Skip to content

Tipsene for å få en god samtale på den første daten.

Den første daten kan bli fortryllende og magisk, eller en klein situasjon der man går tom for samtaletemaer og blir sittende å se hjelpesløst ut i luften. Sekundene tikker avsted og man blir mer og mer desperat etter å komme seg ut av situasjonen.

Småprat kan være en nøkkel som åpner den andres hjerte.

Er du engasjert, flink til å holde samtalen i gang, lyttende, interessert i hva den andre sier, flink til å si de rette tingene og komme med komplimenter på de rette stedene? Allerede på den første daten kan du snakke deg rett inn i den andres hjerte. Men du kan også snakke deg en sikker vei vekk fra muligheten for en date nummer to.

Gode samtaler handler om mer enn evnen til å småprate. Det handler først om kjemi. Er det noe som skurrer for en av dere blir det neppe en hyggelig date med morsomme samtaler.

 For det er åpenbart at der dere har morsomme og engasjerte samtaler, er det også sannsynlig at dere har større lyst til å møtes igjen.

Likevel kan det være flere grunner til at en person ikke skinner på første daten dere er på. Personlig har jeg opplevd at sjenerte personer har blomstret mer og mer etterhvert som man har blitt kjent.

Det er jo heller ikke slik at evnen til småprating alltid er den viktigste egenskapen når vi mennesker ser etter en ny partner. At man har felles interesser er da minst like viktig, men dette kan du lese om i artikkel om date med kvalitet og innhold.

  En av de viktige temaene i vår datingseksjon er nettopp det å planlegge den første daten.
dating-tips-samtalen-775x477px.jpg

Hvorfor er småprat viktig å beherske når du dater?

Småprat kan være en nøkkel rett inn i den andres hjerte. De aller fleste lar seg sjarmere av mennesker som er artikulerte, som har kunnskap, og som også har evnen til å lytte og spørre.

Du har sikkert opplevd hvor fint det er å være sammen med personer du kan snakke med om alt. Nettopp det å kunne snakke om alt er en viktig egenskap i ethvert forhold. Åpenhet og kommunikasjon er viktige grunnpilarer (av flere) i forholdet. Det å utforske den andres kommunikasjonsevnener i ulike retninger er derfor både viktig og lurt.

Det betyr jo samtidig at du selv bør beherske småprating nettopp for å kunne finne ut mest mulig om personen du dater.
dating-tips-samtalen-03-775x477px.jpg

Omgivelser kan påvirke både innhold og samtalen.

Den første daten bør være spesielt godt planlagt og ikke tilfeldig. Førsteinntrykket er ekstremt viktig for de aller fleste av oss. Følger du med på hva som skrives i meldingene vil du få hint om hva personen liker. Innsikt du både kan og bør bruke for å planlegge en vellykket første date. 

Du inviterer ikke han eller henne til Espresso House midt i Oslo sentrum dersom personen har avslørt at det stille og rolige er å foretrekke. Omgivelsene må være gode for å kunne ha gode og personlige samtaler. Det er mange som ikke liker at andre kan lytte når man sitter i en datingsituasjon. Så steder det er tett mellom bordene og høy støyfaktor er ikke å foretrekke.

Et sted der det er altfor stille er heller ikke å foretrekke. Dersom samtalen går litt tregt hjelpes dere ikke av at dere er de eneste gjestene. Velg med omhu. Et tips er å snakke med andre om deres erfaringer dersom du ikke er kjent med gode kafevalg eller andre utesteder.

Er det du som inviterer bør utgangspunktet være til et sted der du føler deg komfortabel. Personlig liker jeg omgivelser der det er litt liv og røre for en date, rett og slett fordi det gir meg energi og inspirasjon til ulike samtaletemaer.

Jeg styrte bevisst unna stille steder for da blir stillhet veldig merkbar og bare understreker at dere har lite å snakke om. På et sted der det skjer mye kan samtalepauser der dere har kommet litt ut av det, fylles med oppmerksomhet mot omgivelsene. Veldig ofte ansporer det til å komme i gang igjen ved hjelp av det som skjer i omgivelsene.

