og ned, spiral ut fra klitoris og spiral tilbake, fra side til side, diagonalt – og kombinasjoner med disse bevegelsene. Du kan også ligge på magen og gni underlivet mot underlaget, en hånd, fingre eller knokene alt ettersom hva som stimulerer best.

Fremfor å starte med en direkte stimulering, kan du også begynne andre steder på kroppen. For eksempel på brystene, magen, innside av lårene, anuskiling eller stimulering av kjønnslepper. Sakte beveger du stimuleringen i retning av klitorisområdet samtidig som du lar kroppen få ro og en trinnvis oppbygging av opphisselsen.

Orgasme

Orgasmer i vagina

Vaginal orgasme

«Vaginale orgasmer er sterkere enn klitorisorgasmer», dette hevder både sexologer og kvinner som er spurt. «Vaginalorgasme er det samme som g-punktorgasmer», hevder andre. Begrepsforvirring kan lett oppstå, ikke minst fordi det mangler nok forskning på dette området.

Flere kliniske studier må til for at vi skal forstå dette og kunne konkludere ut ifra sikre nok data. Slik forskning vil kanskje kreve at hundrevis av forsøkspersoner følges over flere år.

Hva slags kunnskap og innsikt forskere får, er også knyttet til hvorvidt kvinnene som deltar opplever å få ulike orgasmetyper eller ikke. Kvinner som opplever varierte utløsninger har ulike oppfatninger om hva som er sterkest, men dette kan også variere fra gang til gang hun oppnår klimaks.

Noen kvinner opplever at vaginalorgasme er sterkest, fordi den i større grad involverer hodet og kroppen enn klitorisorgasmer. Klitorisorgasmer betegnes hos disse kvinnene mer som en lokal og raskere utløsning sammenlignet med vaginalorgasme.

Sexolog Gro Isachsen i samtale med KK, hevder at det er sjeldnere med rene vaginalorgasmer ut ifra møter med sine klienter, som også sier at vaginalorgasmer oppleves mye sterkere enn klitorisorgasmer. Opplevelsene kan muligens knyttes til om kvinnen er multiorgasmisk eller «kun» får en orgasme under seksuell aktivitet. Rene vaginalorgasmer hevdes å være sjeldnere enn de øvrige variantene.

Vi vet også at trening av bekkenbunnsmuskulaturen påvirker følsomhet og evne til å få orgasme. Det er utviklet spesielle vekter som kan føres opp i vagina, og hvor kvinnen skal bruke muskulaturen til å holde vekten på plass. Dette vil trene bekkenbunnsmuskulaturen på samme måte som vanlig muskeltrening. Økt muskelstyrke bidrar til bedre kontakt med klitoris som igjen kan føre til flere og sterkere orgasmer.

Spruteorgasme

Noen vaginaeiere hevder at intens og rytmisk berøring av G-punktet foran i skjedetaket kan gi dem sterkere orgasmer som viser seg som sprutorgasme.  

Enkelte kvinner tror første gangen at de har tisset på seg når de oppdager en våt flekk på lakenet etter at de har hatt orgasme, men som oftest er dette basisk vaginalvæske som spruter ut av skjeden under selve orgasmen. Væsken kommer fra noen kjertler som sitter rundt urinrøret, men det er altså ikke urin. 

Noen hevder at disse utløsningene er deres livs beste. Andre har aldri hatt spruteorgasme eller merker ikke den store forskjellen.

En forutsetning for å få sprutorgasme er å kunne slappe av ordentlig i underlivet, slik at man faktisk kan presse ut væsken uten å være redd for å urinere. Det er alltid lurt å tømme urinblæren før og etter sex.

Knipeorgasmer

Det finnes også kvinner som kun får orgasme ved å stimulere seg selv ved å holde bena i en spesiell posisjon, og ved å spenne og slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen.

C-spot

C-punktet er ikke like berømt som klitoris og g-punktet. C-punktet befinner seg dypt inni skjeden, ved nerveendene ved livmorhals og livmor. Bokstaven c på grunn av det engelske uttrykket cervix – livmorhals.

