La om livsstil etter tannlegebesøk
La om livsstil etter en premium tannlegeundersøkelse Vi er oppdratt fra vi er barn til
En tannkjøttbetennelse som periodontitt kan vi værste fall ende med død. Det sier noe om alvoret dersom sykdommen får utvikles ubehandlet. Et alvorlig sykdomsforløp oppstår fordi man ikke oppsøker behandling før det er for sent – man mister tenner, smil og selvtillit.
Del gjerne saken på Facebook
Nordmenn er egentlig ganske flinke til å pusse tennene, likevel er kunnskap om tannpleie svært varierende i befolkningen. Vi pusser tenner fordi vi er opplært til at tennene må pusses for å holde karius og baktus ute av munnen, helt fra vi er barn.
Spør du imidlertid folk mer spesifikt om hva som foregår i munnen; spesifikt dersom de ikke pusser tennene, ja da er det langt mellom de gode forslagene.
Tannstell handler om mer enn å pusse og problemene dukker opp fordi vi ikke gjør tannstellet grundig nok. Med litt kunnskap kan folk flest føle økt trygghet for at tannlegebesøk ikke blir dyre, samtidig som man forebygger mot virkelig problemfylte tilstander som kan utvikles i det skjulte og dukker opp flere år inn i fremtiden.
Når vi snakker om tannhelse kan vi begynne med det de fleste har hørt om, plakk. Eller biofilm som det egentlig heter.
Biofilm (plakk) er et klebrig belegg som dannes på overflaten av tennene utover dagen etter dagens første tannstell.
Biofilm finnes overalt og på alle overflater. Det er noe vi ikke ønsker å ha rundt oss innenfor helsesektoren på grunn av infeksjonsfare og biofilmers motstandsdyktighet mot antibiotika og immunforsvar, men er i andre sammenhenger svært nyttig.
Biofilm er en substans som inneholder bakterier og det er disse som produserer den slimete konsistensen, belegget vi kaller biofilm. Denne kan inneholde en lang rekke ulike bakterier.
Innenfor tannhelse kalles biofilm oftest for plakk. Her dannes biofilmen som følge av bakterier i mat og drikke, fra munnhulen og spytt og fra andre kilder. For eksempel når du bader i et basseng eller i havet vil du få mange ulike bakterier inn i munnhulen.
Det at plakk kontinuerlig produseres ved hjelp av bakterier vi har i munnen, er en viktig årsak til at det er anbefalt å pusse tenner to ganger om dagen. For plakk dannes også i løpet av natten mens du sover. Å starte dagen med en tannpuss er derfor lurt.
Et lite tips: Når vi spiser og drikker blir tannemaljen mykere og derfor mer mottagelig for skader. Derfor skal man vente minst en halvtime etter et måltid før man pusser tennene. Det er også lurt å drikke opp en flaske syreholdig drikke raskt, fremfor å drøye det. Det siste utøver større belastning på emaljen og øker risiko for syreskader – og skadet emalje får man aldri tilbake.
Biofilm er en direkte årsak til karies (hull i tennene) men det er også en forløper til langt alvorligere tilstander dersom belegget ikke fjernes jevnlig (som i daglig).
Mye av biofilmen på tennene fjernes når vi spiser, men noe vil alltid bli liggende igjen langs tannkjøttskanten. Det er særlig denne vi bør fjerne når vi pusser tenner, og det er i tillegg viktig å bruke tanntråd for å fjerne biofilmen på tennene der de står mot hverandre.
Har man trangstilt og skjev tannstilling kan det være utfordrende å fjerne plakket akkurat der, derfor vil en tannlege ofte anbefale at tennene rettes opp slik at renhold og sykdomsforebygging er enklere. En årlig undersøkelse vil også innebære en profesjonell rens av tennene, hos Oslo Tannlege Senter brukes Airflow tannrens som er den mest moderne metoden som fines. Raskere enn noen annen rens, effektiv, skånsom og totalt smertefri og også behagelig.
Dersom biofilmen blir liggende langs tannkjøttskanten, vil bakteriene komme til mellom tann og tannkjøtt. Dette skjer fordi tenner henger i tynne tråder og dermed beveges. Dette gir rom for at bakteriene kan vandre innunder tannkjøttskanten og vil der skape en immunreaksjon som gir betennelse.
Når dette skjer har man fått tannkjøttbetennelsen gingivitt. En nokså vanlig og helt reverserbar betennelsestilstand. Ofte kan man fjerne problemet med godt tannstell – korrekt tannbørsting og bruk av tanntråd, evt. mellomromsbørster.