 

Hva prater man om på den første daten? Lær deg triksene og tren på å bli flink.

Først, sett mobilen på lydløs!
 
Generelt er temaer vi kan identifisere oss med er temaer vi liker å snakke om. Er du en one trick pony, en som bare kan noe om en ting kan det hende du vil slite litt i sosiale sammenhenger. Folk flest liker å ha en viss bredde i mulighetsrommet for gode samtaler. Å bare snakke om jobben, golfspilling, eller da du var tennisstjerne for 10 eller 30 år siden er ikke så interessant i lengden. 

Har dere nøyaktig samme lidenskap for noe kan dere jo sikkert holde samtalen i gang bare på det, men litt ensformig blir det kanskje?! Et godt utgangspunkt for gode samtaler er at det er god kjemi mellom dere. Mangler denne er interessen for hele daten kanskje ikke stor, hvilket jo helt sikkert også vil påvirke praten. Og det er jo også slik at det er begges ansvar å utforske hverandre og holde samtalen i gang.
 
Hva dere jobber med er vel et obligatorisk spørsmål – ventet og forutsigbart. Men selvfølgelig også viktig. Det jeg mener er at slike spørsmål ofte ikke følges opp på et dypere plan. Hvorfor valgte du en slik karriere. Hva er det med denne jobben daten du liker så godt? Har du karriereplaner i samme spor eller hvor ser du deg om fem år?
 
Det å snakke om jobb er noe personen kan mye om, og det er enkelt å forme mange spørsmål for å bli kjent med den profesjonelle siden hos den andre. Underveis kan du selv kommentere og komme med egne synspunkter der det er relevant.
 
Hvor vokste du opp? Barndom er viktig for oss alle og hva slags barndom vi har hatt påvirker oss i vårt voksne liv. Uansett er innsikt i oppvekstkår interessant nok for den som liker å forstå mennesker.

Viktige temaer som kan påvirke forholdet i det lange løp.

I våre dager kommer man ikke unna klimasaken. Det burde i hvert fall være et tema hos alle på planeten. Vi er alle forskjellige når det gjelder å ta ansvar for fellesskapet, men i mitt hode ville en klimabevisst person scoret viktige poeng.

Ulike politiske ståsteder kan for noen skape uholdbare tilstander i et forhold. Sterke politiske holdninger er verdistyrte og ikke noe du bør ta lett på dersom du har andre holdninger. Det finnes heldigvis mange eksempler på ekteskap der partnere tilhører ulike partifarger og får det til å fungere.

Det har neppe skjedd uten hete diskusjoner og meningsytringer og samtaler om hvordan kjærligheten skal trumfe det de opplever som grunnfjellet i seg selv. Kanskje det er greit være tiltrukket av samme partifarge.

Hva slags menneskesyn din date har er absolutt av interesse. Er rasistiske holdninger greit for deg? Er en homofob greit for deg? Er personen religiøs og hva innebærer egentlig det for dette mennesket? Toleranse ovenfor andre kulturer, kvinner og menn, barn, dyr og artsmagfold – her er det en skog av viktige temaer.

Dere har helt sikkert oppdaget felles interesser via meldingene dere har sendt hverandre. Noe har motivert dere til å ville møtes. Å ha felles interesser er veldig et av de viktigere momentene for et godt samliv. Men kanskje enda viktigere er felles verdier. De endres gjerne ikke å mye gjenom årene (massevis av unntak) noe interesser jo kan. Dere bør ha en plattform der begge har omtrent samme livsanskuelser.
 
Å date er kjempespennende og morsomt selv om det til tider kan være både slitsomt og tøft for selvtilliten. Trøst deg med at alle har det på samme vis. Det er ytterst få som bare går ut og finner seg en livspartner.

Siste saker:

page69

Å ta vare på seg selv er et godt utgangspunkt for å leve livet. Når vi er tilfredse i egen kropp og eget liv, kan vi dessuten være en positiv kraft også for verden rundt oss. page69.no inspirerer og formidler kunnskap om seksualitet, seksuell helse, seksuell fitness sex og relasjoner, kink og fetisjisme, samt etablering av parforhold via dating.