Anatomiske ulikheter og eventuelle kirurgiske inngrep i livmoren kan påvirke kvinnens evne til å oppnå c-punktklimaks. Det samme kan størrelsen på penis eller et sexleketøy.

Nøkkelen til c-punktorgasme er å bygge opp stimuleringen og nærme seg klimaks. Høy tenning er en god forutsetning, og spar den dype penetreringen helt til slutt – når du nærmer deg utløsning.

Da kan du la partneren din penetrere helt inn og mot livmorhalsen (eller oppnå det samme med et sexleketøy.)

God kommunikasjon med partneren er viktig i denne sammenhengen for å styre trykket under penetrering (egentlig i alle sammenhenger når det gjelder sex.)

G-punktorgasme

Få steder på kvinnekroppen har hatt så mye meningsutveksling som g-punktet. Først diskuterte man om det eksisterte det eller ikke. Senere handler diskusjonene om det er et eget punkt eller en del av klitori.

Det er i hvert fall en samling med kjertler rundt urinrøret hos kvinnen som svulmer opp ved opphisselse. Man kan finne dette følsomme punktet ved å penetrere skjeden med to fingre, og bevege fingrene opp mot skjedeveggen. Du finner det ved å føre en «krokformet» finger inn i skjeden og kjenne opp mot magen. Det mye omtalte punktet kjennetegnes som en liten forhøyning, litt hardere enn omkringliggende vev.

Dette punktet må ofte stimuleres med vesentlig mer kraft enn for klitoris. Man kan presse med så mye som ca. 4 kg kraft for å oppnå sterk nytelse. 

Ved å stimulere punktet kan kvinner oppleve sterk nytelse og det vi kaller g-punktorgasme. Slett ikke alle kvinner finner g-punktet eller opplever noe ekstra lystfølelse ved stimulering av dette området. For andre kvinner er det kun stimulering av g-punktet som gir orgasme.Kjertlene kan fylles med væske som hos noen kvinner kan gi sprutorgasme.

Dette er selvsagt litt ulikt fra kvinne til kvinne, men eksperimenter selv og finn ut hvordan du reagerer på stimulering i dette området. Ikke minst hvor hardt du må stimulere området for å oppnå best nytelse.

Som nevnt er det mange som opplever størst nytelse når det presses hardt mot g-punktet. Et sexleketøy beregnet for g-punktstimulering kan være det som skal til. Det behøver ikke nødvendigvis være en vibrator, men kan like gjerne være et fast u-formet produkt (som ikke bøyer seg under press.)

Det er kombinasjonen av press og små bevegelser frem og tilbake over g-punktet som fører til klimaks. Igjen, prøv deg frem og finn ut hva som fungerer best.

Når du har penetrerende sex (med penis eller sexleketøy), vil stillingen avgjøre om du får en g-punktorgasme eller ikke. Penis eller sexleketøy må selvsagt treffe området for at det skal stimulere deg frem til klimaks.

Analorgasme

Skjede og anus deler nerver fordi klitoris strekker seg helt ned til anus Det betyr at kvinner kan få en deilig seksuell nytelse ved å bli stimulert rundt anusåpning eller analt. Analsex er ikke like opplagt for alle. Den beste utforskningen foregår gjerne på egenhånd.

Penetrering av anus bør først skje med en finger. Start i det små og la anus tilvenne seg. Press oppover mot magen for å stimulere nervene samtidig. Anusringen er svært fleksibel og finner tilbake til sin form etter penetrering.

Likevel er det lurt å begynne smått, deretter utvide med noe større. Kanskje et passende sexleketøy ment for analsex. Det må ha en ende som sikrer at den ikke forsvinner opp i endetarmen – f.eks. T-formet. Det finnes fra svært små produkter for dette formålet, til de riktig store.

For stort utstyr under analsex kan indusere sterk smerte! Sørg for et godt silikonbasert glidemiddel. Vannbaserte glidemiddel mister glideeffekt under bruk og krever jevnlig tilførsel.

Kroppsorgasme

Ta med hele kroppen i orgasmen

Et blandet klimaks oppstås når man stimulerer flere områder på kroppen samtidig. En vanlig og veldig god måte å gjøre dette på, er for eksempel å stimulere både klitoris og g-punktet (bruk av begge hender). En annen måte kan være å stimulere bryster og klitoris samtidig.