Biofilm som ikke fjernes vil over tid forkalkes og danne tannstein. Tannstein tiltrekker ytterligere bakterier og må fjernes av en tannlege. Dersom biofilmen som kommer innunder tannkjøttskanten ikke fjernes kan også denne forkalkes til tannstein, og da er man på vei til å få den alvorligere tannkjøttsykdommen periodontitt.
Tannkjøttbetennelse kjennetegnes ved at tannkjøttet blir rødt, hovent og lettblødende når vi pusser tennene eller bruker tanntråd.
Bakterier har funnet veien innunder tannkjøttskanten og utsondrer giftstoffer som utløser en immunreaksjon som igjen gir inflammasjon. Gingivitt er en mild form for tannkjøttsykdom som går tilbake med god tannhygiene.
Lar vi bakteriene holde på uforstyrret, vil biofilmen danne subgingival tannstein, usynlig fordi den ligger innunder tannkjøttet. Det danner større lommer med bakterier som går i dypere i trøtte- og beinvev – festeapparatet. Gingivitt har nå utviklet seg til periodontitt.
Kroppens immunreaksjonen er å angripe tennenes festeapperat i et forsøk på å drepe bakteriene, men som også medfører at tenner blir løsere. Ubehandlet vil tenner til slutt løsne helt og gå tapt. Da har vi en såkalt fremskreden periodontitt.
Et vanlig symptom på periodontitt er dårlig ånde i tillegg til de symptomene man har for gingivitt. Periodontitt er en kronisk sykdom som må behandles ut livet for å holde tilstanden i sjakk.
Sykdommen er ikke så vanlig hos personer under 45, men det forekommer dessverre ofte nok hos unge mennesker også. Det som er spesielt er at den kan utvikles i det skjulte og over flere år, dersom man ikke besøker tannlegen årlig for å undersøkes for dette og en del andre alvorlige tilstander.
Andre sykdommer kan påvirke til økt risiko for periodontitt. Diabtes og revmatisk sykdom er eksempler. Men kosthold har også mye å si. En reduksjon av sukker- og syreholdig mat/drikke er derfor det beste forebyggende tiltaket i kombinasjon med godt tannstell.
La om livsstil etter en premium tannlegeundersøkelse Vi er oppdratt fra vi er barn til
Et smil – det viktigste tilbehøret du kan ha på deg! Å ha et smil
Hvor mye er det å kunne smile verdt for deg? Se for deg at du
Periodontitt er ofte knyttet til personer over 45 år, men vi har også unge pasienter hos oss som har fått denne sykdommen, sier Amjad, grunnlegger av Oslo Tannlege Senter.
Manglende tannpleie over flere år, gjerne kombinert med usunne mat- og drikkevaner, er en vanlig årsak til at slike sykdomsforløp oppstår og at man til slutt mister tenner.
Hos Oslo Tannlegesenter er forebygging noe vi jobber med til daglig. Vi ønsker ikke for noen at de opplever tilstander som tannkjøttsykdom kan gi. Vi opplyser både pasienter og andre om hvordan godt tannstell både forebygger dyrere behandlinger men også andre helseproblemer.
Hva slags helseproblemer sikter du til da?
Alvorlige infeksjonstilstander som periodontitt kan lede til flere andre helseproblemer. Å ha en infeksjon i kroppen er i seg selv ikke bra, men innen forskningsmiljøer tror man nå at dette også kan påvirke utvikling av hjerte- karproblemer, diabetes og alzheimers. Forskning mener også at det er en sammenheng den andre veien, at visse sykdommer som diabetes og revmatisme kan påvirke til økt risiko for tannkjøttsykdom, avslutter Amjad.
Å se bra ut er viktig for oss mennesker, men å føle seg bra er like viktig og det er en tett sammenheng mellom disse to. Det er i følge Amjad mange mennesker som ikke tør å smile på grunn av dårlig tannhelse, skjeve tenner, tenner med misfarging osv.
Og når vi vet hvor viktig det å smile faktisk er for oss i et helseperspektiv, da er det kanskje på sin plass at hver og en tar den enkle oppgaven det er å ha god tannhelse på alvor. For mår man ikke smiler har man det ikke optimalt. Man tiltrekker ikke andre, verken som partnere eller som kollegaer eller som sjef. De psykologiske, sosiale og mental effektene av å ikke kunne smile er mye større enn kanskje mange er klar over.
Del gjerne saken på Facebook