Etterhvert som man blir kjent med sin egen kropp, vet man også hvilke områder som har stor sensitivitet og som er spesielt mottagelig for stimulering.

Et blandet klimaks kan man oppnå på egenhånd, men selvsagt også sammen med en partner. Kanskje du tenner på at han eller hun biter på øreflippen din samtidig som klitoris, g-punkt, anus, bryster eller innsiden av lårene stimuleres?

For ikke å snakke om alle de ulike sexleketøyene som kan brukes på ulike måter. Det er utallige kombinasjonsmuligheter du eller dere kan utforske.

Brystvorteorgasme

Visste du at noen kan nå klimaks utelukkende ved å bli stimulert på brystvortene? Ukjent for mange, men ja, det er faktisk fullt mulig. I Men’s Health vises det til en studie av 213 kvinner der det vises til at hele 29% har opplevd en brystvorte-orgasme på et eller annet tidspunkt i livet deres.

Stoffet oxytocin skilles ut ved stimulering av brystvortene. Dette fører til at den samme sammentrekningen i livmor og vagina som er assosiert med klimaks oppstår. Dette fører til økt blodstrøm til kjønnsorganene som igjen kan føre til et klimaks.

Akkurat når det gjelder brystvorteorgasme behøver du kanskje ikke å fokusere så mye på selve klimakset, men mer på nytelsen og gleden i selve stimuleringen. Som en del av helhetsopplevelsen. Og så kan du heller se hvor det fører hen.

Fremfor å gå rett på selve brystvortene, fokuser gjerne først på områdene rundt. Lek deg frem og kjenn hvordan du best stimuleres. Mange er sensitive i området like ovenfor areola, prøv og finn ut av det.

Start på den ytre kanten av areola med fingrene. «Rull» brystvortene mellom tommel og pekefinger. Sammen med en partner kan du la han eller henne stimulere med fingre, munn eller bare ved å puste på vortene.

Massasje av brystvortene og bruk av olje er også deilig for å få en friksjonsfri stimulering. Har du en vibrator, kan du prøve om den fremkaller deilige følelser i underlivet når den berører vortene. Det er store forskjeller når det gjelder vibratorers intensitet og derav opplevelsen du vil få.

Tips/avslutning

Faktorer som påvirker evnen til å få orgasme

Gode orgasmer kommer ofte som følge av at flere forhold er på plass. Både dagsform, stimuleringsvariasjon, mangel på forstyrrelser, lyder og lukter, er noen få eksempler på slike faktorer.

Å kjenne sin egen kropp og forstå sin egen seksualitet er viktig. Ikke minst er det viktig å gi sin seksuelle partner god veiledning for å oppnå nytelse. Det er dumt dersom han eller hun må gjette seg til hva som skal til for du skal ha bedre sex.

Men et godt råd er å eksperimentere på egenhånd. Færre forventninger og mindre press er en god forutsetning for å bli kjent med seg selv.

Få med hjernen

Vår hjerne er kraftfull. Så mye makt kan den ha over kroppen at enkelte kan fantasere seg selv frem til et klimaks. Bruk av fantasering er slett ikke uvanlig. Man både drømmer om sex og fantaserer om ulike seksuelle ting når man har sex eller onanerer. Helt vanlig – helt normalt.

Noen kan prate sin partner til orgasme. Prinsippet er det samme, nemlig å skape bilder i hodet til den man snakker med, som tenner så sterkt at det induserer et klimaks.

Så vidt man vet er det relativt sett få som har evnen til å fantasere seg frem til orgasme uten andre former for stimulering. Men hvorfor ikke leke med idéen? Om ikke annet oppnår du kanskje en sterkere tenning, som igjen kan resultere i et deilig klimaks gjennom fysisk stimulering.

Vær bevisst pusten din når du trer inn i fantasiverdenen. Måten vi puster på påvirker også opplevelsen. Prøv ulike pustemønstre mens du utforsker.

Kildehenvisninger:
Susan H. Oakley m. fl: Wiley Online Library
Størrelsen på klitoris teller, Forskning.no

Facebook
Twitter

Siste artikler

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.